Annons

Outlaws kickade igång mitt countryintresse

Ur min skivhylla • Publicerad 12 september 2020 • Uppdaterad 30 november 2021

”Wanted! The Outlaws” var den första country-LP:n som sålde platinum i USA. Albumet var en samlingsskiva med de fyra artisterna Waylon Jennings, Willie Nelson, Jessi Colter och Tompall Glaser. En något oväntad succé då skivan bara bestod av gammalt material. Det var inget som bekom skivköparna som gillade det lite oborstade soundet som skiljde sig från de oftast smörigare inspelningarna som dominerade topplistorna. Att skivomslaget ser ut som en efterlysningsaffisch från en gammal västernfilm är ingen slump. Outlaw-artisterna, dit även sådana som Kris Kristoffersen, David Allan Coe, Steve Earle, Townes van Zandt, Guy Clark och Jerry Jeff Walker kan räknas, ställde krav och ville ha full koll på sina karriärer. De påminde mer och långhåriga rockartister än de välpolerade kollegorna från Nashville.

”Outlaws” kickade igång mitt intresse för country rejält. Det fick mig att gräva mig bakåt i musikstilens historia och därmed upptäcka äldre artister som Jimmie Rodgers, Carter Family, Bob Wills, Hank Williams, Patsy Cline och många, många flera. Artisterna som fick mig tända till mest på dagens vinyl var Waylon Jennings och Willie Nelson. Speciellt den sistnämnde har blivit en stor favorit i det rydénska hemmet. Jag och min kära fru har haft den stora glädjen att få uppleva Nelson och hans spruckna gitarr vid namn Trigger ett par gånger live.

Annons

En något oväntad succé då skivan bara bestod av gammalt material.

Det äkta paret Waylon Jennings och Jessi Colter tar hand om första sidan. Jessi var före äktenskapet med Waylon gift med Duane Eddy som åtminstone jag räknar som den första gitarrhjälten. Waylon turnerade på 50-talet bland annat med Buddy Holly. Han är en av flera som enligt legenden bytte sin plats på olycksplanet med Holly, Ritchie Valens eller Big Bopper som störtade den 3 februari 1959 på ett fält i Iowa. De bägge första låtarna på skivan är ”My heroes have always been cowboys” och ”Honky tonk heroes” med Waylon Jennings. Den sistnämnda från albumet med samma namn kom 1973 och räknas som det första outlaw-albumet. Jessi Colter fortsätter sedan med de egna kompositionerna ”I’m looking for blue eyes” och ”You mean to say”. Colter hade redan året innan fått sitt stora genombrott då hennes låt ”I’m not Lisa” kom fyra på poplistan. Sidan 1 avslutas med att Waylon och Jessi sjunger den stora Elvishiten ”Suspicious minds” som blev en av skivans två singelhits.

Den andra inleder sidan 2 och än en gång är Waylon Jennings inblandad. Denna gång sjunger han ”Good hearted woman” ihop med Willie Nelson som tog sig ända upp på förstaplatsen. Duon sjunger även den korta sången ”Heaven or hell” innan Willie fortsätter med ”Me and Paul” och Yesterday’s wine” som han hade spelat in redan 1971. För att det överhuvudtaget skulle bli någon skiva krävde Waylon Jennings av bolaget RCA att hans kompis Tompall Glaser skulle ha med ett par låtar. En av dem var Shel Silversteins ”Put another log on the fire” som blev ”Peta in en pinne i brasan” i Mats Rådbergs översättning.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons