Notiser Mat v 38
Gamla grödor som gör comeback
Trenden att äta närproducerat blir allt starkare och många grödor som har fallit i glömska är därför på väg att komma tillbaka på våra tallrikar. Matkasseföretaget Simple Feast uppmärksammar några av dem:
+Gråärta – innehåller mycket protein och finns i över 40 varianter. Används med fördel i grytor eller soppor.
+Gotlandslins – prova att lägga linserna på pizzan, de bidrar med smak och konsistens.
+Korova – använd den som du använder morötter, stek lätt, riv eller pickla.
+Svarthavre – har toner av mandel. Gör en minestronesoppa med svarthavre i stället för med pasta.
+Emmer – en korsning mellan enkorn och vildgräs. Använd mjölet till baket.
Årets bästa cider har korats
För fjärde året i rad arrangerades SM i ciderhantverk. Årets upplaga bestod av 85 bidrag från 15 yrkesverksamma cidermakare och 21 aspiranter som tävlade i olika klasser. Priset för bästa cider gick till Oppgårdens hantverkscider och tillverkaren Leif Orrebrink. Bakom tävlingen står Spritmuseum i samarbete med Riktig Cider och Svenska Ciderfrämjandet. Evenemanget var också startskottet på utställningen "Cider" som visas på Spritmuseum fram till den 1 november.
Nyckelhålet ska moderniseras
Det går att äta mer hälsomat utan att ställa om livet, hävdar Livsmedelsverket. Därför vill myndigheten modernisera Nyckelhålet, som är märkningen för varor med mindre socker och salt och med mer fullkorn, fibrer och nyttigare fett. "Vår förhoppning är att ett synligare och tydligare Nyckelhål ska göra att fler företag väljer att märka sina produkter med Nyckelhålet. Och därmed enklare för konsumenter att göra hälsosamma val", säger Livsmedelsverkets kommunikationschef Christina Lindahl på hemsidan.
15...
...procent av de 1 062 personer som tillfrågades har ökat sin alkoholkonsumtion det senaste halvåret, enligt en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Viktväktarna. Den främsta anledningen till att de drack mer uppges vara sommarvädret. Men också ökad fritid och mer tid hemma är bidragande faktorer. Drygt en fjärdedel av dem som ökade sin konsumtion gjorde det på grund av stress, tristess eller nedstämdhet.