Kultur och nöje

Berättar om flykten över sundet

Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist är aktuell med Sundets röda nejlikor.
Foto: Mickael Tannus
Kultur och nöje
Litteratur Som barn var Conny Palmkvist besatt av Raoul Wallenbergs historia. Nu har han skrivit en bok om hjältar på närmre håll – de som med fara för eget liv organiserade flyktresor över Öresund efter Tysklands ockupation av Danmark. - Det blev en rejäl tegelsten och ska den här historien nu berättas en gång för alla är det väl lika bra att skapa en hel bild i stället för brottstycken, säger Conny Palmkvist.

Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist debuterade 2005 med den självbiografiska Hej då, allihopa och har sedan dess skrivit flera romaner. Att han nu skrivit en dokumentär bok, i Sundets röda nejlikor möter vi danska motståndsmän i Helsingörs syklubb och svenska säkerhetspoliser i Helsingborg, beror på ett par meningar hans danska vän Merete kastade ur sig vintern 2010 när de träffades över en kopp kaffe.

Conny Palmkvist arbetade med en artikel om flykten över sundet 1943 för Helsingborgs Dagblad och hade för sig att Meretes pappa varit med i någon motståndsgrupp. Meretes svar blev: ”Min pappa var nära att dö under en räddningsaktion under kriget. Det var i januari 1944. Den tjugonde. Han stod på stranden i Julebaek norr om Helsingör. Gestapo sköt honom i magen.”

- Det var chockartat av två anledningar, berättar Conny Palmkvist. Dels att det som hände under kriget kom så mycket närmre än när det bara passerar förbi i en film. Och så det här att han skjutits i magen och tillhörde Helsingörs syklubb. Jag kom att tänka på min gamla hjälte Raoul Wallenberg och Oskar Schindler och när jag läst in mig mer på Helsingörs syklubb såg jag att de räddade fler än Schindler. Hur kan man då inte känna till det?

Räddningsaktioner

Conny Palmkvists nyfikenhet var väckt och under flera år gjorde han gedigen reserach som nu resulterat i den 520 sidor tjocka boken Sundets röda nejlikor. Boken börjar med mötet med Merete och tar sedan med läsarna till Danmark 9 april 1940 när tyskarna ockuperar. Genom intervjuer, fakta, brev, tidningsartiklar och Conny Palmkvists sammanbindade berättarröst får vi följa framväxten av Helsingörs syklubb. Där ingick, förutom Meretes pappa Thormod Larsen som var dansk polis, bland andra också bokförläggaren Erling Kjaer som trots svår sjösjuka fungerade som kapten under otaliga räddningsaktioner över sundet innan han fängslades av tyskarna och hamnade i arbetsläger.

Vi lär också känna hjälparna på andra sidan sundet - säkerhetspoliserna Carl Palm och Göte Friberg och resebyråägaren Gunnar i Helsingborg bland andra. Central i boken är också Benni Korzens historia. Han är idag 82 år. Hans föräldrar var judar och flydde till Sverige men vågade inte ta med sonen på den farliga resan. Benni gömdes hos vänner utanför Köpenhamn men när situationen för judarna i Danmark förvärrades fick han göra flykten ensam - med Kjaer som kapten.

- En av anledningarna till att den här boken blev så förbannat tjock var nog att jag upptäckte hur svårt det var att bara klippa ut delar av ett helt liv, säger Conny Palmkvist, Man behöver kontexten för att verkligen förstå vad som hände.

Conny Palmkvist.
Foto: Mickael Tannus

Familj på flykt

Var det några av alla människoöden du kom i kontakt med som fastnade extra?

- Ja det är Kjaer själv så klart, men också Benni Korzen. Honom pratar jag fortfarande med nästan varje vecka. Han hade glömt det mesta av detta och upptäckte en massa saker när vi skrev fram historien. Han hittade saker också, bland annat ett brev som hans pappa skrev till svenska UD när han ville ha sin pojke till Sverige.

- Det var så oerhört fascinerande när man hörde de intervjuade berätta. Kjaers dotter Grace till exempel, när hon berättade om hur det var när familjen var på flykt och hon alltid beställde efterrätten först på restauranger eftersom hon så många gånger fick lämna utan att hinna äta färdigt. Det var också gripande hur historierna följt med i familjerna och att Kjaers barnbarn var intresserade av att veta varför morfar blev som han blev när han var gammal. Så innesluten.

Vad förvånade dig mest under arbetet?

- Det var nog ändå just det här med närheten i materialet. Att jag som bor här i Helsingborg inte hade en aning om detta för att jag är en generation för sent, Det finns inga direkta kopplingar. Men jag upptäckte faktiskt att det till och med kom ett par danska motståndsmän till Jonstorp där jag är född. De hade landat i viken och gått upp till byn.

Dokumentär form

En fråga Conny Palmkvist ställer sig redan i inledningen är ”Vad får någon att riskera sitt liv för okända människor?”.

- Svaret är deprimerande nog att det inte finns ett svar, konstaterar han nu. Eller att det inte finns ett svar förrän du befinner dig i en sådan situation. Glasklart var också att det inte gick att se i förväg vilka som skulle göra en insats eller inte. Jag tycker nog att Thormods enkla fras när han skulle definiera det han gjorde säger mycket. Det handlar om att handla i en situation som kräver handling, menade han.

Att historien om Sundets röda nejlikor skulle berättas i dokumentär form var självklart för Conny Palmkvist.

- Det är svårt att göra en roman av det här ämnet för det är känsligt att fabulera kring, säger han. Det var bäst att hålla sig till sanningen. Sedan finns det alltid sträckor som det inte är lika självklart att de är exakt återberättade. Du får fylla i lite när linjerna i skissen saknas, men där får man lita på att en seriös författare gör det med ordning och reda och samvetet i behåll.

- Boken var för övrigt dubbelt så tjock från början, lägger han till med ett skratt. Det finns inget som tar så mycket utrymme som att vara rakt på sak.

Jane Horney

När vi pratas vid har Conny Palmkvist precis fått Sundets röda nejlikor med posten och även om han aldrig läser om en bok när den är klar medger han att han bläddrat en del.

- Den ser verkligen fin ut nu när man har den fysiskt i sin hand i stället för i datorn. Den är läcker, väldigt fin med bilderna och sättningen. Jag är jättenöjd.

Längre fram i höst, eller i början av nästa år kommer ytterligare två böcker av Conny Palmkvist - en ungdomsbok och en roman. Och så finns det ett borttaget kapitel från Sundets röda nejlikor som han gärna vill utveckla till en egen bok.

- Det kapitlet handlade om Jane Horney, avslöjar han. Vi tog bort det eftersom det inte riktigt passade in. Nu har det flutit ut till en ny bok som jag så smått har börjat på. Den blir säkert lika tjock för det är verkligen en historia som inte går att berätta kort.

FAKTA

Fakta

Conny Palmkvist

Född: 1973 i jonstorp

Bakgrund: Författare, redaktör och litteraturkritiker som debuterade 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa. Sedan dess har han skrivit ytterligare åtta böcker.Bor i Helsingborg med sin familj.

Aktuell: Med Sundets röda nejlikor som kom ut på Forums förlag 9 september.

Kultur och nöje

Svenska artisten Nea nominerad till EU-pris

Nea har chans på EU:s musikpris Music Moves Europe Talent Awards. Pressbild.
Foto: Jasmin Storch
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten och låtskrivaren Linnea "Nea" Södahl är en av 16 nominerade till EU:s utmärkelse Music Moves Europe Talent Awards. Den årliga prisutdelningens syfte är att lyfta fram nya artister som representerar "dagens och morgondagens europeiska sound".

Nea släppte sin debut-ep "Some say" tidigare i år, men har under flera års tid varit verksam som låtskrivare åt artister som Zara Larsson, Tove Styrke, Tinie Tempah, Sabina Ddumba och Axwell.

Åtta av de nominerade kommer att tilldelas prissumman på motsvarande 104 000 kronor den 15 januari. Det är även möjligt att rösta på vilken av de nominerade som ska få ett publikpris på utmärkelsens officiella sajt.

Kultur och nöje

Avslöjande om penningtvätt belönat

'Uppdrag granskning'-reportaget om Swedbanks penningtvätt belönades med Stora journalistpriset i fjol. Nu har journalisterna bakom reportaget även belönats med Guldspaden. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Reportagen om Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler fanns bland pristagarna när Föreningen grävande journalister delade ut Guldspaden på fredagen.

Prisutdelningen ägde rum i digital form, sedan den ursprungliga tillställningen stoppades av coronautbrottet i mars.

Redaktionen på SVT-programmet Uppdrag granskning hade anledning att jubla när Guldspaden delades ut, då reportaget "Swedbank och penningtvätten" belönades i kategorin för dokumentärer i rikstäckande etermedier.

På lokalnivån fick P4 Jönköping-journalisten Rebecka Montelius ta emot en Guldspade för sin granskning "Golfbanan och fakturorna", som blottgjorde hur skattemedel som bokförts som cykelvägar i hemlighet gått till en golfklubb där en kommuntjänsteman var banchef.

Korruption var också på agendan i kategorin mindre dagstidning, där Söderhamns-Kururen/Helahälsinglands reportage "Faxeholmen och korruptionen" belönades.

Föreningen grävande journalister delar varje år ut utmärkelsen Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier. Från 2019 var 30 bidrag nominerade. Dessutom delades för första gången den nya utmärkelsen Studentspaden ut till journaliststudenter.

I samband med det digitala Grävseminariet delades också juryns särskilda pris ut till Aftonbladets journalister Kerstin Weigl och Kristina Edblom för boken "I händelse av min död", samt till Anders Johansson, Richard Aschberg och Mattias Sandberg, också de från Aftonbladet, för två granskningar: "Facktopparna" och "Lex maktens kvitton."

FAKTA

Fakta: Pristagarna

Bok: "Störningen" av Katarina Bjärvall

Studentspaden: "Kalsonggrävet" av Stina Bergström och Jenny Kejerhag (Umeå universitet, publicerat i Norran)

Magasin: "Ohörda rop" av Ola Sandstig (Filter)

Mindre dagstidning: "Faxeholmen och korruptionen" av Therese Nilsson och Erik Strömberg (Söderhamns-Kuriren/Helahälsingland.se)

Storstadstidning: "Terrorn mot bönderna" av Michael Verdicchio (Göteborgs-Posten)

Etermedier lokal: "Golfbanan och fakturorna" av Rebecka Montelius (P4 Jönköping)

Etermedier riks nyheter: "Fartygens smutsiga rök" av Linnea Carlén, Stefan Jansson och Oskar Jönsson (SVT Nyheter)

Etermedier riks dokumentär: "Swedbank och penningtvätten" av Per Agerman, Ella Hopf Berger, Henrik Bergsten, Joachim Dyfvermark, Fredrik Edgren, Linnéa Heppling, Axel Gordh Humlesjö, Ola Hjalmarsson, Linda Larsson Kakuli och Oskar Nyqvist (SVT:s Uppdrag granskning)

Juryns särskilda pris: "I händelse av min död" av Kristina Edblom och Kerstin Weigl (Aftonbladet), "Facktopparna" och "Lex maktens kvitton" av Richard Aschberg, Anders Johansson och Mattias Sandberg (Aftonbladet)

Källa: Föreningen grävande journalister

Kultur och nöje

”Cyrano är en bra pjäs att komma tillbaka med”

Regissören Johannes Schmid och skådespelaren Johannes Wanselow inför premiären av Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen På lördag 19 september är det premiär för Cyrano de Bergerac på Hipp i Malmö - en drömpjäs för regissören Johannes Schmid och en drömroll för skådespelaren Johannes Wanselow som spelar huvudrollen som Cyrano. - Jag vill åt den äkta känslan i att inte våga älska sig själv och därför inte heller kunna älska någon annan. Det är det som driver min Cyrano, självhatet och att han därför döljer sig bakom sånt som poesi och fäktning, säger Johannes Wanselow om sin roll.

På Hipps scen har ett klassiskt, svenskt bibliotek byggts upp. Höga bokhyllor är fyllda med lockande bokryggar och här finns också en spricka i väggen där en hel lite orkester med piano, cello och violin får plats. I biblioteket är det dags för bokcirkelträff när Johannes Schmids Cyrano de Bergerac inleds. Publiken i Hipps salong får sedan följa cirkelmedlemmarnas resa in i berättelsen om Cyrano.

- Cyrano görs ofta i komprimerade versioner men vi ville köra hela pjäsen. Samtidigt måste den vara spelbar, det är hundra roller i verkligheten. Då kom idén om läsecirkeln och biblioteket, förklarar Johannes Schmid. Cyrano handlar om fantasin och att ordet har så mycket makt. Alla de här personerna på biblioteket dyker mer och mer in i fantasin och texten blir verklighet för dem. Det erbjuder en stor lekfullhet också när det är en pjäs där man går in genom en port och plötsligt landar i den riktiga Cyrano.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

The Smashing Pumpkins släpper dubbelalbum

Billy Corgan och The Smashing Pumpkins är tillbaka med både ett kommande dubbelalbum och en animerad serie. Arkivbild.
Foto: Owen Sweeney/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det amerikanska rockbandet The Smashing Pumpkins släpper dubbelalbumet "Cyr" den 27 november – gruppens första album sedan 2018 års "Shiny and oh so bright", som släpptes efter en längre tids uppehåll.

Som om det inte vore nog med nyheter på Smashing Pumpkins-fronten meddelar bandet även att den animerade miniserien "In ashes", skriven av bandets sångare Billy Corgan och med musik från det kommande albumet, har premiär på nätet den 25 september, skriver Variety.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Topplistorna: Leksell fortsätter att dominera

Victor Leksell är fortsatt etta på albumtoppen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Topplistorna är i princip oförändrade jämfört med förra veckan. Victor Leksell toppar albumlistan med "Fånga mig när jag faller" och "Mood" med 24KGoldn och Iann Dior ligger fortfarande etta på singellistan. Klättrar gör Maximus med "Galen".
PREMIUM

Album:

1. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Kultur och nöje

Kattaktivist från "Tiger king" får egen serie

Carol Baskin på sitt djurskyddscenter i Florida. Arkivbild.
Foto: Loren Elliott AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Kattaktivisten Carol Baskin, känd från den uppmärksammade dokumentärserien "Tiger king", får sin egen tv-serie.

Enligt Variety kommer den nya serien att kretsa kring paret Baskin och deras arbete mot djurplågeri. Tillsammans driver paret ett djurskyddscenter för stora katter i Florida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Weinstein blir av med kunglig medalj

Filmproducenten Harvey Weinstein avtjänar ett 23-årigt fängelsestraff för våldtäkt och sexuellt övergrepp. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinstein blir av med den kungliga hedersmedalj han fick av det brittiska kungahuset 2004.

Weinstein fick hedersutmärkelsen för sina insatser i filmbranschen. I mars i år dömdes han till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuellt övergrepp – en dom han nu avtjänar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

5 845 sökande på fyra nya jobb

5 845 personer var arbetslösa i kultur- och mediasektorn i slutet av augusti enligt Arbetsförmedlingens statistik. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Arbetslösheten inom kultur- och mediasektorn har ökat drastiskt under coronapandemin. Det visar Arbetsförmedlingens statistik.

I slutet av augusti var 5 845 personer i Sverige öppet arbetslösa eller deltagare i något av Arbetsförmedlingens program. Det kan jämföras med 2 509 personer vid samma tid året före.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL