Annons

Norrlandslän klarar coronakrisen bäst

Coronakrisen slår olika hårt mot olika delar av landet – och skillnaderna är stora, visar en rapport från Nordea. Medan Stockholm och de övriga storstäderna drabbas hårt har flera Norrlandslän klarat sig betydligt bättre.
Publicerad 16 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Umeå, och resten av städerna i Norrlandslänen, har klarat coronakrisen bättre än storstäderna, enligt en rapport från Nordea. Arkivbild.
Umeå, och resten av städerna i Norrlandslänen, har klarat coronakrisen bättre än storstäderna, enligt en rapport från Nordea. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter den tuffa våren återhämtar sig svensk ekonomi nu på bred front, men krisen har drabbat olika delar av landet olika hårt. Det slår storbanken Nordea fast i rapporten Regionala utsikter.

– Det är ovanligt stora regionala skillnader. Jämför man med finanskrisen så är det nästan tvärtom, de som hade det tuffast då klarar sig bättre nu, säger Susanne Spector, senior analytiker på Nordea.

"Stockholmskris"

Annons

Skillnaderna beror enligt Spector på att krisen drabbar just turism- och besöksnäringen hårt. Det i sin tur slår mot samtliga storstadsregioner, men särskilt huvudstaden.

– När man tittar regionalt så blir det tydligt att coronakrisen i mångt och mycket är en Stockholmskris. Det har varit en allvarlig nedgång på många håll i landet, men att det ser så dramatiskt ut för riket i stort kommer mycket från Stockholmsstatistiken, säger hon.

Ett halvår in i krisen har dubbelt så många varslats i Stockholm som under hela finanskrisen. Sysselsättningen föll med nästan tre procent under andra kvartalet, vilket är det största fallet sedan åtminstone 1987, enligt Nordea.

Samtidigt har alla andra län färre varslade än under finanskrisen. Bäst går det för mellersta och övre Norrland, något som delvis kan förklaras av att den industri som finns där har klarat coronakrisen förhållandevis bra.

– Där finns det förutsättningar för att man kommer att kunna fortsätta ha en relativt mild kris, särskilt nu när Kinas återhämtning fortsätter bättre än väntat, säger Susanne Spector.

Svårt att jämföra

Tittar man enbart på siffrorna dock är det lätt att tro det motsatta. Under hela 2020 spår Nordea att Stockholmsregionens ekonomi krymper med två procent, medan regionerna mellersta Norrland och övre Norrland båda spås backa tre procent.

Susanne Spector varnar dock för att jämföra olika regioner med varandra, och menar att man istället bör se på varje enskild regions tidigare utveckling. Under finanskrisen föll inte bruttoregionalprodukten, BRP, alls i Stockholm. Ett tapp på två procent är därmed allvarligt, anser Susanne Spector.

– Det är den sämsta tillväxten på åtminstone 25 år. I övre Norrland däremot så föll BRP med tio procent under finanskrisen, så ett fall på tre procent är fantastiskt mycket bättre.

Alice Nordevik/TT

Susanne Spector, senior analytiker på Nordea.
Susanne Spector, senior analytiker på Nordea.Foto: Jessica Gow/TT
Fakta: Prognos för Sveriges olika regioner

Fakta: Prognos för Sveriges olika regioner

Måtten anges i BRP som står för bruttoregionalprodukt och motsvarar tillväxttal (BNP) för riket.

Fakta: Definition av regionerna

Fakta: Definition av regionerna

Västsverige: Västra Götalands och Hallans län.

Sydsverige: Skåne och Blekinge län.

Småland och öarna: Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län.

Stockholm: Stockholms län.

Östra Mellansverige: Uppsala, Västmanlands, Södermanlands, Örebro och Östergötlands län.

Norra Mellansverige: Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län.

Mellersta Norrland: Jämtlands och Västernorrlands län.

Övre Norrland: Västerbottens och Norrbottens län.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons