Lagfarter Nsk

Hus på 190 kvadratmeter från 1935 sålt i Bjärnum

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Emma Waldemarsson, 29, och Antonis Kasdaglis, 32, har köpt huset på Granelundsvägen 15 i Bjärnum av säljaren Nerijus Mineikis och Jurate Mineikiene. Köpesumman blev 1 245 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juli 2020. Huset byggdes 1935 och har en boyta på 190 kvadratmeter.

För bara två månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Granelundsvägen 6. Där blev priset för den 82 kvadratmeter stora villan 450 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Krigarseger för stabilt Röke

Jubel i Röke. Ida Wensley, Mathilda Magnusson, Sofia Eliasson och Klara Jansson firar mål i Qpoolen.
Foto: Stefan Sandström
Sport
INNEBANDY Tre poäng in på kontot blev resultatet av premiärmatchen för Röke IBK. Ett vilt krigande Stanstad besegrades med 5–2 efter en gedigen insats.
– Jag är nöjd! Vi följer matchplanen på ett bra sätt, konstaterar Röketränaren Benny Sand belåtet.

Rökes damer var i startgroparna under lördagen. Första hindret på säsongens resa var IK Stanstad från Staffanstorp.

Matchen inleddes fartfyllt från båda lagen men det var Röke som oftast hittade vägar fram till målchanser när man stundtals presterade fina kombinationer på gästernas planhalva.

Utdelningen dröjde till minut nio då Sofia Eliasson stormade fram längs kanten och hittade krysset.

Storasyster överlistade lillasyster

Stanstads kvittering kom omedelbart då ett långskott från Sara Florentzson letade sig in bakom lillasyster Anna i Rökes mål.

De vinröda fortsatte att surra som ilskna getingar kring Stanstads målområde och till sist slog Hanna Jansson in en retur till 2–1. Ledningen stod sig efter första tredjedelen och var synnerligen rättvis.

Anna Florentzson fick kapitulera mot storasyster Sara i Stanstad – men det blev lillasyster och Röke som fick sista ordet.
Foto: Stefan Sandström

Period två gav ett liknande scenario som den första. Röke var skickligare, tuffare och mer resoluta än sin motståndare men effektiviteten lämnade mer att önska. Dock producerade man viktiga 3–1 då Sofia Eliasson än en gång påpassligt höll sig framme.

Stanstad gjorde goda försök att skapa nerv i matchen och lyckades då Röke slarvade i ett uppspel. Resultattavlan visade 3–2 och matchen var åter en öppen historia.

Systrarna Gustafsson samarbetade

Matchen stod och vägde i inledningen av tredje men ett klassmål signerat systrarna Gustafsson löste upp nervknutarna hos Röke. En passning från Maja gav Frida läget som hon utnyttjade kliniskt.

När sedan Sofia Eliasson gjorde sitt tredje mål fram till 5–2 var Stanstad ett slaget lag. Matchen gav inga fler mål och Röke fick en stark start på serien.

Benny Sand var givetvis tillfreds med matchen:

– Trots att vi har många nya spelare gör vi en grym insats defensivt och drabbas inte av någon panik över att matchen länge är jämn. Det finns en stor revanschlusta i truppen efter förra säsongen. Vi ska uppåt, så är det bara.

Frida Gustafsson assisterades av lillasyster Maja fram till viktiga 4–2.
Foto: Stefan Sandström

Sport

Sverige förlorar världscuptävling i Östersund

Det blir ingen världscuptävling i Östersund i december. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Sverige och Östersund kommer inte att få arrangera sin världscuptävling som planerat den 3–6 december, det skriver Internationella Skidskytteförbundet (IBU) på sin hemsida.

IBU beslutade vid ett möte på lördagen att göra om tävlingsschemat och krympa ned antalet tävlingstillfällen från fyra olika orter till två: Kontiolahti, Finland och Hochfilzen, Österrike.

Utrikes

Auschwitz-museichef i protest mot hädelsedom

Chefen för Auschwitz minnesmuseum har erbjudit sig att tillsammans med andra frivilliga sitta av pojkens fängelsestraff. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes I ett brev till Nigerias president erbjuder sig chefen för det polska Auschwitz-museet att sitta av en del av fängelsestraffet för en 13-årig pojke som dömts för hädelse.
– Jag kan inte vara likgiltig inför den här domen, som är en skam för mänskligheten, skriver Piotr Cywinski i sitt offentliga brev.

Chefen för Polens Auschwitzmuseum, Piotr Cywinski, har skrivit till Nigerias president för att be honom benåda Omar Farouq, en 13-årig pojke som dömts till fängelse i Nigeria. Pojken anklagas för hädelse, och dömdes till tio års fängelse av en sharia-domstol i delstaten Kano i norra Nigeria i augusti.

Om en benådan inte är möjlig, skriver Cywinski att han och 119 andra frivilliga är beredda att ta pojkens fängelsestraff och sitta av en månad var i ett nigerianskt fängelse.

I brevet, som publicerats på museets Twitter-konto, skriver Cywinski att han som chef för en minnesplats "där barn fängslades och mördades inte kan vara likgiltig inför den här domen, som är en skam för mänskligheten".

Talespersoner för Nigerias president avstod från att kommentera brevet under lördagen. Presidenten har heller inte kommenterat domen, som fördömdes av människorättsorganisationer. FN:s barnfond Unicef har sagt att domen är "felaktig" och bryter mot de internationella överenskommelser Nigeria undertecknat.

En rådgivare till guvernören i Kano säger att han har sett brevet i sociala medier, men att delstatsregeringen står fast vid domen. Presidenten har alltjämt möjligheten att benåda pojken.

Nigeria är delat i två ungefär lika stora grupper, den muslimska norra delen av landet, och den kristna södra delen. Av Nigerias 36 delstater tillämpar 12 sharialagstiftning.

Utrikes

Londonprotest mot nedstängning – flera gripna

Flera poliser och demonstranter skadades vid en demonstration mot nedstängningsåtgärderna för att bromsa smittspridningen av covid-19 på lördagen.
Foto: Frank Augstein /AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst fyra poliser har skadats och tio personer har gripits i samband med en demonstration mot nedstängningsåtgärderna i Storbritannien, uppger Londonpolisen.

Enligt polisen uppstod tumult när man försökte skingra tusentals demonstranter vid Trafalgar Square i centrala London på lördagen. De protesterande krävde att åtgärderna för att bromsa smittspridningen av coronaviruset ska upphöra. Även demonstranter uppges ha skadats i tumultet.

Demonstranterna skanderade "Frihet" och hade plakat med texter som "Vi accepterar inte" och "Stoppa de idiotiska reglerna".

Polisen ingrep eftersom demonstranterna inte respekterade reglerna om avstånd. Inte heller bar de munskydd vilket innebär att folksamlingen inte kan undantas från regeln om att högst sex personer får samlas samtidigt.

"Vi vill vara tydliga, denna protest är inte längre undantagen från reglerna", skriver Londonpolisen på Twitter.

Två av de fyra skadade poliserna har fått uppsöka sjukhus, enligt Londonpolisen.

Inrikes

Efter kökaoset – snart fullsatt högskoleprov

Den långa kön till anmälan för högskoleprovet har nu betats av. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/ TT
Inrikes
Inrikes Efter fredagens kaosartade köer har nu drygt 21 000 personer anmält sig till högskoleprovet. Den sista fjärdedelen av platserna beräknas fyllas upp under helgen.
Sveriges förenade studentkårer är inte förvånade över de problem som uppstått.

När anmälan till höstens högskoleprov öppnade under fredagen blev belastningen på anmälningssajten för stor. Tiotusentals svenskar satt klistrade framför en maratonlång kö. Efter allt från tekniskt strul med betalning och fusk pausades kön vid 21-tiden, och återupptogs klockan 8 på lördagen.

En uppdatering av systemet gjordes – och vid lunchtid meddelade den nationella provsamordnaren Peter Honeth att "den långa kön är nu avverkad och klar". Väntetiden försvann och klockan 17.30 på fredagseftermiddagen hade 21 000 av 27 640 provplatser fyllts. Halmstad var den enda provort som var fulltecknad.

Mycket luft

Antalet könummer låg ett tag på närmare 80 000. Peter Honeth menar att kön var uppblåst, då många som varit inne på anmälningssajten varken ville eller fick anmäla sig på riktigt.

– Det visar sig att det var väldigt mycket luft i kön, säger han.

Många av dem som nu fått en plats loggade in på sidan redan på fredagsmorgonen, och flera av dem fick inte sin plats förrän ett dygn senare.

TT: Är det rimligt?

– Nej, det är väldigt lång tid. Jag förstår att folk har blivit väldigt frustrerade och upprörda, svarar Peter Honeth och poängterar att han räknat med långa väntetider – om än inte fullt så långa som ett dygn.

Sedan i fredags har UHR också identifierat 89 fuskare som genom sina "djupa datorkunskaper" tagit sig förbi kön. En säkerhetsuppdatering gjordes för att motverka detta. Utöver betalningsstrul och de väldigt långa väntetiderna anser Peter Honeth att systemet för anmälan "i stora drag" har fungerat bra.

På UHR:s Facebooksida är det andra tongångar. "Det här är under all kritik", skriver en person i en kommentar.

"Vilken superkatastrof. För 51 år sedan landade vi två människor på månen. Hur svårt kan det vara? Gör om gör rätt!", skriver en annan.

Minister vill inte intervjuas

I augusti kom beskedet från regeringen att högskoleprovet skulle bli av, men i begränsad form. Detta efter att både UHR och flera lärosäten uttryckt kritik mot att genomföra det överhuvudtaget, bland annat på grund av smittorisken.

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) har offentligt lämnat motstridiga besked om provets vara eller icke vara, och när den nationelle provsamordnaren tillsattes i början av september lämnade UHR:s generaldirektör Karin Röding sitt jobb i protest mot regeringens senfärdighet.

Matilda Erknrans (S) vill inte ställa upp på någon intervju om kaoset kring anmälningarna, hälsar hennes pressekreterare till TT. I ett skriftligt uttalande uppger Ernkrans:

”Nu låter vi ansvarig myndighet UHR och den nationella samordnaren jobba vidare för att hantera anmälan och därefter provets genomförande. Det är naturligtvis en svår situation men jag har förtroende för att myndigheten lyckas lösa den."

Sveriges förenade studentkårer (SFS) anser att politikerna kört över experter och ansvariga myndigheter i högskoleprovsfrågan.

– Därför tycker inte vi att man ska bli förvånad om det uppstår problem, i det här fallet tekniska. Vi ser också risker i att det inte blir fullvärdiga prov till våren, säger Simon Edström, ordförande på SFS, och fortsätter:

– Det ser vi som viktigast: att man ska titta framåt och verkligen se till att högskoleproven som ges i vår ska fungera bra.

Klara Stefansson/TT

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Högskoleprovet

Efter många turer blev det till slut klart: höstens högskoleprov år 2020 ska hållas, trots coronapandemin. Men platserna har begränsats, och enbart 27 600 får chansen att skriva provet.

Endast personer som inte har ett giltigt resultat från högskoleprovet får delta i höstens prov.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Sport

Brynäs vann målrikt toppmöte mot Luleå

Denisa Krizova var en av många målskyttar i toppmötet mellan Brynäs och Luleå. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Storsatsande Brynäs visar att man menar allvar i kampen om årets SM-guld i ishockey för damer. Hemma mot säsongens andra förhandsfavorit, Luleå, blev det seger med 7–4 efter att Gävlelaget gått på knock i den sista perioden.

Men det var gästerna från Norrbotten som började bäst. Ronja Savolainen tryckte in ledningsmålet i powerplay, hennes första mål för säsongen, tidigt i den första perioden.

Med fem minuter kvar till pausen var det dock vänt efter att Brynäs nyförvärv Anna Meixner kvitterat och Denisa Krizova gjort 2–1 för hemmalaget. Trots det var ställningen oavgjord inför andra perioden efter att Johanna Fällman utjämnat till 2–2.

Det svängiga toppmötet – mellan två lag som båda stod på full pott efter fyra omgångar – fortsatte efter vilan när Luleå åter satte sig i förarsätet genom Noora Tulus, återigen efter vasst spel i powerplay.

Brynäs studsade dock tillbaka – och det rejält.

Med två snabba mål ordnade Josefin Bouveng, prestigevärvningen från Djurgården, både 3–3 och 4–3 inom loppet av två minuter.

Och efter det ångade Brynäs bara på. Anna Meixner slog till med ett hattrick när hon ökade på till 5–3 och 6–3. Josefine Persson reducerade sedan för ett redan slaget Luleå innan Patricia Marshall fastställde slutresultatet till 7–4 i tom kasse.

Därmed är säsongens första nederlag ett faktum för Luleå. Brynäs däremot fortsätter att imponera och står nu på fem raka segrar i SDHL.

Sport

Luleå tog en ny trepoängare i SHL

Luleå tog säsongens andra seger mot Oskarshamn.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport De okrönta SHL-mästarna från förra säsongen Luleå fortsätter att vinna.
Borta mot Oskarshamn tog laget sin andra seger för säsongen, 5–2, trots 16 utvisningsminuter.
– Det funkade i dag, men så kan vi inte hålla på i längden – då kommer det straffa sig, säger Luleås assisterande tränare Henrik Stridh till C More.

Oskarshamn körde över Brynäs med 5–2 i premiäromgången, men hemma mot Luleå var det gästerna som tog ledningen genom Petter Emanuelsson.

Hemmalaget kvitterade genom Filiph Engsund – annars var det utvisningar som präglade den första perioden.

Inför säsongen har mycket handlat om hårdare tag mot slashing och hooking, något som SHL-lagen och domarna kommit överens om. Det fick båda lagen känna på.

– Vi har fyra boxplay på en period. Men domarna tar mycket hårdare på slashing och det vet vi, sade Petter Emanuelsson till C More.

– Det blir lite ryckigt med alla utvisningar, lite synd att det ska vara så, sade Oskarshamns Filiph Engsund.

Luleå hade flest utvisningsminuter, och trots att laget fortsatte att dra på sig tid i båset kunde laget börja den tredje perioden med en 3–2-ledning, efter mål av den andra brodern Emanuelsson – Einar – denna gång.

Oskarshamn tryckte på i den sista perioden, men Luleå kunde sätta två mål i tom målbur i slutet av matchen, och slutresultatet skrevs till 5–2.

I Linköping åkte hemmalaget två säsongens andra förlust. Matchen slutade 1–1 efter full tid och förlängning, och fick avgöras på straffar.

Växjös Fredrik Karlström var den enda som satte sin straff, och smålänningarna tog med sig två poäng hem.

Cesar Fältskär/TT

Inrikes

Västerbotten betalade bluffaktura på en miljon

Regionens revisorer riktar stark kritik mot regionens otillräckliga kontroller av fakturor. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Utan att kontrollera det utländska kontonumret förde Region Västerbotten över en miljon kronor. Betalningen var för röntgenutrustning som regionen beställt från Storbritannien. Men fakturan var falsk och pengarna gick inte till det avsedda företaget, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Händelsen inträffade i januari i år. Det hela uppdagades när den riktiga leverantören hörde av sig och frågade om den uteblivna betalningen.

Regionens revisorer riktar nu hård kritik mot hanteringen. En granskning visar att det råder flera brister i kontrollen av utbetalningar.

– Det är obegripligt hur det har kunnat gå till på det här sättet, säger Edward Riedl (M), ordförande för Region Västerbottens revision, till VK.

Datorsystemet måste flagga när ett nytt kontonummer läggs in och det ska inte gå att som enskild medarbetare godkänna en utbetalning, anser revisorerna.

Regionstyrelsen informerades inte om bedrägeriet och inga anteckningar har förts om händelsen. Det finns heller ingen diarieförd avvikelserapport eller analys över regionens hantering, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

NÄSTA ARTIKEL