Kultur och nöje

Experten som själv bidrar till deckarfloran

Kerstin Bergman är aktuell med sin debutdeckare Oskuld och oleander. – Jag blev väldigt glad när mitt förlag skickade reklam från Bokus, där de tipsade om tio deckare i höst att hålla ögonen på. Då var min med där bland Nesbö och Emelie Schepp. Det tyckte jag var lite härligt, säger hon och skrattar .
Foto: Pernilla Ekdahl
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon har forskat om deckare, recenserar deckare, är medlem i Svenska Deckarakademien och är ofta moderator i samtal med deckarförfattare. Men att hennes debutroman skulle bli en deckare var Kerstin Bergman inte säker på när hon började skriva. – Jag hoppades på det, så jag blev väldigt nöjd när någon dog, säger hon och skrattar.

Fröet till det som blev Oskuld och oleander planterades hos Kerstin Bergman under en deckarkonferens på Irland, när hon lyssnade på ett föredrag av den irländske deckarförfattaren Anthony Quinn.

– Han skriver om gränsen mellan Irland och Nordirland, och pratade om hur både det förflutna och nuet existerar samtidigt i landskapet. Hur man när man är där på något sätt kan höra rösterna från det förflutna, förklarar hon.

Började skriva

Då hade Kerstin Bergman länge haft en dröm om att själv skriva en roman, men aldrig trott sig kunna klara av det.

– Det är så många som pratar om att de har en berättelse eller något de måste skriva, ett ärende. Jag har mer haft en vag känsla av att jag gillar att skriva och skulle vilja skriva en bok och har trott att man måste komma på den där berättelsen först. Men det visar sig att det inte var så, säger hon.

Men vad resultatet skulle bli när hon väl satte sig ner och började skriva förra sommaren visste hon inte. Bara att berättelsen skulle utspela sig på Ekerö, där hon själv bodde som barn.

– Jag är inte så välplanerad att jag hade hela boken klar för mig i huvudet innan jag började utan har mer skrivit organiskt. Men jag hoppades förstås att det skulle bli en deckare eftersom det är min favoritgenre.

”Kritiska ögon”

När boken nu är klar att ges ut upplever hon en hel flora av känslor.

– Det är klart att det är fantastiskt att ha skrivit en riktig bok som man får ge ut men det känns också jättenervöst. Att jag varit på andra sidan, och recenserat, skrivit och pratat om deckare, gör att jag vet att det här är en väldigt svår genre att skriva bra i. Nu ska folk börja tycka till om den och det kan ju vara så att folk läser med lite extra kritiska ögon eftersom de har förväntningar om att jag kan det här med deckare, säger hon.

Kerstin Bergman är aktuell med sin debutdeckare Oskuld och oleander.
Foto: Pernilla Ekdahl

Mysterium

I centrum för Oskuld och oleander står Iris Bure, ett välfunnet namn för en deckare/trädgårdsnörd*, som håller på att hämta sig efter en relation som tagit slut. När hennes faster Irma, som bott i Iris barndomshem i många år, går bort och huset ska döstädas och göras klart för försäljning, tar hon på sig uppgiften.

Det blir en tripp längs minnenas allé på ett Ekerö som både är sig likt och har genomgått stora förändringar sedan Iris flyttade därifrån som barn. Det blir också en påminnelse om en barndom, då en vän en dag plötsligt var försvunnen och snart är Iris djupt engagerad i att hitta lösningen på detta mysterium.

”Förankrade i platsen”

Med Iris har Kerstin Bergman delvis utgått från sig själv och sin barndom.

– Hon är lik mig på många sätt, men samtidigt är det verkligen inte jag. Sedan har det blivit med henne som med berättelsen, att hon hittar på saker som kanske inte jag hade gjort. Och hon har formats under själva skrivandet, säger Kerstin Bergman.

För den som är uppvuxen på 70-talet bjuder Iris barndomsminnen på åtskilliga tidsmarkörer, som de ”lila sparbössorna i papp man vek ihop och samlade mynt i till Lutherhjälpen”. Att hitta tillbaka till dem var inte svårt för Kerstin Bergman.

– För mig är de väldigt förankrade i platsen, och jag tror att jag precis som Iris minns väldigt mycket. Jag har minnen som jag vet är mina egna från när jag var 1,5 år gammal och låg på sjukhus, säger hon.

”Skriv där du står”

En återvändardeckare kallar förlaget boken för, men hur skulle deckarexperten och författaren själv beskriva det hon skrivit?

– Det finns lite pusseldeckare i den, men det är ingen klassisk pusseldeckare alls. Det finns också något lite psykologiskt, men den är inte otäck på samma sätt som en psykologisk thriller utan ganska snäll för att vara en deckare... Normalt är jag jättebra på att kategorisera saker, men här har jag lite svårt att göra det, säger hon.

I texten kan den som kan sin deckarhistoria inte bara hitta allusioner till tidigare verk och komiska blinkningar till genren, den trädgårds- och inredningsintresserade har också mycket att hämta, inte minst i miljöbeskrivningarna.

– Folk brukar säga, skriv där du står. Och mina föräldrar hade ett stort natur- och trädgårdsintresse, så jag har vuxit upp med att få namn på alla växterna från början. Det gör ju att man ser sådant också – naturen blir mycket mer komplex när man har namnen på allting. Och det är lite samma med prylar, så det föll sig naturligt när berättelsen hamnade i att huvudpersonen skulle röja ur det här huset. Sedan får man bara hoppas att den som läser inte tycker det blir för mycket sådant.

Igång med nästa

Även om Oskuld och oleander inte kommit ut ännu har Kerstin Bergman redan kommit en bit på vägen med sin nästa deckare.

– Vi har en gammal släktgård utanför Åmål, där jag tillbringade mina somrar, och det tänkte jag att Iris också kunde ha fått göra. Så det kommer att utspela sig i Dalsland den här gången. Det skulle kännas väldigt konstigt att börja skriva om en miljö som inte fanns nära mig, rent känslomässigt eller historiskt.

Och snart kanske Kerstin Bergman åker ut och möter den hon brukar vara, en samtalsledare i ett författarsamtal, för att prata om sin egen bok.

– Det kommer kännas jättekonstigt. Men förhoppningsvis väldigt roligt. Sen är det klart att det blir konstigt att signera böcker, om någon nu vill det. Men det går säkert att lösa det också. Och det känns rätt stort bara att ha skrivit en bok.

Fotnot: * Bure är det efternamn Maria Langs hjältinna Puck gifter sig till, Iris är ett släkte blommande växter i familjen irisväxter (Iridaceae).

FAKTA

Kerstin Bergman

Född: 1970.

Bor: i Lund sedan 1995 (då hon antogs till forskarutbildningen i litteraturvetenskap på Lunds universitet).

Bakgrund: Docent i litteraturvetenskap, började recensera litteratur för Smålandsposten i mitten av 90-talet, och blev snabbt tidningens deckarrecensent. Recenserar sedan dess deckare i dags- och fackpress. Ledamot av och tidigare sekreterare i Svenska Deckarakademien. Startade 2014 CrimeGarden, där hon som frilansare erbjuder deckarkunskaper/expertis i alla former och för alla sammanhang. Sedan 2017 åtar hon sig även trädgårdsprojekt.

Aktuell: Debuterar som författare med Oskuld och oleander, som släpps den 9 september.

Kerstin Bergman om...

...kärleken till deckare?

... Jag har alltid varit en bokslukare, men deckare är tydliga, har ett bra driv och spännande historier som det är lätt att gå in i som läsare. Nu i vuxen ålder ser jag allt mer, framför allt i Sverige, hur deckare varit den genre där vi diskuterat samhället och samtiden väldigt mycket och det har varit spännande.

...vad hon själv gillar bäst för typ av deckare, som läsare?

– Jag gillar nog lite mer de här psykologiska thrillerna, jag är väldigt förtjust i Tana French, till exempel. Men jag gillar deckare över huvud taget. Även i en bok som kanske inte är så bra kan jag ofta hitta något jag tycker är kul. Och det är en väldig tur, när man ska läsa så många.

... hennes kunskaper i ämnet hjälp henne i skrivandet?

– Ja, det tror jag absolut. Annars hade jag förmodligen inte lyckats jobba så organiskt som jag gjort, och ändå få ihop det till en bra story. Sen känner jag också att jag kan leka lite med genren.

... hennes kunskaper i ämnet även försvårat skrivandet?

– Jag tror inte det, utan det har mer varit på ett intellektuellt plan jag funderat – är det verkligen smart att göra det här? Är risken att jag tappar något slags anseende som expert om jag skriver en dålig deckare? Jag försörjer mig trots allt på att föreläsa och skriva om deckare.

Kultur och nöje

Galenskaparna sålde av rekvisita till fansen

After shave uppträder under 'Allsång på Skansen' 2011. Jan Rippe (till vänster) och Anders Eriksson.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Humorgruppen Galenskaparna och After shave har sålt av delar av sin rekvisita på en auktionssajt. Fans från hela Sverige reste till rekvisitaförrådet i Mölndal på lördagen för att hämta ut föremålen som är kända från gruppens sketcher, musikaler och revyer, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är nästan så man får lite separationsångest. Men det gick inte att spara allt. Vi har så mycket grejer här, vissa sedan vi startade 1982, säger Jan Rippe, en av gruppens medlemmar, till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Coronasäker opera i London från bilkupén

Bilden är från en drive in-opera i Stuttgart i Tyskland i början av juni.
Foto: Christoph Schmidt/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Englands nationalopera sätter upp operan "La Bohème" av den italienske 1800-talskompositören Giacomo Puccini, men gör föreställningen säker ur ett smittskyddsperspektiv genom att låta besökarna njuta av den från bilkupén, skriver BBC.

Drive in-operan sätts upp utanför Alexandra Palace London. Den hade premiär i fredags, och fortsätter med en föreställning per dag under lördag och söndag kväll.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ytterligare "Idol"-deltagare coronasmittad

Indra Elg. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Fredagskvällens sändning av "Idol" på TV4 blev minst sagt speciell. Deltagarna uppträdde från sina hotellrum eftersom fyra av dem hade smittats med coronaviruset: Herman Silow, Affe Hagström, Nadja Holm och Caspar Camitz.

Nu bekräftar produktionen att ytterligare en deltagare i programmet var smittad med corona: Indra Elg som röstades ut i fredagens final, skriver Expressen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sarenbrant årets deckarförfattare – igen

Sofie Sarenbrant. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sofie Sarenbrant har för andra året i rad utsetts till årets deckarförfattare av deckarfestivalen Crimetime och bokströmningstjänsten Bookbeat, skriver Bookbeat i ett pressmeddelande.

Priset baseras på statistik av antal lyssningar från deckarförfattares tre senaste ljudböcker, hur många som lyssnat igenom hela böckerna samt lyssnarnas snittbetyg. Det delades ut i samband med Bokmässan i Göteborg som i år är digital.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ozzy Osbourne jobbar på nytt album

Ozzy Osbourne. Arkivbild.
Foto: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Ozzy Osbourne har ägnat sina månader i karantän åt att vara kreativ. Metal-ikonen har nämligen börjat jobba med ett nytt album, skriver NME , som citerar en radiointervju med Radio.com.

– Man sitter på arslet hela dagen och vänta på att pandemin ska gå över. Och då tänker man, "ja just det, jag är ju en rockare. Jag borde göra ett album". Man har all jävla tid i världen för att kunna göra den bästa möjliga skivan, säger han i intervjun.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Kultur och nöje

Netflix bemöter kritiken: Håller inte med

Netflix har fått kritik för samarbetet med en kinesisk författare. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den amerikanska strömningsjätten Netflix har kritiserats för sitt samarbete med den kinesiske författaren Liu Cixin – som uttalat stöd för Kinas behandling av minoritetsgruppen uigurer.
Nu bemöter Netflix kritiken med att bolaget inte håller med om hans syn på frågan.
PREMIUM

"Herr Lui är författare till boken, inte skapare av tv-serien. Vi håller inte med hans uttalanden, som är helt och hållet orelaterade till boken eller Netflix-serien", skriver Netflix i ett svar till fem amerikanska senatorer som har kritiserat samarbetet.

Netflix planerar att producera en tv-serie som bygger på Liu Cixins science fiction-roman med den engelska titeln "The three-body problem", samt de två efterföljande böckerna i trilogin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Övertygande samtidighet i Halva månen

Arina Katchinskaia som Olga och Susanne Karlsson som cirkusdirektören i Halva månen.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Scen/Recension Gunilla Wedding recenserar urpremiären av den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennigs Halva månen på Intiman i Malmö.

Tolv trettonvåningshus står i en ring kring en ödemark. I husen lever människor från hela världen sina liv. Här finns en man som inte vågar gå ut, en kvinna som svälter sig, en man som slår sin fru, en kvinna som skäller på sin dotter och så finns här Olga som blir förälskad i kinesen (som inte är kines) som har en fruktaffär men sedan träffar libanesen (som inte är libanes) som jobbar på en byggmarknad och blir kär i honom. Till denna ödsliga förort kommer så ”samtidighetscirkusen” Narva med cirkusdirektör och en blind lindansare och allt blir plötsligt både möjligt och omöjligt när igår, idag och i morgon pågår samtidigt och ödemarken blir en cirkusmanege.

Cirkusen kommer

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Helena af Sandeberg skakar om i succéserien

Helena af Sandeberg. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Colin Nutleys succéserie "Bröllop, begravning och dop" är tillbaka med en andra säsong. Helena af Sandeberg tar plats som mystisk nykomling i den stjärnspäckade ensemblen.
PREMIUM

Det rör på sig i "Bröllop, begravning och dop". Sunny och Meja är höggravida, och samtidigt som familjen välkomnar två nya medlemmar inträffar en tragisk olycka. Dessutom träder en ny kvinna in i handlingen och rör om rejält i grytan.

– Hon är en lurig kvinna, som kommer in och man vet inte riktigt vem hon är eller var man har henne. Hon bara dyker in i de här familjerna och får stor plats ganska fort. Egentligen är hon ganska ensam och hon har fått slåss, och det gör hon med alla medel för att hitta sin plats i livet, säger Helena af Sandeberg om sin rollfigur, och tillägger:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL