Annons

En stor dag om den lilla sjöns historia

Biodling, brottning och hembygdshistoria. Elevernas nya lärdomar från premiären av Lillasjödagen i Hästveda, är sannerligen många.
Hästveda • Publicerad 17 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är torsdag förmiddag och ljudet av skratt och lek studsar över den glittrande Lillasjön, mitt i Hästvedas hjärta. På slingan som löper runt vattnet, har flera av byns många föreningar ordnat aktiviteter som eleverna på Hästveda skola nu får prova på.

Hästveda tennisklubb hade en station på Lillasjödagen.
Hästveda tennisklubb hade en station på Lillasjödagen.Foto: Sofia Åström

Vid en av stationerna väntar representanter från Lillasjöns naturvårdsförening. När en grupp på ett tiotal elever slår sig ner kring borden i sten, vänder en av föreningens representanter, Kenneth Palmgren, blicken mot sjön.

Annons

– Är det någon som har badat här, frågar han och pekar ut mot det glittrande vattnet.

Efter en liten stunds tystnad sträcker en elev försiktigt upp en hand.

– Okej, finns det någon som badat i Lursjön?, frågar han igen.

Mot skyn sträcks genast lika många händer som det finns elever i gruppen.

Snabbt konstaterar de att det inte är bra att bada i Lillasjön, eftersom den är smutsig.

– Men så har det inte alltid varit, konstaterar Kenneth Palmgren och tillägger att här för många år sedan fanns tre badstränder.

– En för kvinnor, en för män och en för prästen.

För att uppmärksamma sjöns historia har föreningen i samarbete med Hästveda skola nu arrangerat sin första Lillasjödag. Under dagen får elever i mellan- och högstadiet en möjlighet att lära sig mer om den kunskap och det engagemang som krävs för att sjön inte ska växa igen.

– Vi behövde göra något för att berätta hur viktigt det är att ta hand om vår natur, säger Jeanette Wikander, speciallärare på Hästveda skola och engagerad i Lillasjöns naturvårdsförening.

Jeanette Wikander är speciallärare och aktiv i Lillasjöns naturvårdsförening.
Jeanette Wikander är speciallärare och aktiv i Lillasjöns naturvårdsförening.Foto: Sofia Åström

Sagt och gjort. I vintras började hon planera inför en större friluftsdag, och snart bjöds byns föreningar in att delta.

Annons

– Det finns många ungdomar som är utanför samhället, och många som tror att det inte finns något att göra här. När vi visar upp hur många föreningar som är verksamma, så hoppas jag att de förstår hur mycket här faktiskt finns, förklarar Jeanette Wikander.

Fotboll stod på schemat under Lillasjödagen. Frank Nwosu ska snart få spela boll.
Fotboll stod på schemat under Lillasjödagen. Frank Nwosu ska snart få spela boll.Foto: Sofia Åström

Tanken var först att arrangera Lillasjödagen i maj.

– Men då kom corona, så vi fick skjuta på det till hösten, säger Jeanette Wikander, och tillägger att vädret inte kunde varit bättre.

Idag letar sig det mjuka ljuset från septembersolen fram genom lövträden som omger Lillasjön. Eleverna får under dagen vandra den dryga tvåkilometersrundan i området och testa på sporter som tennis, orientering, fotboll och brottning. Samtidigt finns representanter från Göingebiologerna, Hästveda intresseförening, hembygdsföreningen och Hästveda biodlareförening på plats för att berätta om sina verksamheter.

bild 1/3
Agnes Kedergren och Lilly Sjöstrand visste inte att det fanns en biodlareförening i Hästveda.
Ernst Herslow representerade Hästveda biodlareförening.
Biodlareföreningen var populär bland eleverna.
Agnes Kedergren och Lilly Sjöstrand visste inte att det fanns en biodlareförening i Hästveda.
Ernst Herslow representerade Hästveda biodlareförening.

– Eleverna har varit så nyfikna, säger Ernst Herslow, representant för Hästveda Biodlareförening.

– De flesta av dem har ju sett honungsburken i affären. Nu får de veta var honungen faktiskt kommer ifrån – och de ställer många frågor, fortsätter han.

Att det fanns just en biodlareförening i byn var nytt för sjundeklassarna Agnes Kedegren och Lilly Sjöstrand.

– Vi hade ingen aning. Men vi fick smaka på honungen, det var gott, säger de när tidningen möter dem under en paus mellan två av dagens aktiviteter.

När dagen är över väntar en utvärdering. Jeanette Wikander tycker att allt har gått bra, och ser fram emot att göra Lillasjödagen till en framtida tradition.

– Min förhoppning är att vi kan göra något större av det. En kväll, där allmänheten också kan vara med. Det är fint att se hur många frivilliga som ställer upp, vissa har tagit ledigt från sitt jobb för att vara med, säger hon.

Annons

Rektor Kristina Liljeström håller med.

– Planerna har pågått länge och just närmiljön är otroligt viktig i våra kunskapsmål och vår värdegrund. Jag hoppas att Lillsjödagen kommer tillbaka, avslutar hon.

Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons