Annons

30 miljoner för att bekämpa skador på skogen

En preliminär bedömning från Skogsstyrelsen visar att granbarkborren dödat närmare sju miljoner kubikmeter skog under 2020. Nu skjuter regeringen till 30 miljoner kronor årligen för att bekämpa skador i skogen.
Osby/Östra Göinge • Publicerad 16 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Regeringen gick på tisdagen ut med beskedet att de tänker göra stora satsningar på gröna näringar i budgetpropositionen för 2021. Ett av förslagen är att stärka arbetet med att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador.

Skogsstyrelsen kommer att få 30 miljoner kronor årligen för detta arbete. Även Sveriges lantbruksuniversitet får 30 miljoner för att inrätta ett nationellt skogsskadecentrum.

Positivt

Annons

– De här är mycket positiva besked som kommer att stärka och förbättra det viktiga arbetet med att förebygga och bekämpa skogsskador. Det handlar till stor del om att motverka de förödande skador som granbarkborren orsakar i stora delar av södra Sverige, men även om andra typer av skador som multiskadad ungskog i norra Sverige och viltbetesskador, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är stora problem bland annat med granbarkborre. De problemen med är fortfarande enormt stora och kan jämföras med skadorna rekordåret 2019.

De största skadorna finns i Svealand medan angreppen i Götaland verkar ha minskat.

Skillnaden jämfört med förra året är att vi ser en förskjutning norrut med ökade skador i Svealand och minskade skador i Götaland. De preliminära siffrorna visar att cirka 4,5 miljoner kubikmeter skog skadats i Svealand, medan siffran i Götaland landar på cirka 2 miljoner kubikmeter.

Kraftsamling i Götaland har gett effekt

En förutsättning för att angreppskurvan ska börja minska är dels att vädret är gynnsamt, dels att granbarkborrarna bekämpas. Något man verkar ha lyckats med i Götaland.

– Nu ser vi att de insatser som gjorts i Götaland sedan utbrottet startade sommaren 2018 har gett effekt. Medvetenheten hos skogsägarna har ökat och det har gjorts en enorm kraftsamling för att hitta och bekämpa angreppen. Samtidigt är även 2 miljoner kubikmeter en mycket hög siffra, så vi kan absolut inte börja slappna av, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra Skogsägarna.

Den preliminära bedömningen av årets skadenivåer bygger på inventeringar som Skogsstyrelsen, Södra Skogsägarna och Billerud Korsnäs gjort i slutet av augusti och början av september.

Skadorna av granbarkborre hittills under 2020 uppskattas till sju miljoner kubikmeter angripen skog.
Skadorna av granbarkborre hittills under 2020 uppskattas till sju miljoner kubikmeter angripen skog.Foto: Jessica Gow/TT
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons