Annons

Färre hjärtinfarkter under pandemin

Antalet hjärtinfarkter minskade kraftigt i början av pandemin och fortfarande är sjuktalet lägre än normalt. Minskad stress kan vara en förklaring till nedgången.
Publicerad 16 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Antalet hjärtinfarkter har minskat under pandemin. Exakt varför vet inte forskarna. Arkivbild.
Antalet hjärtinfarkter har minskat under pandemin. Exakt varför vet inte forskarna. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I början av pandemin minskade antalet med 25 procent och en normalisering av antalet insjuknade i hjärtinfarkt skedde först i maj. Men mer långsiktiga data visar nu att antalet hjärtinfarkter inte riktigt är tillbaka på samma nivå som tidigare, skriver Dagens Medicin.

Nedgången kan inte enbart förklaras av den underliggande trenden att hjärtinfarkter minskat i antal under lång tid. Det menar David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet.

Annons

– Jag tror att detta är relaterat till coronapandemin, men exakt hur vet vi inte och det är svårt att ta reda på, säger han till tidningen

I början av pandemin tror han att orsaken var att patienter undvek att söka vård.

– Nu har allmänheten delvis ställt om sina liv. Externa triggerfaktorer för hjärtinfarkter som stress och infektioner kan ha minskat, vilket skulle kunna förklara nedgången. Det kan också vara så att personer som drabbats av hjärtinfarkt inte registreras för att de avlidit i covid-19, säger David Erlinge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons