Annons

Notiser Hem v 37

Publicerad 12 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En fristående eldstad som den här kostar cirka 36 000 kronor.
En fristående eldstad som den här kostar cirka 36 000 kronor.Foto: Vauni

Skorstensfri kamin i vardagsrummet

Vad gäller mysfaktor håller många en levande brasa högt. En skorstensfri kamin kan vara ett alternativ och kan jämföras med en eldstad utan kassett eller insats, enligt sajten Din byggare. En timmes eldning kostar mellan 10 och 15 kronor. Ofta är kaminen fristående, men det finns också varianter som kan hänga på väggen. Etanolkaminer kostar från 5 500 kronor. De som drivs med naturprodukter tillverkade av till exempel cellulosa eller majs har en prislapp på runt 28 000 kronor och uppåt.

Den här etanoldrivna eldstaden kostar runt 5 500 kronor.
Den här etanoldrivna eldstaden kostar runt 5 500 kronor.Foto: Spismiljö
Annons

Vådan att välja värmepump

Att värma sitt hus med värmepump är både ekonomiskt och energisnålt. Innan du installerar pumpen ska du ta reda på vilken typ av värmesystem du har. Behöver några åtgärder, till exempel isolering, utföras på huset? Och vilken slags pump passar bäst för dig – luft-vatten, luft-luft eller annan variant? Försäkringsbolaget Folksam har testat 68 pumpar och särskilt granskat fyra aspekter: effektivitet, miljö, funktion och garanti. Utifrån de kriterierna får 20 modeller konsumentmärkningen Bra val. Överlag konstaterar man att de nyare modellerna i många fall ger 20–30 procents högre energieffektivitet än tidigare. Flera värmepumpar har också gått från A till A+ när det gäller energimärkningens klassning.

Är det en luftvärmepump eller en annan variant som du planerar att installera?
Är det en luftvärmepump eller en annan variant som du planerar att installera?Foto: Anders Wiklund/TT

Citatet

"Det fina är att lösningen både ger näring och berikar jorden med nyttiga bakterier och svampar. De senare stimulerar växterna och minskar deras behov av näring."

Trädgårdsförfattaren Lena Israelsson berättar på sin hemsida "Odla mat" hur hon tillverkar egen fermenterad lösning bestående av nässlor, vallört och melass.

Lena Israelsson.
Lena Israelsson.Foto: Caroline Andersson

Visste du att...

...kampanjen ”Koloni älskar träd” har som mål att minst 1 000 träd eller buskar ska planteras under perioden mars 2020 till augusti 2021? Satsningen bidrar till att öka den biologiska mångfalden i svenska trädgårdar och är en del av Koloniträdgårds­förbundets 100-årsjubileum som infaller nästa år. Hittills har knappt 450 plantor och buskage planterats. Det är äpple, plommon och fläder samt vinbär, klarbär och syren. Men också enstaka fjärilsbudleja och skogsolvon – bland mycket annat.

En buske skogsolvon har planterats inom ramen för Koloniträdgårds­förbundets nya kampanj.
En buske skogsolvon har planterats inom ramen för Koloniträdgårds­förbundets nya kampanj.Foto: Hasse Holmberg / TT

Plocka och gör något med fallfrukten

Varje höst går hundratusentals ton frukt till spillo, mestadels äpplen, i svenska trädgårdar. Det kan skapa problem. Rutten frukt kan bilda fukt, mögel och även svampsjukdomar som får fäste i gräsmattan. Både mördarsniglar och larver bosätter sig gärna i nedfallna äpplen, och sedan kan fler larver ta sig upp i trädet och krypa in i oplockad frukt. Bjud heller inte in äppelälskande älgar, vildsvin och råttor till ditt ruttna kalas, tipsar tidskriften Land som kommer med följande råd:

+Lämna in fallfrukten till återvinningscentraler, där frukten rötas till det miljövänliga drivmedlet biogas.

Annons

+Låt andra människor komma till din trädgård och plocka frukt.

+Mata älgarna. Lägg fallfrukt i skogen, så klarar de den energikrävande brunstperioden.

+Lämna in för mustning.

Plocka fallfrukten, annars kan du få ovälkommet besök i form av mördarsniglar.
Plocka fallfrukten, annars kan du få ovälkommet besök i form av mördarsniglar.Foto: Hasse Holmberg/TT

150...

...möjligheter för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden utifrån ledorden ungt, billigt och hållbart. Det var anledningen till att Skövdebostäders bostadsområde Ekedal vann branschorganisationen Sveriges Allmännyttas tävling Årets nyproduktion i augusti i år.

Bostadsområdet Ekedal i centrala Skövde består av 150 lägenheter som hyrs ut med speciella ungdomskontrakt. Alla hyrestagare är under 30 år.
Bostadsområdet Ekedal i centrala Skövde består av 150 lägenheter som hyrs ut med speciella ungdomskontrakt. Alla hyrestagare är under 30 år.Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons