Lagfarter Nsk

Gård i Vinslöv såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Nu är det klart vem som köpt lantbruksfastigheten på adressen Lommarp 2058 i Vinslöv av Nicklas Dahringer. Nya ägare är Agnieszka och Dariusz Ostrowski, 49 och 51 år. Priset blev 1 100 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i augusti 2020. Gården innehåller ett hus med en boyta på 32 kvadratmeter, 4 hektar betesmarker och 1 hektar skogsmarker. Dessutom står en ekonomibyggnad på 50 kvadratmeter på fastigheten.

För mindre än en månad sedan såldes ett hus knappt en kilometer därifrån, på Bergsgatan 57. Där såldes ett 270 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Beskedet: Platser kvar till högskoleprovet

Kanske kan kön för anmälan till högskoleprovet vara avverkad före lunch. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/ TT
Inrikes
Inrikes Än finns det chans att knipa en plats till högskoleprovet.
Efter tidigare kaos är väntetiden nästan obefintlig.
– Den långa kön är nu avverkad och klar, säger Peter Honeth, nationell provsamordnare, till TT.

När anmälan till höstens högskoleprov öppnade under fredagen blev belastningen på anmälningssajten för stor. Vid 21-tiden pausades den rekordlånga kön och återupptogs klockan 8 i dag.

En uppdatering av systemet har gjorts – och vid tolvtiden meddelar den nationella provsamordnaren Peter Honeth att den långa kön nu är helt avverkad. Ungefär 18 000 är nu anmälda till högskoleprovet och den som vill ha en plats behöver i skrivande stund inte vänta mer än några minuter, om ens det.

Cirka 10 000 platser finns kvar, då maxtaket är 27 000.

– Det innebär att de som inte har anmält sig, för att de tyckte att kön ar för lång eller om man hamnat ur kön, de kan nu gå in och anmäla sig om de vill. Det finns fortfarande platser kvar, säger Peter Honeth.

Mycket luft

Antalet könummer låg ett tag på närmare 80 000. Peter Honeth menar att kön är uppblåst, då många som varit inne på anmälningssajten varken har velat eller fått anmäla sig på riktigt.

– Det visar sig att det var väldigt mycket luft i kön, säger han.

Den som ställde sig i kö under fredagen har fått behålla sin plats i kön under natten.

TT: Är det rimligt att stå i kö i ett dygn för att få en plats på högskoleprovet?

– Nej, det är väldigt lång tid. Jag förstår att folk har blivit väldigt frustrerade och upprörda, svarar Peter Honeth, men poängterar att han räknat med långa väntetider – om inte fullt så långa som ett dygn.

UHR:s mål är att alla anmälningar ska vara klara under lördagen.

Hård kritik

Sedan i fredags har UHR identifierat 89 fuskare som genom sina "djupa datorkunskaper" tagit sig förbi kön. En säkerhetsuppdatering har gjort för att motverka detta, uppger Peter Honeth.

Webbläsaren Chrome verkar orsaka problem i samband med betalning, uppger UHR, som nu gått ut med information om hur man kan förebygga det hela.

TT: Har ni inte testat systemet med olika webbläsare?

– Jo, det har man säkert. Men det (problemet) var kopplingen till betalsystemet, som UHR inte disponerar självt, säger Peter Honeth.

Utöver betalningsstrulet och de väldigt långa väntetiderna anser Peter Honeth att systemet för anmälan till högskoleprovet har fungerat bra.

På UHR:s Facebooksida är det andra tongångar.

"Det här är under all kritik", skriver en person i en kommentar.

"Vilken superkatastrof. För 51 år sedan landade vi två människor på månen. Hur svårt kan det vara? Gör om gör rätt!", skriver en annan.

Minister vill inte intervjuas

I augusti kom beskedet från regeringen att högskoleprovet skulle bli av, men i begränsad form. Detta efter att både UHR och flera lärosäten uttryckt kritik mot att genomföra det överhuvudtaget, bland annat på grund av smittorisken.

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) vill inte ställa upp på någon intervju om kaoset kring anmälningarna, hälsar hennes pressekreterare till TT. I ett skriftligt uttalande uppger Ernkrans:

”Nu låter vi ansvarig myndighet UHR och den nationella samordnaren jobba vidare för att hantera anmälan och därefter provets genomförande. Det är naturligtvis en svår situation men jag har förtroende för att myndigheten lyckas lösa den."

Klara Stefansson/TT

FAKTA

Fakta: Högskoleprovet

Efter många turer blev det till slut klart: höstens högskoleprov år 2020 ska hållas, trots coronapandemin. Men platserna har begränsats, och enbart 27 600 får chansen att skriva provet.

Endast personer som inte har ett giltigt resultat från högskoleprovet får delta i höstens prov.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Utrikes

Libanon: Regeringsbildare ger upp

President Michel Aoun (till vänster) får det nedslående beskedet av Mustafa Adib (till höger) på lördagen.
Foto: Dalati Nohra/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mannen som var tänkt att rädda Libanon, Mustafa Adib, ger upp. Adib fick för snart en månad sedan uppdraget att bilda en ny regering, men det har inte gått.

I ett tv-tal på lördagen ber Adib folket om ursäkt för sin "oförmåga att förverkliga ert hopp om ett reformistiskt styre".

Styret i landet bygger på en snårig maktdelning efter religionstillhörighet, och kriserna har länge avlöst varandra. Den statliga ekonomin hotas av kollaps och är beroende av stöd från andra länder och långivare.

Avgörande denna gång har partierna Amal och Hizbollah varit. De är ledande krafter som representerar shiamuslimerna, och insisterar på kontroll över det viktiga finansdepartementet. Adib har försökt luckra upp sättet de mäktigaste posterna utses på, i hopp om att få in nyskapande krafter, men alltså inte fått tillräckligt stöd.

Den senaste regeringen, som fortsätter att styra under en övergångsperiod, avgick den 10 augusti efter den enorma explosionsolyckan i huvudstaden Beiruts hamn veckan före.

President Michel Aoun har varnat att landet kan vara dödsdömt om man inte kan enas om ett nytt styre.

Krönikor

Fats först (?) och näst störst

Krönikor
Ur min skivhylla

”The fat man” från 1949 är en av de titlar som är med i diskussionen om vilken som är den första rocklåten. Den var dessutom debuten för Fats Domino som väl får räknas till den största inom 50-talsrocken tillsammans med Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry och Little Richard. Fats var en riktig storsäljare då han sålde hela 65 miljoner skivor. Endast Elvis av de samtida rockartisterna lyckades kränga fler exemplar.

Antoine Domino Jr föddes den 26 februari 1928 som den yngste i en familj med nio barn i jazz-meckat New Orleans. Sitt artistnamn Fats fick han av orkesterledaren Billy Diamond som tyckte att den unge och välbyggde pianisten påminde om Fats Waller plus att han var begåvad med en strålande aptit. Han skrev 1949 kontrakt med skivbolaget Imperial vars ägare Lew Chudd inledde ett samarbete med Dave Bartholomew som hade bra koll på musiklivet i New Orleans. Dave hade hört Fats på en av stadens klubbar och bestämde sig för att spela in honom. Debuten blev ”The fat man”, från början var en fångsång som hette ”Junkers song”. Den blev en stor succé och kom sexa på Billboards R&B-lista där alla de bra låtarna låg innan Elvis började härja på listorna. Sommaren 1952 fick han sin första etta på nämnda lista med ”Goin’ home”.

Han hade överlevt orkanen Katrina några år tidigare och räddades under dramatiska former av en arméhelikopter ur sitt översvämmade hus.

1955 kom det breda genombrottet för Fats Domino med ”Ain´t that a shame” som han själv skrivit tillsammans med Dave Bartholomew. Det var hans första låt på Billboards poplista och den placerade sig på 86:e plats. Pat Boone gjorde en version av låten som gick ända upp på förstaplatsen. Sedan följde massor av hits som ”Blue Monday”, ”I’m walking” och ”Walking to New Orleans”. Men allra störst blev hans version av ”Blueberry hill” som också var den första låt jag gillade med honom. Det blev en fjärdeplats på listan, hans bästa under karriären, vilken kan tyckas blygsamt för en av vår tids allra största artist. Fats hade även en låt med på svenska tio i topp där det blev en sjätteplats med ”Jambalaya” i januari 1962.

Den skiva jag valt med Fats Domino är ”Stompin” som är ett samlingsalbum från 1968 vilket utgavs av lågprisbolaget Sunset. Förutom den amerikanska topp tio-hiten ”Be my guest” så är materialet på skivan ganska okänt. Inspelningarna är från hans tid på Imperial mellan 1949 och 1962. Avslutningen är härligt svängig med instrumentala ”Domino stomp” där New Orleans-sonen visar prov på sitt fina pianospel. Skivan kan också fungera som en musiklektion om hur rhythm blues under några år förvandlades till rock’n’roll.

Fats Domino lämnade 1963 Imperial och fick direkt en stor hit med ”Red sails in the sunset” på sitt nya bolag. Efter det var det slut med de stora skivframgångarna. Men med en skattkista full med hits följde sedan många år med framgångsrikt turnerande. Domino drog sitt sista andetag för tre år sedan när han avled 89 år gammal i sitt hem utanför New Orleans. Han hade överlevt orkanen Katrina några år tidigare och räddades under dramatiska former av en arméhelikopter ur sitt översvämmade hus.

Inrikes

Fågelskit motorn i Europas största svalkoloni

Sillgrisslor på Stora karlsön. Havsfåglarna spillning är en drivande motor i öns näringskedja. Arkivbild.
Foto: Roland Johansson/TT
Inrikes
Inrikes Svalorna på Stora Karlsö är helt beroende av att det finns fisk i havet – trots att de är insektsätare. Nya forskningsrön belyser öns komplexa samspel mellan hav och land.
– Hela kretsloppet måste vara på plats för att rädda den enskilda arten, säger Jonas Hentati-Sundberg som har lett studien.

Stora Karlsö är en av Östersjöns största kolonier för havsfåglar, med upp till 100 000 fåglar av olika arter. I en ny studie har ett forskarlag studerat hur fåglarna påverkar kringliggande ekosystem, och vice versa.

Till ön kommer tiotusentals sillgrisslor som lever på fisk från det närliggande havet. Men på ön finns också en av Europas största kolonier av hussvalor, en art som äter insekter. Att så många svalor lever på samma plats som de fiskande havsfåglarna förundrade forskarlaget.

– Vi tänkte att det måste ha något med havet att göra, säger Jonas Hentati-Sundberg, biträdande lektor vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Det var början på en mångårig studie som nu har kunnat visa att svalornas existens är beroende av sillgrisslorna, som i sin tur är beroende av fisken.

Utan fisk, inga svalor

Svalorna äter fjädermygg, som det finns gott om på ön. Fjädermyggans mygglarver växer upp i vatten, och när forskarna studerade vattenmiljön vid öns strandkanter fann de stora mängder mygglarver.

Det visade sig att sillgrisslans spillning var motorn i kretsloppet. Öns havsfåglar flyger nämligen ut till havet för att fiska. När de kommer tillbaka till ön, mätta, uträttar de sina behov på klipporna. Fågelspillningen faller då ner i vattnet och tillför där stora mängder näring av både kväve och fosfor. Enligt forskarnas beräkningar är de dagliga utsläppen av fosfor lika stora som från Stockholms största reningsverk Henriksdal.

Näringen från fågelspillningen blir sedan direkt föda till mygglarverna. Det vet forskarna sedan man studerat isotopsammansättningen hos kväve och kol i fågelspillning och mygglarverna. När de sedan blivit fullvuxna fjädermyggor flyger de upp från vattnet och blir föda till hussvalorna.

– Så har vi kunnat spåra det här flödet hela vägen till svalorna, säger han.

Viktigt i bevarandearbetet

Studiens resultat ger viktiga insikter för naturvårdare, enligt Jonas.

– Normalt ser vi naturvård som något platsspecifikt. Det finns en ö här, då försöker vi skydda naturen som finns på den här ön, säger han och fortsätter:

– Men i själva verket visar det sig att om man vill skydda naturvärdena på ön behöver man förstå kopplingar som finns mellan ekosystemen.

Han påminner om att svalan är en art som minskar i antal, och att dess överlevnad förutsätter att det finns en havsfågelkoloni som förser småfåglarna med föda.

– Hela det kretsloppet måste vara på plats för att rädda den enskilda arten, slår han fast.

Linus Svensson/TT

På ön finns tiotusentals sillgrisslor. Arkivbild.
På ön finns tiotusentals sillgrisslor. Arkivbild.
Foto: Aron Hejdström
Stora Karlsös klippor sedda från forskningsfartyget R/V Electra, som användes för provtagningarna under studien.
Stora Karlsös klippor sedda från forskningsfartyget R/V Electra, som användes för provtagningarna under studien.
Foto: Jonas Hentati-Sundberg
Illustration över öns kretslopp.
Illustration över öns kretslopp.
Foto: Fredrik Saarkoppel

Skåne

Guldbutik rånad under pistolhot i Klippan

Bild från butikens övervakning på de båda rånarna. Om du har sett männen ska du kontakta polisen på 114 14.
Foto: Polisen
Skåne
Klippan Polisen är på jakt efter två identiskt klädda gärningsmän som pistolhotat personalen i en guldbutik i Klippan och tvingat till sig gods.

Rånet mot butiken, som ligger på Storgatan, ägde rum vid halv elva tiden på lördag förmiddag. Flera polispatruller är på väg till Klippan för att söka efter rånarna.

Det rör sig om två män som vid rånet var identiskt klädda. Svarta mjukisbyxor, gråa luvtröjor, axelremsväskor, svarta handskar och skor samt vita strumpor. Männen ska även ha varit maskerade.

Efter tillslaget mot butiken ska de båda ha lämnat platsen till fots i riktning mot torget. Stöldgodset ska de ha burit med sig i famnen, uppger polisen på sin hemsida.

Har du sett männen? Kontakta då polisen på 114 14.

Texten uppdateras...

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Lagfarter Nsk

131 kvadratmeter stort hus i Tyringe sålt

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på Dressyrvägen 1 i Tyringe har fått nya ägare. Köpare är Jenny Nilsson, 45, och Jim Kadanik, 52, från Helsingborg och säljare är Anders Johansson. Köpet blev klart i september 2020 och priset blev 1 750 000 kronor. Byggår för huset är 1972 och boarean är 131 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes i november förra året ett annat hus, på Tömvägen 8. Där såldes ett 60 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 775 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Jämtländska björnar hungrar efter honung

Björnar gillar honung. Arkivbild.
Foto: Berit Roald/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet biodlare i Jämtland som sökt ersättning hos länsstyrelsen efter det att björnar attackerat deras bikupor har ökat dramatiskt, rapporterar P4 Jämtland.

Under åren 2010 till 2018 rapporterades bara enstaka fall varje år, men under 2019 och 2020 har det ökat till över 20 rapporter per år, visar statistik från Sveriges Lantbruksuniversitets Viltskadecenter och länsstyrelsen i Jämtlands län.

– Bara här i Orrviken har vi observerat fyra olika björnar och björnen är ju jättehungrig när den kliver ur idet, säger biodlaren Sune Häggmark till radion.

Den senaste nationella siffran över antalet bikupor som förstörts av björn är 35, och den siffran är från 2018. De flesta rapporterna kom då från Gävleborgs län.

Enligt de senaste uppgifterna från Naturvårdsverket är den svenska björnstammen relativt stabil på omkring 2 800 individer.

Sport

Russom vann ovanligt Lidingölopp

Samuel Russom vann elitklassen i Lidingöloppet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Eritreanen Samuel Russom, IS Göta, tog hem segern i elitklassen i Lidingöloppet, löparklassikern som i år bara kunde bjuda in eliten.

Russom sprang länge tillsammans med Hälle-löparen Samuel Tsegay, men ryckte med drygt en kilometer kvar till mål och vann till slut med sju sekunder. Segrartiden 45.38 är nytt banrekord.

I vanliga fall är 30 kilometer den tyngsta distansen i Lidingöloppet, men i år valde de flesta elitlöparna att ställa upp i 15-kilometersklassen eftersom tävlingen kom för nära inpå SM-loppet i maraton för tre veckor sedan.

På grund av förbudet mot publika sammankomster med fler än 50 deltagare blev inte Lidingöloppet den folkfest med tiotusentals deltagare som det brukar vara. Tävlingen genomfördes helt utan publik och utan motionärer.

Damerna springer sitt lopp senare i dag.

NÄSTA ARTIKEL