Annons

Gamla kanoner ska räddas

Kanonerna måste renoveras innan någon skadas av dem, eller så får de tas bort.
Hässleholm • Publicerad 11 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
De två kanonerna vid kasern Heidemann T4, ska renoveras. Liknande kanoner på hjul vid idrottsplatsen på Garnisonen ska också renoveras och behållas.
De två kanonerna vid kasern Heidemann T4, ska renoveras. Liknande kanoner på hjul vid idrottsplatsen på Garnisonen ska också renoveras och behållas.Foto: Hans Bryngelson

Det skriver Artillerimuseet i Kristianstad i ett brev till tekniska nämnden och oroar sig över några gamla kanoner i Hässleholm.

De kanoner på Garnisonen som står på trälavetter har delvis börjat och ruttna.
De kanoner på Garnisonen som står på trälavetter har delvis börjat och ruttna.Foto: Hans Bryngelson

Det rör sig om ”prydnadskanoner” som finns på T4-området och på Garnisionsområdet. Dessa kanoner är statens egendom och är deponerade till Hässleholms kommun.

Annons

– Nu är kanonerna i bedrövligt skick, skriver pjäsförvaltare Per-Åke Karlsson på Artillerimuseet i Kristianstad som varit i kontakt med tekniska nämnden för att få svar på vad som ska hända med dessa kanoner.

Han berättar att det främst är hjulen till några av de större kanonerna utanför Heidemannkasernen på T4-området som håller på att helt gå sönder (se bild härintill).

Kanon vid Heideman
Kanon vid HeidemanFoto: Hans Bryngelson

Men också kanoner på Garnisonsområdet håller på att förstöras. Träställningen till några kanoner är uppruttna (se bild).

– Det är inga problem att renovera dem, säger han och undrar nu om kommunen vill ha statens kanoner kvar eller om de ska tas om hand av Artillerimuseet.

Totalt är det nio kanoner, enligt Per-Åkes brev till tekniska nämnden.

Det är två kanoner utanför kasern Heidemann, två vid idrottsplatsen på Garnisonen, två vid ingången till före detta kanslihuset på P2 och tre stycken intill matsalen på Garnisonen.

Kanon vid Heideman
Kanon vid HeidemanFoto: Hans Bryngelson

– Några av pjäserna är i sådant skick att de kan vara farliga om man till exempel klättrar på dem, skriver Per-Åke Karlsson.

Tekniska förvaltningen, avdelningschef Marcus Dalén, förklarar att tanken är att renovera de två större kanonerna som finns utanför kasern Heidemann samt de två kanoner som står vid idrottsplatsen på Garnisonsområdet.

Övriga kanoner, som står på trälavetter och har ursprung i sjöfarten, ska lämnas till artillerimuseet i Kristianstad.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons