Kultur och nöje

Kärleksfull scenversion som fångar allt under ytan

Cecilia Lindqvist som Sidonie och Sandra Stojiljkovic som Nathalie.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Scen/recension På lördagen var det premiär för Sidonie & Nathalie på Intiman i Malmö. Gunilla Wedding har sett en föreställning som är både kärleksfull och fri gentemot sin romanförlaga.

Fem udda trästolar, fem skådespelare och en tom scen. På Intimans scen är det premiär för Sidonie & Nathalie. Föreställningen bygger på Sigrid Combüchens Augustnominerade roman med samma titel om två helt olika livsöden som på grund av ett slumpartat möte under en flykt genom ett krigshärjat Europa tvinnas samman.

Scenversionen följer romanens återblickande kronologi. På en av dem fem stolarna sitter den 90-åriga Nathalie vid fönstret i sitt hus i Lofoten och betraktar fjorden nedanför och kajakerna som paddlas förbi.

Enorm målning

Mellan Nathalies blick från trästolen och blickarna från salongen där vi i publiken sitter coronasäkert utspridda på betydligt mjukare stolar utspelas så historien om Sidonie & Nathalie. Vi möter dem på den danska sidan sundet där de väntar på en båt som i skydd av mörkret ska hjälpa dem över till Sverige och friheten. Vi följer dem sedan från stranden i Limhamn till Skanör och så vidare till en gård i Höörstrakten där de får arbete och sedan på ytterligare en resa som så småningom tar dem till Kosteröarna. Bakom de fem trästolarna finns en enorm målning som också följer resan i skiftande färger och motiv - ett sund, ett öppet hav, granskog, klippor.

Förutom stolarna och bakgrundsmålningen tillförs inte så mycket rekvisita - det räcker med en presenning att gömma sig under på flyktbåten, ett par potatissäckar att sitta på på väg mot Höör, sängar eller madrasser att ligga på, en bänk utanför ett stationshus eller en stuga. Berättelsen vi får ta del av ligger fast förankrad hos de fem skådespelarna - i rörelser, blickar, närhet, avstånd och ord.

Sidonie & Nathalie på intiman i Malmö.
Foto: Emmalisa Pauly

Avstånd och beroende

Nathalie och Sidonie tillhör olika samhällsklasser och har levt helt olika liv. Nathalie kommer från en välbärgad vinodlarfamilj, har universitetsutbildning och flyr från den smärtsamma förlusten av hela sin familj. Sidonie hittar hela tiden på nya historier om sin bakgrund men verkar ha suttit i fängelse och har arbetat som kallskänka. Hon är streetsmart men inte bildad.

De två kvinnorna tycker egentligen inte om varandra och avståndet och ogillandet blandat med ett påtvingat beroende avspeglas tydligt i spelet mellan Cecilia Lindqvists Sidonie som är i ständig rörelse, ständigt pratande, ständigt i behov av andras gillande och Sandra Stojiljkovics Nathalie som håller avstånd till allt och alla.

Den enda känsla Nathalie tillåter sig är åtrå utan förpliktelser och här är också scenerna mellan henne och Joakim Gräns som trädgårdsarbetaren Hendryk på gården i Höörstrakten lysande. Joakim Gräns gestaltar förutom Hendryk flera av de män som Sidonie och Nathalie möter på sin resa och fångar dem fint i rörelsemönster och språk - allra bäst som den speciella Danken som skulle kunna bli Sidonies trygga hamn. Teaterpraktikanten Lukas Olde Monnikhof har färre roller men gör framförallt intryck som den obehaglige sonen på gården,

Skådespelare nummer fem är Kerstin Andersson som skickligt varvar alla de kvinnor som på olika sätt tar emot Sidonie och Nathalie med en neutral berättarroll där hon från olika platser på scenen tar oss vidare i historien eller ger bakgrund. Ett grepp som fungerar lika sammanhållande som romanens pärmar och som också gör Combüchens fantastiska språk till en viktig del även av scenversionen.

Kärleksfull hand

I Combüchens roman ligger språket hela tiden ovanpå det svåra känslorna och så mycket bubblar och pyr och pockar under ytan. Samma känsla lyckas scenversionen förmedla. Vi är åskådare på avstånd där i salongen men genom ett fantastiskt agerande av de fem skådespelarna når oss allt det där under ytan också - allt det förlorade, all sorgen, allt det meningslösa grymma som krig är och gör.

Sidonie och Nathalie på Intiman är en stark och gripande föreställning om olika livsvägar och om att trots allt gå vidare - mekaniskt eller med själ och hjärta. Regissören Karin Parrot-Jonzon har med varsam och kärleksfull hand skakat ut Sidonie och Nathalie från Combüchens boksidor och blåst liv i dem på scen. Det är respektfullt mot en lysande romanförlaga men också genomtänkt dramatik helt i sin egen rätt.

FAKTA

Teaterrecension

Scen

Sidonie & Nathalie - från Limhamn till Lofoten

Dramatisering av Sigrid Combüchens roman med samma titel, gjord av Karin Parrot-Jonzon

Regi: Karin Parrot-Jonzon

Scenografi, kostym: Marie í Dali

Ljusdesign: Magnus Jarlbo

Mask: Elisbeth Karlsson

Dramaturg: Felicia Ohly

Medverkande: Cecilia Lindqvist, Sandra Stojiljkovic, Joakim Gräns, Kerstin Andersson, Lukas Olde Monnikhof

Premiär på Intiman i Malmö 12 september 2020

Kultur och nöje

Kulturrådet fördelar krismiljard

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade regeringens krisbudget för kulturen den 9 september. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En miljard kronor av det redan kända krisstödet avsätts till ett särskilt stimulansstöd för omställning och återstart av kulturlivet. Pengarna ska fördelas via Kulturrådet. Det framgår av regeringens budgetförslag.

Regeringen har tidigare meddelat att man avsätter ett extra stöd på 1,5 miljarder kronor till kultursektorn under 2020 med anledning av coronapandemin. Totalt skjuter man till 3,4 miljarder för att sektorn ska klara sig de närmaste åren.

I budgeten framgår också att den regionala kulturen får 300 nya miljoner kronor 2021. Efterföljande år halveras tillskottet till 150 miljoner kronor årligen.

Regeringen föreslår också flera insatser för att förbättra barn och ungdomars läsning. Bland annat vill man inrätta ett läsråd, till vilket man avsätter 10 miljoner kronor per år från 2021. Läsrådet ska samordna insatser inom bland annat skola, myndigheter, folkbildning, bokhandlar och förlag. Dessutom vill man bygga ut det så kallade Bokstart, en nationell satsning på små barns språk- och läsutveckling som drivs av Statens kulturråd sedan 2015. Regeringen avsätter 15 miljoner kronor till en utbyggnad av det 2021 och sedan 20 miljoner kronor årligen från och med 2022.

Det statliga bidraget till kommuner som har kulturskola höjs med 100 miljoner kronor 2021 – 2023. Även Skapande skola tillförs 25 miljoner kronor årligen 2021 till 2023.

Den tidigare satsningen Stärkta bibliotek tillförs 150 miljoner kronor för 2021 till och 75 miljoner kronor för 2022 och 2023.

Kultur och nöje

Carina Bergfeldt får egen talkshow i SVT

Carina Bergfeldt får en egen talkshow. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Journalisten och författaren Carina Bergfeldt blir programeldare för en egen talkshow i SVT. Programmet ska sändas på fredagar klockan 21 med start i januari 2021.

"Jag är så vansinnigt glad. Och en smula skräckslagen. Att ansvara för fredagskvällar klockan 21, det blir ju inte tyngre än så. Det bästa jag vet är när människor öppnar upp och vågar visa vilka de är. Det är den sortens berättelser som jag nosat efter under hela min karriär. Min talkshow blir en 2.0-version av det", säger hon i en kommentar.

Kultur och nöje

P4 startar insamlingsvecka med livekonsert

Programledaren Titti Schultz leder den stjärnspäckade galan. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Årets insamlingsvecka för Världens Barn i P4 startar med en livekonsert med bland andra Sarah Dawn Finer, Benjamin Ingrosso och Petra Marklund.

"Jag är jätteglad och tacksam över att få bidra i den här viktiga galan. Det är så tungt att ta in när barnen far illa och på det här sättet kan vi rikta det jobbiga till något bra. Det kommer att bli så fint och superkul att spela med Blacknuss också", säger artisten Petra Marklund i ett pressmeddelande.

Programledare är Titti Schultz och konserten sänds direkt från Radiohuset i Stockholm på sömdagen den 27 september.

Bokrecensioner

Spännade flikböcker och sommarnostalgi

Kultur och nöje
Barnspalten Eva Emmelin om böcker för vetgiriga och för sommarnostalgiker.

Den är här nu, tiden då vi borde få sommarminnen utskrivna på recept. När kvällarna blir mörka och inga kläder är riktigt rätt. Vore jag läkare skulle jag ordinera Kom dagen kom natten av Åsa Lind och Emma Virke (Lilla Piratförlaget). Där kan vi återuppleva den där sista riktiga sommardagen, när höststormarna är på väg med vattnet är badvänligt och humlorna surrar. Så finurligt konstruerad är den att den går att bläddra igenom nästan som än vanlig bok – eller vips veckla ut som en sommardag som ligger framför våra fötter i all sin värme och allt sitt ljus. När dagen övergår i natt övergår berättelsen i något mer drömlikt, här kan alla simma utan puffar för ”under vattnet är armarna vingar” för att sluta i det livsavgörande hoppet. Hoppet om att det blir sommar igen!

Bok med finess

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tillbaka i mästerkocksköket

Jennie Walldén.
Kultur och nöje
TV I tio olika säsonger har de kämpat om att bli Sveriges mästerkock och slutligen stått som stolta segrare med konfettiregn över sig och en statyett i handen. I kväll är det åter dags för mästerkocksvinnarna att kavla upp ärmarna för att denna gång möta varandra och göra upp om titeln ”Decenniets mästerkock” i TV4:s jubileumsprogram med samma namn.

– Det är ett helt annat motstånd än vad vi hade i de vanliga säsongerna. Alla är så otroligt vassa och duktiga, säger Jennie Walldén från Tygelsjö, som blev Sveriges mästerkock 2013.

Ja, vad händer egentligen när man slänger in åtta vinnarskallar i ett matlagningsprogram? Allt, verkligen allt kan hända, om man frågar Jennie Walldén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Kultur och nöje

"Schitt's Creek" stor vinnare vid Emmygalan

24-åriga Zendaya blev den yngsta kvinnliga skådespelaren hittills att ta hem en drama-Emmy för sin insats i 'Euphoria'.
Foto: ABC/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Watchmen" och "Succession" tillhörde vinnarna. Men Emmynatten ägdes främst av "Schitt's Creek", när inget var som vanligt då tv-världen skulle firas coronasäkert.
– Välkommen till pand-Emmys, hälsade värden Jimmy Kimmel.
PREMIUM

Det var inte mycket som var som vanligt vid nattens sändning av Emmygalan. Utanför Staples Center i Los Angeles, därifrån galan sändes, var det öde.

I stället för att posera framför kamerablixtrar på röda mattan fick de nominerade och de flesta prisutdelarna – liksom övriga intresserade – följa och delta i galan hemifrån. Fler än 100 nominerade filmades i sina hem, och en del vinnare fick sina statyetter av en person klädd i en smokingliknande skyddsdräkt. Dräkterna har skapats av Katja Cahill och Guy Carrington, i samarbete med en skyddsdräktstillverkare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lindorff om "Bonde"-dramat: Kunde inte andas

Linda Lindorff programleder 'Bonde söker fru'. Arkivbild.
Foto: Karin Wessl n/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Coronapandemin präglar årets säsong av "Bonde söker fru" – men helt fritt från närkontakt blir det inte i programmet.
– När någon får känslor för en annan människa är det svårt att hålla avstånd, konstaterar programledaren Linda Lindorff.
PREMIUM

Den 15:e upplagan av TV4:s populära dejtingprogram "Bonde söker fru" har varit långt ifrån normal. Till följd av coronapandemin tvingades produktionen hålla sig till en rad olika säkerhetsrutiner. Något förbud mot pussar fanns däremot inte.

– I det stora hela innebär det att vi har följt alla rekommendationer som finns. Vi jobbar med vuxna människor och är utomhus hela tiden. Och vi ser till att alla som är med har koll på sin egen hälsa, säger Linda Lindorff.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Nomadland" Oscarsfavorit efter Toronto

Frances McDormand spelar huvudrollen i prisbelönta 'Nomadland'.
Foto: Searchlight Pictures/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Filmen "Nomadland" har tilldelats People's choice award, det finaste priset på filmfestivalen i Toronto, skriver flera medier.

Därmed seglar filmen, regisserad av Chloé Zhao, upp som en av förhandsfavoriterna inför nästa års Oscarsgala. Tidigare år har filmer som mottagit utmärkelsen i Toronto, som "Jojo Rabbit", "Green book", "12 years a slave", "The king's speech" och "Slumdog millionaire" både nominerats till och, i alla fall förutom det förstnämnda, även belönats med en Oscar för bästa film.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL