Kultur och nöje

Gamla deltagare mot nya i "Paradise hotel"

Diana Moseni varnar för den 'sjukaste säsongen någonsin'.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tio förhoppningsfulla deltagare checkar in i "Paradise hotel". I efterhand beskriver de säsongen som "den sjukaste någonsin".
– Jag tror inte svenska folket är redo för vad som komma skall, säger Diana Moseni.
PREMIUM

Tv-kanalen hoppas att hon ska bli en ny tittarfavorit, men själv blev Diana Moseni illa berörd av hur hon framställs i första avsnittet.

– Det var så tufft att se att jag fick avbryta och gå ut och ta luft. Det händer mycket kring mig och det blev en chock att återuppleva allting, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Drottningholmsteatern får ny chef

Karinsdotter blir ny chef för Drottningholmsteatern nästa år. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Anna Karinsdotter blir ny vd och konstnärlig ledare på Drottningholms Slottsteater. Hon kommer närmast från ett jobb på Kungliga Operan där hon varit konstnärlig chef för Unga på Operan.

"Vi är så glada att välkomna Anna Karinsdotter till Drottningholmsteatern. Hennes djupa passion för den här unika teatern och det kulturhistoriska arvet gör att hon kommer kunna fortsätta att utveckla och förädla verksamheten", säger Karin Forseke, ordförande i Drottningholms Slottsteaters nämnd, i ett pressmeddelande.

Anna Karinsdotter tillträder 1 maj. Hon ersätter den nuvarande chefen Sofi Lerström.

Kultur och nöje

Applebaum varnar för demokratins skymning

Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum varnar för de auktoritära krafterna. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/Svd/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Vad får människor som en gång var anhängare av den liberala demokratin att bli hantlangare åt auktoritära krafter?
Det är frågan som den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum brottas med i sin nya bok, "Demokratins skymning".

En nyårsfest vid millennieskiftet. Platsen ett halvrenoverat hus på den polska landsbygden. Värdparet är den biträdande utrikesministern Radek Sikorski i den polska center-högerregeringen och hans hustru Anne Applebaum.

Gästerna består av journalistkollegor, diplomater och politiker på den politiska högerkanten, den vinnande, som var i full färd med att på allvar ansluta Polen till det demokratiska, marknadsliberala Europa. Muren, kommunismen och Sovjetunionen var borta.

Natoanslutningen hade kommit samma år och EU-medlemskapet väntade runt hörnet. Stämningen på festen som varade till eftermiddagen därpå var euforiskt optimistisk, den påvra maten och kassettbandsmusiken till trots. En ny tid stundade.

Auktoritär riktning

“Två decennier senare skulle jag nu korsa gatan för att undvika några av de människor som var på min nyårsfest och de i sin tur skulle inte bara vägra komma in i mitt hus, de skulle skämmas över att erkänna att de någonsin hade varit där”, skriver Anne Applebaum.

Något hade hänt. Det blev inte riktigt som man trodde på nyårsfesten. I stället kom Polen, liksom Ungern, att gå i högerpopulistisk, auktoritär riktning med öppet förakt för den liberala demokratins grundprinciper om maktbalans, fria medier och oberoende domstolar.

Och flera av människorna på festen, och andra av hennes vänner och kollegor, bidrog starkt till detta, svek sina ideal och blev verktyg för en auktoritär samhällsutveckling, enligt Applebaum.

Försöker förstå

Det är de här människorna som hon på både ett personligt och ett politiskt plan försöker förstå i sin bok.

– Först och främst handlar det inte bara om Polen och Ungern, det händer på många andra ställen också. Det handlar om intellektuella och människor med utbildning, politiska strateger, journalister, bloggare, talskrivare och människor som producerar memes som sprids på internet. Den här typen av människor är viktiga i politiska förändringar, speciellt radikala förändringar och extremism, därför att de kan förbereda människor att se verkligheten och framtiden annorlunda. De skapar konspirationsteorier som får människor att tvivla på sina institutioner, säger Anne Applebaum på telefon från London.

Utan de här personerna går det inte att omvandla ett samhälle i auktoritär riktning, anser hon.

– Nej, det är inte möjligt. Det här är människor som har hjälpt auktoritära partier att ta och behålla makten. De är nyckelfigurer i det systemet.

Finns överallt

– En del av dem är väldigt cyniska, men en del av dem är väldigt uppriktiga. De tycker verkligen att demokratin har misslyckats och inte skapat det samhälle som de vill leva i. De är arga och pessimistiska över det samhälle de lever i och de vill att det ska bli radikalt annorlunda. Och i vissa fall har de här förändringarna gett dem personliga framgångar och nya karriärmöjligheter. Det kan vara mycket svårt att särskilja de personliga och de politiska motiven.

Samma typ av människor finns överallt. Hon beskriver några av dem, också de vänner och bekanta, i USA och Storbritannien, inklusive premiärminister Boris Johnson.

Den auktoritära utvecklingen förutsätter en grogrund bland vanliga människor. Men den står inte bara att finna i sociala, demografiska och ekonomiska förändringar, framhåller hon.

Den nya informationsteknologin som översköljer oss med ”information”, fake news och konspirationsteorier splittrar och undergräver möjligheterna till samförstånd. Människor har inte längre bara olika uppfattningar, de har olika fakta och verkligheter i sina egna bubblor.

Hotar demokratin

Tillsammans med lockelsen i det auktoritära, att slippa komplexiteten och den störande mångfalden i demokratin, ökar det splittringen och hotar i förlängningen demokratin som vi känner den, varnar Applebaum.

– Det här är en verkligt viktig intellektuell scenförändring som händer i stort sett i alla moderna demokratier, inklusive Sverige, säger hon.

Hon beskriver högerregeringar, men det är absolut ingen vänster-högerfråga, framhåller Applebaum, själv republikan ända fram till 2008, då John McCain valde Sarah Palin som parhäst i presidentvalet.

– Nej, självklart inte. Jag har skrivit tre böcker om vänsterdiktaturer, och strax före pandemin besökte jag Venezuela. Jag är inte omedveten om stora problem inom vänstern. Men just nu är jag mer bekymrad över högern, eftersom den nu har möjligheten att förändra regeringar, säger Anne Applebaum.

Owe Nilsson/TT

Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum aktuell med sin nya bok 'Demokratins skymning'. Arkivbild.
Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum aktuell med sin nya bok "Demokratins skymning". Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Anne Applebaum.

Amerikansk-polsk författare och journalist.

Har skrivit tre uppmärksammade böcker om Sovjetunionen. "Gulag", som belönades med Pulitzerpriset, "Järnridån" och "Röd hungersnöd".

Tidigare kolumnist i Washington Post och medarbetare i den konservativa brittiska tidskriften The Spectator. Numera medarbetare i amerikanska The Atlantic.

Polsk medborgare och gift med Radek Sikorski, tidigare försvars- och utrikesminister i polska regeringar.

Aktuell med boken "Demokratins skymning" (Bonniers).

Kultur och nöje

"South Park"-figurer fyllde fotbollsläktare

Denver Broncos läktare fylldes av figurer från 'South Park'.
Foto: Jack Dempsey/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

När det amerikanska fotbollslaget Denver Broncos i Colorado tog emot Tampa Bay Bucaneers var supportrar som Cartman, Kenny, Kyle, Manbearpig, Mr Hankey och Satan på plats för att heja på hemmalaget.

1 800 pappfigurer hämtade från den animerade tv-serien "South Park" fyllde nämligen ut flera avstängda läktarsektioner på stadion, rapporterar ESPN.

"South Park" utspelas i en fiktiv stad i Colorado, och seriens skapare Trey Parker och Matt Stone är stora Denver Broncos-fans.

Men trots läktarstödet förlorade hemmalaget matchen med 10–28.

Kultur och nöje

”Självklart skulle jag in och stångas igen”

Sandra Mastio.
Foto: Karolina Henke
Kultur och nöje
TV I premiäravsnittet av Decenniets mästerkock förra veckan fick de laga sin signaturrätt. Självklart blev det pizza för 2015 års vinnare: Sandra Mastio. I kväll kämpar hon vidare bland övriga mästerkockar, och kanske kan hon ha en fördel i kvällens program av att hon gillar och kan laga mat av i princip allt.

Som den Masterchef-nörd hon är anade Sandra Mastio redan innan frågan ställdes att det i samband med tioårsjubileet av Sveriges mästerkock skulle bli en säsong där alla vinnarna möttes. Så hade nämligen många av andra länders motsvarigheter till programmet gjort. Men skulle hon orka att gå in i tävlingen en gång till?

– ”Snälla ställ inte frågan, jag kan inte säga nej!”, tänkte jag. Jag vet ju hur galen jag var i tävlingen sist, jag gick all in på gott och ont. Men nu när jag har eget företag och restaurang, skulle jag fixa en tävling också? Men så kom frågan. Och självklart skulle jag in och stångas igen, skrattar Sandra Mastio.

Nej, Sandra Mastio går aldrig halvhjärtat in i något, vilket de andra mästerkocksvinnarna naturligtvis inte heller gör, vinnarskallar som de alla är.

– Det hade ju på så sätt kunnat bli ett massivt slagfält där i mästerkocksköket. Men jag kände mer att alla var fokuserade på sig själva, man tävlade mot sig själv, och ingen ville vinna på att någon annan misslyckades. Det var en jättefin dynamik och väldigt hög nivå på all matlagning. Otroligt lärorika och roliga veckor.

Hur kändes det att stå där i mästerkocksköket och laga mat igen?

– Det var faktiskt rätt jobbigt. Det var verkligen det där adrenalinstinkande köket som man hade lämnat med flaggan i topp för fem år sedan. Så det krävdes många djupa andetag. Jag hade en inre dialog med mig själv. ”Du behöver inte rusa iväg nu Sandra. Du kan njuta av det här. Njut som du inte kunde göra på samma sätt förra gången.” Och det gjorde jag!

Vilken är din största styrka?

– Att jag inte är rädd. Du kan kasta en maskros på mig så kan jag laga mat av den. Ja, ge mig en zippotändare också, haha, men så har det alltid varit. Det bottnar i att jag inte har haft någon stor budget till mat. Det har inte funnits utrymme att välja vad jag vill. Det finns vad det finns. Så jag har ju inga problem med mystery boxes.

Bland konkurrenterna i mästerkocksköket nu finns hennes vän Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013, som också var den som fick Sandra att ta mod till sig och söka till 2015 års upplaga av programmet.

– Egentligen har jag två Jennies att tacka för det här. Jag och Jennie Walldén har känt varandra i en herrans massa år, vi hade barn på samma dagis. Men till skillnad från Jennie hade jag inget matintresse då utan föreslog glatt att vi två skulle gå en matlagningskurs tillsammans. Jag har till och med för mig att det var asiatisk matlagning jag föreslog. Jennie bara skrattade åt mig. Sedan förstod jag ju varför när jag insåg hur otroligt duktig hon alltid har varit på matlagning, och hon vann ju Sveriges mästerkock 2013, skrattar Sandra.

– Hur som helst, efter att Jennie vann Sveriges mästerkock så växte mitt matintresse och då sa hon åt mig att gå på audition, för att få se hur allt fungerade eftersom jag verkligen älskade Sveriges mästerkock. Så jag åkte till Helsingborg där det var audition. En annan Jenny körde mig dit men under vägen blev jag lite nervös och föreslog att vi skulle skita i allt och istället fika på ett mysigt kafé som hade öppnat. ”Aldrig i livet!”, sa hon. Ibland behöver man någon som trycker på, det är jag väldigt glad över att jag hade!

Hur var det att faktiskt tävla mot Jennie Walldén nu?

– Väldigt roligt. Och om man backar bandet tio år, hur i helvete hamnade vi här? Vi var två föräldralediga mammor, hon marknadschef och jag administratör. Nu har vi varsin restaurang. Så jag skulle vilja säga att genom Sveriges mästerkock fick jag möjligheten till ett oskrivet blad. Sedan har jag och min man Stefano format vägen efter det. Restaurangen har vi haft i tre år nu och i somras hade vi 25 anställda.

I förra veckans avsnitt gjorde du ju en pizza bianco som signaturrätt, med färskost, confiterad purjolök och friterad purjolöksblast. Kan vi äta den på Mastio nu?

– Ja, den heter ”Arrogant elegant”, som Mischa Billing kallade den. Jag frågade på sociala medier om folk var intresserade av att prova den och det blev ju en enorm respons.

Vad gillar du bäst med hantverket kring pizza?

– Jag tycker om när man får röra maten. Som när man känner på degen: ”Är du redo nu min vän?”. Man får ett märkligt förhållande med den här maten. Det är ingen pincett eller kemi utan maten blir en del av mig, det är innerlig känsla. Jag har ju bara slöa knivar hemma, haha, men jag river all mat jag lagar. Man är i maten på ett helt annat sätt. Så när jag har haft ett skift på Mastio har jag mjöl i bh:n och tomatsås i hårbotten. Och jo, vi tar självklart hänsyn till hygien och följer alla krav och riktlinjer, men du förstår känslan? Så, så innerlig!

Ni hann ju spela in Decenniets mästerkock innan din olycka i somras, där du kastades av en häst. Hur mår du nu?

– Ja, tack och lov att vi gjorde det! Men jag mår bättre nu. Det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera att det tar längre tid med återhämtningen än jag tänkt mig. Jag har ju extremt dåligt tålamod med mig själv. Men eftersom min hjärna inte fungerar riktigt som den ska än, så krävs det mycket vila. Jag har hjärntrötthet. Det är svårt att föreställa sig kanske, men man brukar jämföra med människor som gått in i väggen, det ter sig på samma sätt.

Slutligen, som mästerkocksnörd, vem är din egen favoritvinnare?

– Jag själv! Haha, nej det går inte att välja en, alla är så bra på olika sätt. Tänk om man fick slå ihop alla våra styrkor till en mästerkock - det hade blivit den ultimata krigaren, helt oövervinnerlig!

FAKTA

Snabbkoll på Sandra Mastio

Ålder: 40 år.

Bor: Limhamn.

Aktuell: I Decenniets mästerkock som sänds måndagar klockan 20.00 på TV4, TV4 Play och C More. Driver pizzarestaurangen Mastio.

Mer: Har släppt två kokböcker: Mat av Mastio och Pizza av Mastio - en kärleksförklaring till den ultimata pizzan. Har även medverkat i båda säsongerna av matlagningsprogrammet Timjan, tupp och tårta (SVT) med Lisa Lemke och Zeina Mourtada.

Favoriter:

Råvaror: Tomat, kål och vitlök.

Smaker: Beskt och syrligt.

Redskap: Händerna.

Rätter: Pizza, nudlar och min svärmors tortellini i buljong.

Drycker: Kombucha och vatten.

Kultur och nöje

Premiär för Amy Diamonds dramakomedi

Amy Deasismont. Pressbild.
Foto: Eveline Eliasson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I vår är det premiär för dramakomediserien "Thunder in my heart" på Viaplay. Serien är skapad av Amy Deasismont, även är känd under artistnamnet Amy Diamond.

Deasismont har skrivit manus och hon spelar huvudrollen i serien, som följer ett kompisgäng i 20-årsåldern.

"Jag vill porträttera de höga topparna och det som gör väldigt ont i det unga, vuxna livet. Jag vill att det både ska pirra och smärta", säger hon i ett pressmeddelande.

Bland övriga skådespelare finns både nya stjärnskott och etablerade namn som Alexander Abdallah, Julia Lyskova, Max Ulveson, Malin Persson, Gustaf Hammarsten och Helen Sjöholm.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Kultur och nöje

Göteborgs Romanfestival tillbaka i höst

Författaren Nina Wähä är en av gästerna på Göteborgs Romanfestival. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Göteborgs Romanfestival äger rum under fyra kvällar den 14, 15, 20 och 21 oktober, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Gästande författare är bland andra Nina Wähä, Cilla Naumann, Agustin Erba, Andrzej Tichý, Alexander Motturi och Jessica Schiefauer och årets tema är familjen i litteraturen.

Festivalen blir en i huvudsak digital historia och alla samtal sänds via nätet. Men det blir även en mindre publik på plats i Göteborgs litteraturhus.

Kultur och nöje

Hemlig "Borat"-uppföljare får jättelång titel

Sacha Baron Cohen. Arkiv.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Enligt uppgift har Sacha Baron Cohen spelat in en uppföljare till "Borat" i smyg.

Och nu har projektet fått en titel. Enligt dokument som lämnats in till fackförbundet Writers Guild of America heter filmen "Borat: Gift of pornographic monkey to vice premiere Mikhael Pence to make benefit recently diminished nation of Kazakhstan", skriver sajten The Film Stage.

Det var förra månaden som folk på sociala medier uppmärksammade att Sacha Baron Cohen var ute och filmade i Los Angeles, utklädd till Borat. För ett par veckor sedan skrev The Collider att Cohen har spelat in en uppföljare till komedin från 2006, och att han redan har hunnit visa den för "några filmindustrityper".

Kultur och nöje

Sara Danius strålar i Börshuset

'Ourselves, Sara Danius' av konstnären Ylva Snöfrid.
Foto: Part Projects
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Ourselves, Sara Danius" heter Ylva Snöfrids porträtt av Sara Danius som nu är färdigt att presenteras för uppdragsgivaren, Svenska Akademien. Sara Danius hann själv aldrig sitta modell och i ett pressmeddelande förklarar Ylva Snöfrid att hon därför försökt hitta Danius "urbild".

"Jag har tänkt att hon strålar på ett surrealistiskt sätt, att realismen ligger i spegelskärvans yta och sprickor, och att hennes kropp som lite yngre är stark och smidig, men ändå fragmenterad av det ljus som hon utstrålar från sin framtid", säger Ylva Snöfrid.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare får av tradition sina porträtt målade av en konstnär. För Sara Danius del hann det aldrig bli verklighet innan hon hastigt lämnade sitt uppdrag och senare avled. Valet av konstnär gjordes av Danius familj och fick också Akademiens samtycke.

Från 30 september till 30 oktober visas porträttet på galleriet Cfhill i Stockholm. Därefter flyttas det till Börshuset där den nuvarande ständige sekreteraren Mats Malm valt målningen av Svenska Akademiens enda kvinnliga ständiga sekreterare som ett av de porträtt som ska pryda hans arbetsrum.

NÄSTA ARTIKEL