Annons

Blodprov kan varna för svår covid-19

I en unik studie har svenska forskare studerat immunsvaret hos covidpatienter under hela sjukdomsförloppet. Preliminära resultat visar att det kan finnas ett slags markörer i blodet som tidigt avslöjar hur svårt sjuk en patient kommer att bli.
Publicerad 12 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
– Vi förstod att det här skulle bli stort, säger immunologen Anna Smed Sörensen om studien som visar att blodet tidigt kan avslöja hur sjuk en covid-19-patient kommer att bli.
– Vi förstod att det här skulle bli stort, säger immunologen Anna Smed Sörensen om studien som visar att blodet tidigt kan avslöja hur sjuk en covid-19-patient kommer att bli.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När de första patienterna med covid-19 började dyka upp efter sportlovet var immunologen Anna Smed Sörensen och hennes forskargrupp vid Karolinska Institutet beredda. De höll sedan ett antal år tillbaka på med en studie i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset, där de tog blodprov och prov från luftvägarna hos influensapatienter som kom till sjukvården. Nu kunde forskargruppen enkelt växla om och i stället systematiskt börja samla in prover från patienter som smittats med det nya coronaviruset.

– Vi förstod att det här skulle bli stort, så efter en riskbedömning bestämde vi oss för att köra i gång, säger Anna Smed Sörensen, immunolog och forskargruppsledare vid Karolinska institutet.

Blodprov och topsning

Annons

De drygt 160 patienter som gav sitt samtycke att delta i studien fick lämna blodprov och prov från luftvägarna vid det första mötet. Därefter har forskargruppen följt patienterna genom hela sjukdomsförloppet, med fortsatta prover och undersökningar.

På så vis har forskarna samlat in ett mer eller mindre världsunikt provmaterial, som ger en bild av hur immunsvaret reagerar hos covidpatienter med allt från så lindriga symtom att de inte vet om att de är sjuka, till patienter som får mycket svåra komplikationer – och i vissa fall patienter som blir så svårt sjuka att de inte överlever.

– Den övergripande frågan i vårt projekt är att förstå hur det kommer sig att samma virus ger så olika sjukdomsgrad, och vilken roll immunförsvaret spelar. Lite förenklat kan man säga att samlad forskning pekar på att de som blir jättesjuka ofta blir det för att immunförsvaret överreagerar och börjar skada kroppens egna celler, säger Anna Smed Sörensen.

Förhöjd halt

När forskarna nu har gjort en första analys av proverna framträder ett mönster – hos de personer som var mycket svårt sjuka fanns klart förhöjda halter av en celltyp som kallas för myeloida suppressorceller i blodet. Dessutom kunde forskarna se att en förhöjd halt redan i tidiga blodprov hade ett samband med svårare sjukdomsförlopp.

– Att halten är förhöjd ser vi även hos influensapatienter. Men hos covidpatienterna var det mycket höga nivåer i blodet, säger Anna Smed Sörensen.

Myeloida suppressorceller är en typ av immunceller som bromsar T-cellernas aktivitet, den del av immunförsvaret som bland annat ska angripa virusinfekterade celler. Anna Smed Sörensen tolkar dock inte resultatet som att det bara är den bromsande effekten som gör patienterna svårt sjuka. Snarare är den förhöjda halten ett tecken på att immunförsvaret är ur balans.

– Det man ser är att det är fullt påslag överallt i immunförsvaret, det verkar vara helt felreglerat. Det är mycket gas och för lite broms. Så trots att man har höga nivåer av myeloida suppressorceller är det inflammatoriska svaret väldigt starkt, säger Anna Smed Sörensen.

Rätt skede

Hon understryker att resultaten ska betraktas som preliminära, då studien än så länge bara har lagts upp som en preprint på sajten Medrxiv i väntan på publicering. Men hon bedömer sambandet som trovärdigt, och dessutom går det i linje med liknande observationer från andra forskargrupper.

Att tidigt kunna förutsäga vilka patienter som kommer att bli svårt sjuka är något av en önskedröm inom sjukvården. Framför allt när det gäller en sjukdom som det ännu inte finns något botemedel mot. Då kan de behandlingar som ändå finns till hands sättas in så tidigt som möjligt och i rätt skede.

– Våra data tyder på att det här skulle kunna vara en sådan markör, som hjälper till att avgöra var man ska lägga krutet när sjukvården är svårt ansträngd. Sedan skulle jag inte påstå att man skulle använda det som den enda markören, men det här kan vara ett viktigt steg på vägen och dessutom bidra till att vi bättre förstår sjukdomsförloppet, säger Anna Smed Sörensen.

Annons

Jörn Spolander/TT

Halten av vissa immunceller tycks visa hur svårt sjuk en patient med covid-19 riskerar att bli. Arkivbild.
Halten av vissa immunceller tycks visa hur svårt sjuk en patient med covid-19 riskerar att bli. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT
Fakta: Immunförsvarets bromsklossar

Fakta: Immunförsvarets bromsklossar

Myeloida suppressorceller (MDSC, från engelskans myeloid derived suppressor cells) bildas i benmärgen och ingår i immunförsvaret.

Deras roll är inte helt klarlagd, men det är visat att MDSC har en hämmande effekt på bland annat immunförsvarets T-celler, som ska angripa kroppens egna celler om de är infekterade av virus, har omvandlats tumörceller eller uppför sig konstigt på annat sätt.

MDSC tycks öka i antal i samband med inflammation, som vid till exempel cancer och vissa kroniska infektioner.

Flera studier har visat att MDSC spelar en viktig roll vid många olika cancersjukdomar, där en hög halt förknippas med dålig prognos eftersom de hindrar andra immunceller från att angripa tumören.

Det finns flera andra typer av suppressorceller i kroppen. Deras funktion tycks överlag vara att på olika sätt balansera immunsvaret. Till exempel är de sannolikt avgörande för att undvika autoimmuna sjukdomar och för att fostret inte ska stötas bort under graviditeten.

Vissa läkemedel utnyttjar suppressorcellernas hämmande effekt, exempelvis vid autoimmuna sjukdomar som reumatism. Andra läkemedel riktar i stället in sig på att minska suppressorcellernas inflytande, så att immunförsvaret kan slå hårdare mot till exempel cancertumörer.

Källa: Nationalencyklopedin och Anna Smed Sörensen, immunolog, Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons