Annons

Guide: Allt inför veckans golfmajor

Sent omsider väntar årets andra uppskjutna golfmajor.
Tar sig någon spelare under par på tuffa Winged Foot? Är det i så fall Dustin Johnson som gör det? Eller kan någon av svenskarna överraska i US Open?
Publicerad 16 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tiger Woods under ett inspelsvarv på Winged Foot.
Tiger Woods under ett inspelsvarv på Winged Foot.Foto: John Minchillo/AP/TT

Banan:

Winged Foot är ett 6 800 meter långt par 70-monster med smala fairways, saftiga ruffar och snabba, lutande greener. Glada amatörer kan bara drömma om att få ihop en vettig score under de förutsättningarna, men även proffsen brukar ha stora problem på US Open-banan strax norr om New York.

Tiger Woods menar att det är en av de tre svåraste majorbanor han spelat – Oakmont och Carnoustie är de andra – och världstvåan Jon Rahm tar till en boxningsmetafor för att beskriva Winged Foot.

Annons

– Mike Tyson sa att alla hade en plan ända tills de får en smäll på käften. Det är samma sak här. Alla har en plan, men om man slår bollen snett får man försöka hitta på en lösning, säger spanjoren enligt nyhetsbyrån AFP.

Senast US Open arrangerades på Winged Foot var 2006, då Geoff Ogilvy vann på +5. Majorn har spelats på banan fem gånger och den enda som har vunnit på ett resultat under par är amerikanen Fuzzy Zoeller (–4, 1984). Årets tävling skulle egentligen ha avgjorts i juni som vanligt, men sköts upp på grund av pandemin och genomförs nu utan publik, med Gary Woodland som regerande mästare.

Favoriterna:

Världsettan Dustin Johnson höll undan och vann Fedex Cup-finalen på East Lake häromveckan, efter att ha visat sanslös form under en månads tid.

– Jag spelar definitivt det bästa jag någonsin har gjort, säger amerikanen som i sina fyra senaste tävlingar har två segrar och två andraplatser – och en snittscore på under 67 slag per runda.

36-åringens hittills enda majortitel kom just i US Open, för fyra år sedan. En som fortfarande jagar sin första majortriumf är Jon Rahm, även han het efter två segrar i sommar. Skulle Rahm vinna den här veckan skriver han också historia som den förste spanjoren att vinna "det tuffaste testet inom golfen". De tidigare åtta spanska majorsegrarna – Seve Ballesteros fem, José Maria Olazabal två och Sergio García en – har alla kommit i British Open och US Masters.

Gamlingarna:

Phil Mickelson har aldrig vunnit US Open, men däremot slutat tvåa hela sex gånger. Bland annat just på Winged Foot 2006, då han missade segern efter en dubbelbogey på sista hålet. Nu söker Mickelson upprättelse på banan som snuvade honom på titeln som saknas för att fullborda en "career grand slam".

Bolltrollaren och den femfaldige majorvinnaren fyllde 50 i somras och har sedan dess debuterat med en seger på den nordamerikanska seniortouren. Men har Mickelson vad som krävs för att utmana här? Amerikanen har ingen topplacering i majorsammanhang sedan han fick ge sig i British Open-duellen med Henrik Stenson 2016.

Ett frågetecken sätter vi också för om Tiger Woods kan vara med och slåss om segern på söndag kväll. Golfikonen har inte nått några framgångar i de fyra tävlingar han spelat efter coronauppehållet. Bäst – eller minst dålig – är insatsen i PGA-mästerskapet i augusti där Woods slutade delad 37:a.

Svenskarna:

Alex Norén har lyckats få till ett trendbrott i sommar. Tre topp 10-placeringar på de fem senaste starterna i USA har fått 38-åringen att sakta lyfta på världsrankningen igen och i årets hittills enda major, PGA-mästerskapet, var Norén 22:a och bäste svensk.

Henrik Stensons form är mer svårbedömd. 44-åringen har i och med sparsamt tävlande efter uppehållet bara spelat två turneringar på ett halvår – han blev 35:a i WGC-tävlingen i Memphis och missade kvalgränsen i PGA-mästerskapet. Nu planerar Stenson att tävla tre veckor i följd och i US Open kan han i alla fall falla tillbaka på ett bra facit de senaste åren: sexa 2018 och nia i fjol.

Annons

Carl Göransson/TT

Fakta: Torsdagens starttider

Fakta: Torsdagens starttider

Några av torsdagens intressantaste starttider, svensk tid:

13.35: Henrik Stenson, Sverige, Tyrrell Hatton och Danny Willett, båda England.

14.07: Tiger Woods, Justin Thomas och Collin Morikawa, samtliga USA.

14.07: Rory McIlroy, Nordirland, Justin Rose, England, och Adam Scott, Australien.

19.05: Gary Woodland, USA, Andy Ogletree, do, och Shane Lowry, Irland.

19.16: Dustin Johnson, Bryson DeChambeau och Tony Finau, samtliga USA.

19.27: Phil Mickelson, USA, Jon Rahm, Spanien, och Paul Casey, England.

20.00: Alex Norén, Sverige, Matthias Schwab, Österrike, och Cole Hammer, USA.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons