Ekonomi

Ljumt Applemottagande dämpade Wall Street

USA-börserna steg på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

USA-börserna stängde positivt på tisdagen, men backade från en ordentlig uppgång mot slutet av handelsdagen.

Apple fick till att börja med indexen att peka rejält uppåt – före den virtuella presentationen av teknikjättens nyheter ett par timmar innan börserna stängde. Marknaden gjorde dock tummen ner, mycket för att introduktionen av nästa Iphone skjuts upp på grund av pandemirelaterade produktionsstörningar. Aktien dalade från plus 2 procent före evenemanget till en mindre uppgång på 0,2 procent vid stängning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Las-förhandlingar kärvar in på upploppet

Hård kamp om anställningstryggheten. Arkivbild.
Foto: GUNNAR LUNDMARK / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Det kärvar. Och det är högst tveksamt om fack och arbetsgivare lyckas hinna i mål med las-förhandlingarna med mindre än en vecka kvar, enligt vad några med insyn säger till TT.
I bakgrunden hotar regeringsattacker – från två håll.

Utåt sett är det närmast knäpptyst om hur det går i förhandlingarna kring arbetsrätten som nu är på upploppet. Några pratar anonymt:

– Det kärvar, vi står långt ifrån varandra, säger en från den fackliga sidan som just nu har svårt att se att förhandlingarna ska hinna klart till den sista september – en tidsplan som parterna tidigare har enats om.

"Inte rimligt"

Ett par av källorna som TT har talat med har pekat på att den svåraste frågan, den om anställningstryggheten, något oväntat har sparats till sist i det pressade förhandlingsschemat.

Arbetsgivarnas önskemål om att rucka på uppsägningsskälet "saklig grund" torde vara dött sedan LO tvärnobbat. Men fler avsteg från turordningsreglerna och de långa juridiska, och för arbetsgivarna, dyra processerna med ogiltigförklaringar av uppsägningar är uppe på bordet.

En facklig källa säger sig ha förståelse för att arbetsgivarna vill få ner kostnaderna där företaget måste betala lön till en uppsagd person tills processen är slutförd.

– Det kan jag hålla med om, det är inte rimligt att det kan ta uppemot 18 månader. Den frågan borde kunna lösas, säger en källa.

"Konflikter internt"

Turordningsreglerna är nog den tuffaste frågan att nå en lösning på. Fler undantag är närmast att likställa med fri uppsägningsrätt, tycker fackförbund med många mindre arbetsplatser, medan andra inte bryr sig lika mycket.

– Det kan nog bli konflikter internt, säger en källa.

Om facken, främst inom LO-familjen, ska släppa makt på de frågorna, vill de ha något tillbaka, som bättre villkor för alla de med osäkra, tillfälliga anställningar.

De andra delarna i förhandlingarna, dels den om omställning, dels att parterna tar över a-kassan från staten, är heller inte klara, men inte riktigt lika laddade. Problemet är att de olika facken har olika önskemål. Tjänstemännen värderar exempelvis omställning och kompetensfrågorna högre än anställningstryggheten, jämfört med vad arbetarfacken generellt gör.

Trängd från två håll

Som om inte frågorna i sig är tillräckligt svåra, så gäller det att åka slalom mellan många hinder framåt. Tidsschemat är ett. Framför allt har arbetsgivarna velat ha förhandlingarna om arbetsrätten avslutad när de pausade löneförhandlingarna återupptas den 1 oktober.

Och framför allt Centern och Liberalerna, som tillsammans med regeringen står bakom januariavtalet om att se över arbetsrätten, pressar på parterna att lösa frågan. C och L har tydligt påmint om datumet – annars blir det att gå vidare med lagstiftning enligt den utredning som lades fram i juni.

Men den spärren är nog inte avgörande om fack och arbetsgivare ser utsikter att nå förhandlingsresultat med mer tid, tror källorna som TT har talat med.

Men oavsett. Om parterna inte lyckas komma överens är en regeringskris uppenbar. Vänsterpartiet har hotat med att fälla regeringen Löfven om den medverkar till att försämra arbetsrätten, vilket flera oberoende forskare menar att den politiskt beställda utredningen faktiskt gör. Oppositionen har mer eller mindre sagt sig vara villig att hänga på V.

Och om regeringen lutar sig för mycket åt vänster: Då hotar L och C med att lämna januariavtalet, och då hänger regeringen väldigt löst.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Utredningens förslag

Detta föreslår den statliga utredningen, som presenterades i juni, ska bli verklighet om inte fack och arbetsgivare lyckas nå en förhandlingslösning själva:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

Om en arbetsgivare har flera kontor i en kommun, till exempel, ska facket inte kunna kräva att alla anställda ska ingå i samma turordning utan det blir en per kontor. Det ökar arbetsgivarens möjligheter att välja bland de anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning. I dag är praxis ett visst antal månader.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist. I dag gäller ålder.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning".

Möjligheten för en uppsagd eller avskedad att förklara en uppsägning ogiltig tas bort i företag med upp till 15 anställda.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader. De ska också få förtur till återanställning.

Utredaren föreslår att lagändringarna införs den 1 januari 2022.

Remissvaren ska ha kommit till regeringen senast den 26 oktober.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

Ekonomi

Vind i seglen för svenska exportföretag

De svenska exportföretagen är mer positiva nu än i somras om sin export. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Från nattsvart till betydligt ljusare.
Svenska exportföretag har nu en betydligt positivare framtidstro än i somras enligt en ny undersökning.

Det är Exportkreditnämnden som i en Demoskopundersökning gjort intervjuer med 300 svenska företag. Undersökningen visar att framtidstron börjar komma tillbaka efter vårens coronautbrott.

I somras uppgav mer än hälften, 52 procent, av småföretagen att företagens export skulle fortsätta att minska eller helt upphöra under tredje kvartalet.

Nu uppger en tredjedel samma sak inför fjärde kvartalet.

– Man har klarat sig bättre än vad man på förhand trodde. Bolagen har gjort kostnadsbesparingar, svultit sig ur krisen och ställt om sin produktion, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef vid Exportkreditnämnden.

Genom Exportkreditnämnden kan företag få hjälp med exportfinansiering. Carl-Johan Karlsson poängterar att stora företag agerade extremt snabbt vid pandemins utbrott medan de små och medelstora bolagen var lite långsammare ut ur startgropen som konsekvens av att man inte har samma resurser.

– Nu ser vi gällande en del krediter som beviljades i maj så har en del företag dragit tillbaka sina ansökningar. Man har helt enkelt klarat sig bättre och inte behövt använda krediterna, säger Carl-Johan Karlsson.

Exportkreditnämnden ser i nuläget cirka 15 procent fler kreditansökningar än i normala fall. Ett av fem bolag uppger nu i undersökningen att det finns ett större behov av finansiering än normalt.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Asiens börser vänder uppåt

Uppåt i Asien. Arkivbild.
Foto: Hiro Komae/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter gårdagens sjunkande kurser har ledande börser i Asien vänt uppåt under veckans sista handelsdag, hjälpta av börsuppgången på Wall Street.

I Tokyo har Nikkei 225-index stigit nästan 0,6 procent under förmiddagens handel. Det bredare Topixindexet följer tätt efter med en uppgång på 0,5 procent.

I Hongkong har Hang Seng klättrat drygt 0,4 procent.

I Shanghai och Shenzhen noterar båda respektive kompositindexen en blygsam uppgång på 0,1 procent fram på förmiddagen.

Ekonomi

Google tar bort virtuell rundtur av Uluru

Uluru (Ayers Rock) är känt som 'Australiens hjärta'. För den som närmar sig med bil tornar klippan upp sig på långt håll. Arkivbild.
Foto: Henrik Samuelsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Google har raderat bilder från sin "street view"-tjänst som gjort det möjligt för användare att virtuellt gå omkring på Uluru, Australiens nationalklippa som tidigare varit känd under namnet Ayers Rock.

Den stora röda klippan i centrala Australien stängde för turister i oktober 2019 efter en önskan från det aboriginska folket Anangu, som har den historiska rätten till området. Att bilderna från Google nu tas bort sker också efter en begäran från urinvånarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Uppåt på USA-börserna

Finansgatan Wall Street i New York. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Börserna i USA pekade uppåt under torsdagens handel, efter förhoppningar om ytterligare ekonomiska stimulansåtgärder för att motverka coronapandemins konsekvenser. Optimismen dämpades av farhågor om att krisen ska fördjupas.

Storbolagsindex Dow Jones steg 0,1 procent, det breda indexet S&P 500 steg 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,4 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Ekonomi

Volvo Cars: Oförändrad försäljning under H2

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson räknar med en försäljning i nivå med fjolåret för 2020, säger han i en intervju med Reuters. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Volvo Cars vd räknar med att sälja lika många bilar under andra halvåret i år som under samma period i fjol, trots coronapandemin, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.
När det gäller den pausade processen med Geely Automobile lovar han besked före årsskiftet.
PREMIUM

Trots vissa orosmoln håller Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, fast vid prognosen att bolagets försäljning i år i runda tal kommer att landa på samma nivå som i fjol.

– Vi har en andra våg i Europa vilket gör prognosen något mer osäker, men juli och augusti började väldigt bra, och i september ligger vi mer eller mindre på samma nivå som i fjol, säger Håkan Samuelsson i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Självkörande 5G-buss invigd på Djurgården

Prins Daniel fanns med på minibussens första tur.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi En ny självkörande elektrisk minibuss lanserades på torsdagen på Djurgården i Stockholm. Med på jungfrufärden fanns bland andra prins Daniel, Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) och Telias vd Allison Kirkby.
PREMIUM

Minibussen styrs av ett kontrolltorn men har även en säkerhetsförare på plats. Den ska under två veckor ta resenärer mellan populära turistattraktioner och är en del av ett pilotprojekt med inriktning på hur 5G kan möjliggöra framtidens kollektivtrafik i stadsområden.

"För att lösa våra problem med trängsel, luftkvalitet och klimatutsläpp i Stockholm behöver vi många olika transportlösningar. Vi är positiva till denna typ av pilotprojekt eftersom vi tror att framtidens fordon är autonoma, elektriska och lätta att dela. Denna buss är ett perfekt exempel på det", säger trafikborgarrådet Daniel Helldén i en kommentar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Spotify-vd lovar miljarder till företag i EU

Spotifys grundare Daniel Ek. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Spotifys grundare Daniel Ek ska investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, i europeiska teknikföretag under de kommande tio åren, rapporterar Di Digital.

Ek gav löften i samband med en konferens. Pengarna ska hämtas från hans privata kapital.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL