Sport

Nilsson och Rydh tvåmålsskyttar

Sport
FOTBOLL Division 6 nordöstra B

IFK Knislinge–Önnestad 4–1 (3–1)

IFK Knislinge slog bottenlaget Önnestad efter två mål av Jonathan Nilsson och två mål av spelande tränaren Emil Rydh. Eftersom Balsby samtidigt slog Tosteberga/Nymölla klättrar Knislinge upp på kvalplats igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svensson efter beskedet: "Känns tomt"

Tommy Svensson. Arkivbild.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Sport
Sport Fotbollssverige sörjer Lars-Åke Lagrells död.
Den förre förbundsordföranden blev 80 år.
– Det känns tomt nu, säger Tommy Svensson, förbundskaptenen som ledde Sverige till VM-brons 1994.

Tommy Svensson, förbundskapten för herrlandslaget 1991–1997, säger till Expressen att Lars-Åke Lagrell "var mycket kunnig och hade även mycket energi".

– Under min tid som förbundskapten träffades vi nästan dagligen. Han var ofta inne på mitt kontor, säger han till tidningen.

– Det känns tomt just nu.

"Stor ledare"

Erik Hamrén, svensk förbundskapten 2009–2016 och sedan 2018 förbundskapten för Island:

– Han var en stor ledare som alltid stöttade mig även om resultaten inte var bra. Mina tankar går till hans familj, säger han till Expressen.

– Vi jobbade nära varandra under flera år och han var väldigt enkel och rak i alla lägen.

Sven-Göran Eriksson, tidigare förbundskapten för bland annat England:

– Jag jobbade aldrig med honom, så vi var inte kollegor på så vis men han var i Torsby på somrarna och drack kaffe med mig och morsan. Sedan träffade jag honom på landskamper och på Uefa- och Fifa-kongresser. Han var alltid väldigt trevlig. Go’ och glad liksom, säger han till Sportbladet.

– Det känns väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Jag har inte vetat om att han har varit sjuk så för mig kom det som en fullständig överraskning. Alla jag har träffat under mina år inom fotbollen har alltid pratat väldigt väl om honom. Det var uppenbart att han var oerhört duktig och omtyckt.

"Väldigt vänlig människa"

Sveriges nuvarande förbundskapten, Janne Andersson:

– Det var en väldigt vänlig människa, oerhört nitisk och engagerad i olika saker. Det var en rörelsens man som arbetat på alla nivåer inom fotbollen. En stor ledare som lämnat oss, säger han till Expressen.

– Han eftersträvade alltid tillgänglighet, och det var beundransvärt att han svarade allt och alla och försökte svara så bra som möjligt.

Sport

Lagrell – en flitens och handlingskraftens ledare

Lars-Åke Lagrell. Arkivbild.
Foto: Anna Hållams / TT
Sport
Sport En social person med nära till skratt, men bakom den trivsamma framtoningen fanns också en skicklig maktspelare.
Lars-Åke Lagrell var en mästare i att navigera rätt i de minfält den som vill nå makt och inflytande måste klara att passera.
En av hans främsta egenskaper var att han fick folk med sig, en annan var hans handlingskraft.

Lennart Johansson avled i juni förra året och på måndagen kom budet om att Lagrell gått bort. Han blev 80 år. På kort tid har svensk fotboll tagit avsked av två framstående ledare som tillsammans och var för sig gjort betydande avtryck nationellt och internationellt.

De svenska fotbollsjournalister som jobbade nära landslagen och med förbundsfrågor lärde sig snabbt två saker om Lars-Åke Lagrell.

+ Han gjorde sig så gott som alltid anträffningsbar. Svarade han inte direkt i telefonen, ringde han tillbaka eller skickade ett sms.

+ Var han vaken, jobbade han. Lagrells arbetskapacitet var omvittnad. Vid sidan av uppdraget som ordförande i fotbollsförbundet var han engagerad i internationella sammanhang, inte minst som kampanjledare åt Lennart Johansson. Från april 2002 till slutet av december 2006 skötte Lagrell ordförandeskapet samtidigt som han var landshövding i Kronobergs län.

Ledare i en omvälvande tid

Under Lagrells elva år som förbundets generalsekreterare och 21 år som förbundsordförande genomgick elitfotbollen genomgripande förändringar. Bosmandomen slog igenom, mästerskapen växte, kommersialiseringen slog igenom med bland annat kraftigt ökade tv-intäkter, fotbollen för damer växte, allsvenskan utökades till 16 klubbar, supporterkulturen kom med dess avigsidor i form av oroligheter vid matcher, med mera.

Lagrell fick både ris och ros för sitt sätt att hantera och genomdriva en rad frågor, som av honom ansågs nödvändiga för att hänga med i tiden.

Kraven på en allmän upprustning av elitfotbollens arenor var en. En av de stora höjdpunkterna var därför att Friends arena kom till stånd som ny nationalarena efter slitna Råsunda.

– För tio år sedan sade vi att vi ska ha en ny nationalarena och nya arenor över lag i allsvenskan. Där är vi nästan, sade Lagrell i en intervju med TT i januari 2012.

Han hamnade också i blåsväder, som när Lars Lagerbäck skulle ersättas som förbundskapten. Först vid kontakterna med Sven-Göran Eriksson, som ansåg att han blivit erbjuden jobbet, något Lagrell förnekade. Sedan fick han hård kritik av Rosenborg när Erik Hamrén kontaktades.

Förluster jobbiga

Intervjun i januari 2012 var en av de sista han gav som avgående ordförande. Då fick han frågan vilka besvikelser han upplevt.

Det stannade vid en.

– Den största besvikelsen man drabbas av är när man tvingats vandra hem efter en förlust i en tävlingsmatch för något av våra landslag.

Men det tog honom hårt när han som kampanjledare fick se Lennart Johansson förlora posten som Uefa-ordförande till Michel Platini 2007. Och misstron mot förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter cementerades snabbt efter Johanssons förlorade Fifa-val 1998.

Jobba som ett lag

När Lagrell tittade i backspegeln 2012 stack ett jobbigt beslut ut.

– Det var ett som jag inte var med och tog, när Örebro SK flyttades ned från allsvenskan. Solklart enligt vårt regelverk, tagit av licensnämnden, sade Lagrell.

På frågan hur han såg på sitt ledarskap svarade han:

– Mitt ideala ledarskap är enkelt, tydligt, snabbt och prestigelöst. Jag hoppas att jag kommit det så nära som möjligt. Om jag har det vet jag inte själv. Det viktigaste som ordförande är att se till att styrelsen jobbar som ett lag.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Nilsson sörjer och hyllar vännen Lagrell

Lars-Åke Lagrell, vänster, och Karl-Erik Nilsson, höger, under en landskamp 2016. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Karl-Erik Nilsson sörjer inspirationskällan och vännen Lars-Åke Lagrell.
Svenska fotbollförbundets nuvarande ordförande minns framför allt sin småländske föregångares sätt att se unga ledare.
– Det är en otroligt stark profil som har lämnat oss, säger Nilsson till TT.

På måndagen kom beskedet att Lars-Åke Lagrell avlidit efter en tids sjukdom, 80 år gammal. Lagrell inledde sin ledarkarriär redan i tonåren och befann sig i Svenska fotbollförbundets (SvFF) toppskikt under tre decennier, först som generalsekreterare (1980–1991) och sedan som ordförande (1991–2011).

Karl-Erik Nilsson, som efterträdde Lagrell som ordförande 2012, är en av många som sörjer sin föregångare och vän.

– Man känner naturligtvis stor sorg. Det är en otroligt stark profil som har lämnat oss. Eftersom att jag också har väldigt starka personliga minnen, och vi hade ett väldigt nära samarbete under många år, är det klart att det är väldigt, väldigt ledsamt att ta emot det här beskedet, säger Nilsson till TT.

Båda från Småland

Lagrell föddes den 20 januari i 1940 i Älmeboda i Småland. När han var två år dog hans pappa i en olycka och tillsammans med mamman flyttade han till Jönköping. Innan Lagrell inledde karriären som fotbollsledare tjänade han pengar som telegrambärare, tidningsbud, kägelresare, springschas och konditoribud.

Den 63-årige tidigare fotbollsdomaren och politikern Karl-Erik Nilsson, från Emmaboda och bara drygt 2,5 mil från Älmeboda, lärde känna Lagrell under tiden i Smålands fotbollförbund.

– Lars-Åke var väldigt duktig på att se de unga ledarna i föreningarna. Jag mötte honom när han var aktiv i Smålands fotbollförbund och han var själv en ung ledare med mycket energi, säger Nilsson och fortsätter:

Fin 80-årsmiddag

– Han såg väldigt många andra unga ledare runt om i Smålandsföreningarna och såg till att de fick inspiration, uppdrag och kunde engagera sig inom svensk fotboll på ett bredare sätt än bara i den egna föreningen. Där var han ett föredöme skulle jag vilja säga, det var mycket tack vare det som jag tidigt fick uppdrag inom Smålandsfotbollen och på det sättet fick upp ögonen för hur intressant det kan vara med förbundsarbete.

En födelsedagsmiddag i Jönköping tidigare i år, för att fira Lagrells 80-årsdag, blev smålänningarnas sista fysiska möte.

– Vi hade en fantastiskt fin, trevlig middag tillsammans med hans hustru (Yvonne) och några kolleger inom förbundsstyrelsen. En riktigt trevlig kväll med många gamla, fina minnen som delades runt bordet. Nu när vi nåtts av Lars-Åkes bortgång känns det väldigt fint att vi fick den stunden tillsammans.

Vände en trend

På Svenska fotbollförbundets webbplats hyllas Lagrell för sin fotbollsgärning.

"När han efterträdde Lennart Johansson som ordförande i SvFF befann sig fotbollsintresset i Sverige på något av en bottenpunkt. Intresset för allsvenskan var djupfruset och herrlandslaget hade just gjort fiasko i VM 1990 efter ett långt och dystert 80-tal", skriver förbundet i ett uttalande och fortsätter:

"Lars-Åke själv tog aldrig personligen åt sig äran för den monumentala vändningen som följde. Han framhöll alltid folkrörelseaspekten av fotbollen, hur många som var inblandade i de viktiga besluten: årsmötet, de förtroendevalda, intresseorganisationerna."

David Hjorter/TT

Henrik Skiöld/TT

Lars-Åke Lagrell under en allsvensk match i Jönköping 2016. Arkivbild.
Lars-Åke Lagrell under en allsvensk match i Jönköping 2016. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

FAKTA

Fakta: Lars-Åke Lagrell

Född: 20 januari 1940. Död: 21 september 2020.

Ledarkarriär (urval): Ordförande i Svenska fotbollförbundet (1991–2011), generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet (1980–1991), vice ordförande i Riksidrottsförbundet, medlem av kommittéer i både Internationella fotbollsförbundet Fifa samt Europeiska fotbollsförbundet Uefa, tidigare landshövding i Kronobergs län.

Sport

Så hedras Lagrell: Sorgeband och tyst minut

Tyst minut och sorgeband kommer att vara en del av allsvenskans och superettans matcher i en vecka framöver för att hedra minnet av förre förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Sorgeband och tyst minut. Det blir de svenska fotbollsklubbarnas sätt att hedra minnet av förre förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell, som dött efter en tids sjukdom.

"Klubbarna i allsvenskan och superettan kommer till minne av Lars-Åke Lagrell att spela i sorgeband. Samtliga matcher kommer att föregås av en tyst minut", skriver Svensk elitfotboll (Sef) på sin webbplats.

Där förtydligar även Sef att beslutet gäller från och med måndagskvällens matcher till samtliga matcher i allsvenskan och superettan under en veckas tid.

Först ut blir kvällens matcher i allsvenskan; Sirius–Falkenberg, Elfsborg–Häcken, Mjällby–Örebro och Varberg–Helsingborg. Tyst minut och sorgeband kommer även att vara en del av superettan-matcherna AFC Eskilstuna–Ljungskile, Gais–Västerås SK och Umeå–Degerfors.

Sport

"Antingen fegar man eller så utvecklas man"

Caroline Seger (i mitten) är beredd på att det kan bli tuffa väderförhållanden borta mot Island på tisdag. Under måndagens träning i Reykjavik höll sig dock det isländska vädret på gott humör.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport En dålig passning i fel läge kan bli förödande i Sveriges gruppfinal mot Island. I förlängningen kan det kosta en EM-plats.
Men det är ändå att föredra mot att tjonga bort så fort man är pressad, säger Peter Gerhardsson.
– Antingen fegar man hela tiden eller så utvecklas man, säger Sveriges förbundskapten.

Under sina tre år som förbundskapten har Gerhardsson jobbat hårt för att utveckla landslagets "taktiska passningsspel", som han kallar det.

Det kan vara saker som att spelarna ska har rätt kroppsposition, att de har blicken framåt i banan och att passningarna slås på medspelarens bästa fot. Men det handlar också om att våga.

"Mental trygghet"

– Vi har jobbat väldigt mycket med en attityd att spela oss ur situationer, att inte slå bort bollarna. Det är inte alltid det går men om man jobbar med det långsiktigt så skapar det en mental trygghet, säger Gerhardsson.

Taktiken är naturligtvis riskabel. Att spela sig ur svåra situationer i stället för att bara rensa bollen över sidlinjen, öppnar för möjligheten till farliga bolltapp som kan resultera i baklängesmål. Den risken är Gerhardsson villig att ta.

– Vi gör misstag och kommer göra misstag, men för mig som tränare så får man ibland acceptera det. Sedan är det spelarnas beslut och i viktigare matcher får man naturligtvis fatta så rätta beslut som möjligt.

Favoritexemplet

Men även i en så viktig match som den mot Island på tisdag – vinnaren kopplar ett hårt grepp om en direktplats till EM 2022 – är det bättre att våga än att fega, säger han.

– För att komma någonstans passningsmässigt så måste man jobba med det över tid. Men om vi spelar ut bollen till inkast eller slår bort den så fort vi upplever oss lite pressade, så får ju motståndaren tillbaka den.

– Vi har i stället blivit bättre. Numera visar vi att vi även mot de tuffare lagen klarar av att spela oss ur.

Att det lönar sig i längden vet han av erfarenhet, och plockar själv upp sitt favoritexempel. I VM-åttondelsfinalen mot Kanada förra året gjorde Sverige precis det de har tränat på när Stina Blackstenius satte segermålet efter en snabb spelvändning.

– Då spelade vi oss ur en pressad situation och sedan på tre passningar gjorde vi mål. Det är den attityden vi måste ha, säger Gerhardsson.

Vill inte förarga Gerhardsson

Frågan är hur lätt det kommer bli att spela som man vill i tisdagens match. Det tuffa isländska klimatet, inte minst i form av hård vind, kan ställa de mest noggranna planerna på ända.

– Vi ska kunna göra en bra prestation och spela den fotbollen som krävs för att vinna matchen. Sedan kanske det inte måste vara på det allra snyggaste sättet, vi behöver kanske gå ut och spela en annan typ av fotboll där vi får kriga på grund av omständigheterna, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Sedan tar hon tillbaka det.

– Peter kommer nog inte vara nöjd om jag säger att vi ska spela ett annat spel. Men om det inte funkar klockrent får man kanske vara beredd på saker som att en boll inte studsar rätt. Det kommer att bli lite annorlunda förhållanden, och vi måste vara förberedda på det. För jag vill inte se att vi tappar huvudet på grund av väder eller för att saker inte fungerar perfekt.

Lasse Mannheimer/TT

Ingen minns en fegis, är ungefär Peter Gerhardssons inställning inför Sveriges viktiga EM-kvalmatch borta mot Island.
Ingen minns en fegis, är ungefär Peter Gerhardssons inställning inför Sveriges viktiga EM-kvalmatch borta mot Island.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Ställning i grupp F:

1) Sverige, 4 matcher, 12 poäng, +23 i målskillnad.

2) Island, 4, 12, +19

3) Slovakien, 4, 4, –7

4) Ungern, 5, 4, –12

5) Lettland, 5, 0, –23

Lagens matcher hittills:

Sverige: Lettland (borta) 4–1, Ungern (b) 5–0, Slovakien (h) 7–0, Ungern (h) 8–0.

Island: Ungern (h) 4–1, Slovakien (h) 1–0, Lettland (b) 6–0, Lettland (h) 9–0.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Sport

Örgryte vann Lilla fyrstads

Sport
BROTTNING Det blev Örgryte som vann finalen av Lilla Fyrstads som avgjordes i Göteborg under coronasäkrade former – det vill säga utan publik.

Huddinge BK slutade tvåa och Team Skåne hamnade på tredjeplatsen.

Tävlingen är ett lag-SM för pojkar i åldrarna 12–18 år och fyra lag brukar vanligtvis göra upp i finalen men Bjuvs BK drabbades av sjukdom kort in på finalen och tvingades kasta in handduken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Vädjar till fansen: Res inte till Budapest

Markus Söder, ministerpresident i delstaten Bayern. Arkivbild.
Foto: Sven Hoppe
Sport
Sport

Markus Söder, ministerpresident i delstaten Bayern, oroar sig för ytterligare spridningen av coronaviruset – och ber därför fansen till Bayern München att inte resa till Budapest för supercupfinalen.

– Jag får ont i magen av att tänka på supercupfinalen, säger han.

– Budapest är ett riskområde. Vi måste verkligen vara försiktiga och inte riskera att det blir fotbollens Ischgl.

Tidigare i år blev tusentals människor smittade av covid-19 i den österrikiska vintersemesterorten.

Tyska storklubben Bayern München möter spanska Sevilla i supercupfinalen på torsdag och planen är att släppa in 20 000 åskådare. Det är första gången det tillåts publik på en europeisk cupmatch sedan pandemin startade.

Sport

Göingarna nära pallen på USM

Sport
ORIENTERING FK Göingarna nådde flera framskjutna placeringar på USM och SM i orientering avgjordes.

USM avgjordes utanför Jönköping och där svarade Alice Olvegård och Wilmer Selin för starka insatser och sprang i mål på varsin fjärdeplats i D16 respektive H15.

I D15 sprang Tuva Selin in på en fin åttondeplats och Svante Selin placerade sig på 14:e plats i H15.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL