Utrikes

Skolor stängs igen – Frankrike räds ny smitta

I Bischheim i östra Frankrike är det munskydd som gäller för både elever och lärare, men frågan är om det räcker. Arkivbild.
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Flera franska skolor har tvingats stänga efter nya fall av covid-19 bland elever och över 2 000 lektioner har ställts in, uppger Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer.

– Vi har runt 1 200 nya fall av covid bland studenter jämfört med föregående vecka. Vi ställer in undervisningen efter att tre fall eller fler upptäckts i en och samma klass, säger utbildningsministern i en intervju med LCI television.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trumps "anarkistäder" kan förlora statsstöd

USA:s justitieminister William Barr.
Foto: Pat Nabong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s justitiedepartement hotar med att dra in federalt stöd till New York City, Seattle och Portland då de tre städerna påstås tillåta att våld och anarki beder ut sig.

"Vi kan inte tillåta att federala skattedollar slängs bort när medborgarnas säkerhet hotas", skrev justitieminister William Barr i ett uttalande på måndagen.

Indirekt hänvisning görs till protester som bröt ut i samband med bland annat George Floyds död i samband med en polisinsats i maj.

President Donald Trump har tidigare utfärdat ett memorandum där han vill granska statligt stöd till delstater och städer som "tillåter anarki, våld och förstörelse".

Det är oklart vilken typ av federalt stöd hotet gäller.

Utrikes

Tidigare militär interimspresident i Mali

Malis juntaledare Assimi Goïta föreslås bli interimsvicepresident.
Foto: ORTM TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Malis tidigare försvarsminister, den pensionerade översten Ba N'Daou, blir interimspresident i Mali där en militärjunta tog makten i förra månaden.

Juntans ledare Assimi Goïta utses till vicepresident, uppger statlig tv.

Mali är under hård press från västafrikanska grannländer om att återgå till civilt styre efter kuppen den 18 augusti då president Ibrahim Boubacar Keïta störtades.

I ett utspel i förra veckan sade grannländerna att de kunde acceptera en 18 månader lång övergångsperiod för att införa civilt styre, men att presidenten måste vara civil.

Utrikes

Pakistansk opposition i utspel mot militären

Två av Pakistans oppositionsledare, Bilawal Bhutto Zardari (höger) och Shahbaz Sharif, vid en presskonferens på söndagen.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera ledande pakistanska oppositionspartier har enats i kritik mot landets militär och dess politiska inblandning.

Sex större partier och flera mindre oppositionella grupper skrev på söndagen under ett uttalande där de anklagar militären för att ha riggat valet 2018, då Imran Khan blev premiärminister.

Partierna samlas under beteckningen Pakistans demokratiska rörelse, och de planerar eventuellt en protestmarsch mot huvudstaden Islamabad i januari.

"Det (militära) etablissemanget måste upphöra med varje form av inblandning i politiken framledes" sades det i uttalandet. Premiärminister Khan anklagades samtidigt för att ha misslyckats på flera fronter såsom den ekonomiska politiken och utrikespolitiken.

Militären, som styrt landet i långa perioder sedan Pakistans självständighet 1947, nekar till anklagelserna om politisk inblandning.

Utrikes

Oslo: Fler än tio förbjuds i privata hem

Kommunalrådet Raymond Johansen (AP) på måndagen.
Foto: Heiko Junge/NTB
Utrikes
Utrikes

Ett förbud mot sammankomster med fler än tio personer i privata bostäder införs i Oslo från och med tisdag, rapporterar norska medier.

– Vi ser att privata sammankomster är den enskilt största orsaken till smittspridning. Det är därför vi kommer med denna något starkare rekommendation, som trots allt är ett förbud, säger hälsoborgarrådet Robert Steen (AP) till VG.

Därtill vill kommunen förbjuda inomhusevenemang med fler än 50 personer.

Alla serveringsställen i Oslo uppmanas också att registrera sina gäster för att kunna spåra coronasmittade.

– Det gäller allt från pubar till kaféer på Ikea, säger kommunalrådet Raymond Johansen (AP) vid en presskonferens enligt nyhetsbyrån NTB.

De nya reglerna och riktlinjerna kommer sedan antalet fall av coronasmitta i huvudstaden ökat den senaste tiden.

Utrikes

Låst läge om sanktioner mot Minsk

Belarusiska presidentvalskandidaten Svetlana Tichanovskaja på besök i Bryssel.
Foto: Johanna Geron/AP/TT
Utrikes
Utrikes Var modigare, manas EU av belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.
Ändå dröjer det med sanktioner mot Minsk – då Cypern kräver detsamma även mot Turkiet.

Tichanovskaja åt på måndagsmorgonen frukost med EU-ländernas utrikesministrar – ett tungt bevis på stödet för hennes kamp mot diktatorn Aleksander Lukasjenko, som trots stora protester utropat sig till segrare i det ifrågasatta presidentvalet i augusti.

Lite mer än kaffe och smörgås skulle hon dock gärna få med sig.

– Sanktioner är väldigt viktiga i vår kamp, för sanktioner är en del av det tryck som kommer tvinga de så kallade myndigheterna att inleda en dialog med oss, säger den nu landsflyktiga presidentvalskandidaten efter frukosten i Bryssel, enligt nyhetsbyrån AFP.

Låst om sanktioner

Än så länge är dock läget fortsatt låst när det gäller de sanktioner mot Lukasjenkos regim som EU-ledarna i princip redan enats om. En lista på 40 namn har tagits fram över personer som ska vägras inträde och få eventuella tillgångar i EU frysta.

Cypern håller emellertid emot och vägrar ge klartecken så länge som EU-ledarna inte samtidigt kan ta liknande beslut även mot Turkiet.

Därmed slutade även måndagens utrikesministermöte utan beslut.

– Jag är faktiskt väldigt besviken. När det verkligen behövs så klarar inte EU av att fatta ett sådant beslut. Det är väldigt synd, säger utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens möte i Bryssel.

Turkisk borrning

Den cypriotiska regeringens motstånd beror på Turkiets provborrningar efter olja och gas utanför den icke erkända utbrytarrepubliken Nordcypern. Det har redan medfört EU-sanktioner, som dock Cypern nu vill utöka ordentligt.

Utrikesminister Nikos Christodoulides talade på måndagsmorgonen om vikten av konsekvens – men viker fortfarande inte.

– Han är den som pratar mest om sanktioner, men samtidigt är de inte redo att genomföra det, om man inte samtidigt tar den sanktionsregim som de menar behöver utökas för det som Turkiet gör på cypriotiskt hav, säger Ann Linde.

Toppmöte avgör?

Frågan är knivig. Sanktioner mot Turkiet – som är medlem i Nato och av stor betydelse för EU:s migrationspolitik – är betydligt känsligare än sanktioner mot ett redan isolerat Belarus.

Dessutom ska relationerna till Ankara diskuteras i detalj som huvudämne på veckans EU-toppmöte under torsdag-fredag, vilket gör att många länder vill undvika beslut om Turkiet före det.

Linde hoppas ändå att diskussionen senare i veckan ska öppna upp för sanktionerna mot Belarus.

– Jag tror nog att det kommer att bli en lösning. Men jag vågar inte vara hundra, för jag tycker redan att det har tagit alldeles för lång tid, säger Linde i Bryssel.

"Var modiga"

Svetlana Tichanovskaja hade gärna sett snabbare besked från utrikesministrarna.

– Vid mötet bad jag dem att vara modigare i sina beslut, säger hon enligt AFP.

Även grannlandet Litauens utrikesminister Linas Linkevicius suckar tungt.

– EU är modigt, men vissa kollegor försöker hitta kopplingar till andra saker som det inte borde kopplas till. Beklagligt, säger Linkevicius.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) träffar svenska journalister efter måndagens EU-möte i Bryssel.
Utrikesminister Ann Linde (S) träffar svenska journalister efter måndagens EU-möte i Bryssel.
Foto: Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU-sanktioner mot Belarus

EU har i olika omgångar infört sanktioner mot personer och företag i Belarus (Vitryssland), främst i form av visumförbud och frysande av eventuella tillgångar i EU. Listan innehöll som mest upp mot 250 namn, med president Aleksander Lukasjenko i spetsen.

Sedan en rad politiska fångar släppts hävdes emellertid merparten av sanktionerna i början av 2016. För närvarande återstår endast ett vapenembargo samt sanktioner mot fyra personer — tidigare inrikesministrarna Vladimir Naumov och Jurij Sivakov, förre säkerhetsrådschefen Viktor Sjejman samt Dmitrij Pavlitjenko, tidigare chef för polisens snabbinsatsstyrka.

Efter årets presidentval har dock skarpa krav höjts på återinförda sanktioner. En lista har förberetts på minst 40 namn, men har ännu inte formellt godkänts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Extremister mördade civila i Kongo-Kinshasa

Kongolesiska regeringssoldater. Armén inledde en riktad militärinsats mot extremiströrelsen ADF i november i fjol. Arkivbild.
Foto: Joseph Kay/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den islamistiska extremiströrelsen ADF misstänks ligga bakom morden på tio civila och en soldat i östra Kongo-Kinshasa, uppger lokala myndigheter.

Attacken genomfördes i staden Mbau i provinsen Nordkivu nära gränsen till Uganda, i ett område som fått öknamnet dödens triangel.

Över 100 beväpnade grupper sprider död och oro i östra Kongo-Kinshasa. ADF bedöms ligga bakom omkring 570 mord på civila sedan november i fjol, då armén inledde en riktad militärinsats mot extremisterna.

ADF härrör från en rebellrörelse som bildades i opposition mot president Yoweri Museveni i Uganda. 1995 fick ADF fäste i Kongo-Kinshasa. Extremisternas verksamhet i Uganda tycks ha upphört.

Utrikes

Jämnt val i Toscana mellan höger och vänster

Legaledaren Matteo Salvini. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det långvariga vänsterfästet Toscana kunde stå inför ett maktskifte då italienare i sju regioner för andra dagen i rad gick till valurnorna.
De första prognoserna visar på ett jämnt val mellan höger- och vänsterblocket, men där styrande partiet PD verkar behålla makten.

Kandidaten för vänster-mittenpartiet Demokratiska partiet (PD) beräknas få mellan 41 och 45 procent av rösterna, jämfört med mellan 38 och 42 procent för extremhögerpartiet Lega, rapporterar mediebolaget Sky-TG 24.

Därmed verkar inte Lega få den seger som partiet hoppats på.

Jämna opinionsmätningar

Beräkningarna från vallokalsundersökningar, direkt efter det att vallokalerna stängt klockan 15, ligger i paritet med de jämna opinionsmätningar inför regionvalen, som hålls parallellt med en folkomröstning om att minska antalet parlamentsledamöter.

Där låg EU-parlamentsledamoten Susanna Ceccardi från högerpopulistiska Lega hack i häl på PD:s kandidat Eugenio Giani.

33-åriga Ceccardi har tidigare varit borgmästare i Casina utanför Pisa, och går till val med Legaledaren Matteo Salvinis paroll "Italienarna först".

Även regionerna Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Aostadalen och Venetien håller val under söndagen och måndagen. Den bräckliga vänsterkoalitionen som styr Italien lär följa utgången med stort intresse, då socialdemokratiska PD de senaste åren har förlorat makten till högern i toscanska städer som Pisa och Siena.

Behåller säten

I vänsterfästet Emilia Romagna lyckades PD bara med relativt liten marginal besegra Lega i regionvalet i januari.

Enligt de första beräkningarna segrade högerpartier i åtminstone tre av de sju regioner där val hållits. Lega behåller makten i Venetien och Ligurien, enligt de första beräkningarna, medan PD verkar ha segrat i Kampanien.

Utrikes

Huskollaps i Indien krävde många liv

Räddningsarbetare vid den kollapsade byggnaden i Indien.
Foto: Praful Gangurde/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 13 personer omkom då ett trevåningshus kollapsade i den indiska staden Bhiwandi, några mil nordost om Bombay.

Bostadshuset rasade tidigt på måndagsmorgonen lokal tid. Räddningstjänsten har grävt fram 20 personer, varav två pojkar – fyra och sju år gamla. Uppåt 25 människor tros fortfarande befinna sig under rasmassorna, enligt lokala myndigheter.

Över 40 räddningsarbetare försöker med hjälp av bland annat sökhundar hitta och gräva fram saknade.

NÄSTA ARTIKEL