Bokrecensioner

Klinisk kärleksförklaring till en mor

Patrik Lundberg är aktuell med Fjärilsvägen.
Foto: Stefan Tell
Kultur och nöje
Bok/recension Sophie Lossing har läst Patrik Lundbergs Fjärilsvägen.

Journalisten, krönikören och författaren Patrik Lundberg kommer ut med sin femte roman Fjärilsvägen, en lågmält rasande röst mot vårt samhälles nedmontering de senaste tjugo åren.Men framför allt är det en kärleksförklaring till hans mor Ingrid Birgitta Lundberg som i princip kämpade sig till döds för att hennes barn skulle få ett bra liv.

Och nu pratar vi alltså inte 1800-tal eller ens första halvan av 1900-talet. Nej, det handlar om nutid, för Patriks mamma dog 2017.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Självklart skulle jag in och stångas igen”

Sandra Mastio.
Foto: Karolina Henke
Kultur och nöje
TV I premiäravsnittet av Decenniets mästerkock förra veckan fick de laga sin signaturrätt. Självklart blev det pizza för 2015 års vinnare: Sandra Mastio. I kväll kämpar hon vidare bland övriga mästerkockar, och kanske kan hon ha en fördel i kvällens program av att hon gillar och kan laga mat av i princip allt.

Som den Masterchef-nörd hon är anade Sandra Mastio redan innan frågan ställdes att det i samband med tioårsjubileet av Sveriges mästerkock skulle bli en säsong där alla vinnarna möttes. Så hade nämligen många av andra länders motsvarigheter till programmet gjort. Men skulle hon orka att gå in i tävlingen en gång till?

– ”Snälla ställ inte frågan, jag kan inte säga nej!”, tänkte jag. Jag vet ju hur galen jag var i tävlingen sist, jag gick all in på gott och ont. Men nu när jag har eget företag och restaurang, skulle jag fixa en tävling också? Men så kom frågan. Och självklart skulle jag in och stångas igen, skrattar Sandra Mastio.

Nej, Sandra Mastio går aldrig halvhjärtat in i något, vilket de andra mästerkocksvinnarna naturligtvis inte heller gör, vinnarskallar som de alla är.

– Det hade ju på så sätt kunnat bli ett massivt slagfält där i mästerkocksköket. Men jag kände mer att alla var fokuserade på sig själva, man tävlade mot sig själv, och ingen ville vinna på att någon annan misslyckades. Det var en jättefin dynamik och väldigt hög nivå på all matlagning. Otroligt lärorika och roliga veckor.

Hur kändes det att stå där i mästerkocksköket och laga mat igen?

– Det var faktiskt rätt jobbigt. Det var verkligen det där adrenalinstinkande köket som man hade lämnat med flaggan i topp för fem år sedan. Så det krävdes många djupa andetag. Jag hade en inre dialog med mig själv. ”Du behöver inte rusa iväg nu Sandra. Du kan njuta av det här. Njut som du inte kunde göra på samma sätt förra gången.” Och det gjorde jag!

Vilken är din största styrka?

– Att jag inte är rädd. Du kan kasta en maskros på mig så kan jag laga mat av den. Ja, ge mig en zippotändare också, haha, men så har det alltid varit. Det bottnar i att jag inte har haft någon stor budget till mat. Det har inte funnits utrymme att välja vad jag vill. Det finns vad det finns. Så jag har ju inga problem med mystery boxes.

Bland konkurrenterna i mästerkocksköket nu finns hennes vän Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013, som också var den som fick Sandra att ta mod till sig och söka till 2015 års upplaga av programmet.

– Egentligen har jag två Jennies att tacka för det här. Jag och Jennie Walldén har känt varandra i en herrans massa år, vi hade barn på samma dagis. Men till skillnad från Jennie hade jag inget matintresse då utan föreslog glatt att vi två skulle gå en matlagningskurs tillsammans. Jag har till och med för mig att det var asiatisk matlagning jag föreslog. Jennie bara skrattade åt mig. Sedan förstod jag ju varför när jag insåg hur otroligt duktig hon alltid har varit på matlagning, och hon vann ju Sveriges mästerkock 2013, skrattar Sandra.

– Hur som helst, efter att Jennie vann Sveriges mästerkock så växte mitt matintresse och då sa hon åt mig att gå på audition, för att få se hur allt fungerade eftersom jag verkligen älskade Sveriges mästerkock. Så jag åkte till Helsingborg där det var audition. En annan Jenny körde mig dit men under vägen blev jag lite nervös och föreslog att vi skulle skita i allt och istället fika på ett mysigt kafé som hade öppnat. ”Aldrig i livet!”, sa hon. Ibland behöver man någon som trycker på, det är jag väldigt glad över att jag hade!

Hur var det att faktiskt tävla mot Jennie Walldén nu?

– Väldigt roligt. Och om man backar bandet tio år, hur i helvete hamnade vi här? Vi var två föräldralediga mammor, hon marknadschef och jag administratör. Nu har vi varsin restaurang. Så jag skulle vilja säga att genom Sveriges mästerkock fick jag möjligheten till ett oskrivet blad. Sedan har jag och min man Stefano format vägen efter det. Restaurangen har vi haft i tre år nu och i somras hade vi 25 anställda.

I förra veckans avsnitt gjorde du ju en pizza bianco som signaturrätt, med färskost, confiterad purjolök och friterad purjolöksblast. Kan vi äta den på Mastio nu?

– Ja, den heter ”Arrogant elegant”, som Mischa Billing kallade den. Jag frågade på sociala medier om folk var intresserade av att prova den och det blev ju en enorm respons.

Vad gillar du bäst med hantverket kring pizza?

– Jag tycker om när man får röra maten. Som när man känner på degen: ”Är du redo nu min vän?”. Man får ett märkligt förhållande med den här maten. Det är ingen pincett eller kemi utan maten blir en del av mig, det är innerlig känsla. Jag har ju bara slöa knivar hemma, haha, men jag river all mat jag lagar. Man är i maten på ett helt annat sätt. Så när jag har haft ett skift på Mastio har jag mjöl i bh:n och tomatsås i hårbotten. Och jo, vi tar självklart hänsyn till hygien och följer alla krav och riktlinjer, men du förstår känslan? Så, så innerlig!

Ni hann ju spela in Decenniets mästerkock innan din olycka i somras, där du kastades av en häst. Hur mår du nu?

– Ja, tack och lov att vi gjorde det! Men jag mår bättre nu. Det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera att det tar längre tid med återhämtningen än jag tänkt mig. Jag har ju extremt dåligt tålamod med mig själv. Men eftersom min hjärna inte fungerar riktigt som den ska än, så krävs det mycket vila. Jag har hjärntrötthet. Det är svårt att föreställa sig kanske, men man brukar jämföra med människor som gått in i väggen, det ter sig på samma sätt.

Slutligen, som mästerkocksnörd, vem är din egen favoritvinnare?

– Jag själv! Haha, nej det går inte att välja en, alla är så bra på olika sätt. Tänk om man fick slå ihop alla våra styrkor till en mästerkock - det hade blivit den ultimata krigaren, helt oövervinnerlig!

FAKTA

Snabbkoll på Sandra Mastio

Ålder: 40 år.

Bor: Limhamn.

Aktuell: I Decenniets mästerkock som sänds måndagar klockan 20.00 på TV4, TV4 Play och C More. Driver pizzarestaurangen Mastio.

Mer: Har släppt två kokböcker: Mat av Mastio och Pizza av Mastio - en kärleksförklaring till den ultimata pizzan. Har även medverkat i båda säsongerna av matlagningsprogrammet Timjan, tupp och tårta (SVT) med Lisa Lemke och Zeina Mourtada.

Favoriter:

Råvaror: Tomat, kål och vitlök.

Smaker: Beskt och syrligt.

Redskap: Händerna.

Rätter: Pizza, nudlar och min svärmors tortellini i buljong.

Drycker: Kombucha och vatten.

Kultur och nöje

Premiär för Amy Diamonds dramakomedi

Amy Deasismont. Pressbild.
Foto: Eveline Eliasson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I vår är det premiär för dramakomediserien "Thunder in my heart" på Viaplay. Serien är skapad av Amy Deasismont, även är känd under artistnamnet Amy Diamond.

Deasismont har skrivit manus och hon spelar huvudrollen i serien, som följer ett kompisgäng i 20-årsåldern.

"Jag vill porträttera de höga topparna och det som gör väldigt ont i det unga, vuxna livet. Jag vill att det både ska pirra och smärta", säger hon i ett pressmeddelande.

Bland övriga skådespelare finns både nya stjärnskott och etablerade namn som Alexander Abdallah, Julia Lyskova, Max Ulveson, Malin Persson, Gustaf Hammarsten och Helen Sjöholm.

Kultur och nöje

Göteborgs Romanfestival tillbaka i höst

Författaren Nina Wähä är en av gästerna på Göteborgs Romanfestival. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Göteborgs Romanfestival äger rum under fyra kvällar den 14, 15, 20 och 21 oktober, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Gästande författare är bland andra Nina Wähä, Cilla Naumann, Agustin Erba, Andrzej Tichý, Alexander Motturi och Jessica Schiefauer och årets tema är familjen i litteraturen.

Festivalen blir en i huvudsak digital historia och alla samtal sänds via nätet. Men det blir även en mindre publik på plats i Göteborgs litteraturhus.

Kultur och nöje

Hemlig "Borat"-uppföljare får jättelång titel

Sacha Baron Cohen. Arkiv.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Enligt uppgift har Sacha Baron Cohen spelat in en uppföljare till "Borat" i smyg.

Och nu har projektet fått en titel. Enligt dokument som lämnats in till fackförbundet Writers Guild of America heter filmen "Borat: Gift of pornographic monkey to vice premiere Mikhael Pence to make benefit recently diminished nation of Kazakhstan", skriver sajten The Film Stage.

Det var förra månaden som folk på sociala medier uppmärksammade att Sacha Baron Cohen var ute och filmade i Los Angeles, utklädd till Borat. För ett par veckor sedan skrev The Collider att Cohen har spelat in en uppföljare till komedin från 2006, och att han redan har hunnit visa den för "några filmindustrityper".

Kultur och nöje

Sara Danius strålar i Börshuset

'Ourselves, Sara Danius' av konstnären Ylva Snöfrid.
Foto: Part Projects
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Ourselves, Sara Danius" heter Ylva Snöfrids porträtt av Sara Danius som nu är färdigt att presenteras för uppdragsgivaren, Svenska Akademien. Sara Danius hann själv aldrig sitta modell och i ett pressmeddelande förklarar Ylva Snöfrid att hon därför försökt hitta Danius "urbild".

"Jag har tänkt att hon strålar på ett surrealistiskt sätt, att realismen ligger i spegelskärvans yta och sprickor, och att hennes kropp som lite yngre är stark och smidig, men ändå fragmenterad av det ljus som hon utstrålar från sin framtid", säger Ylva Snöfrid.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare får av tradition sina porträtt målade av en konstnär. För Sara Danius del hann det aldrig bli verklighet innan hon hastigt lämnade sitt uppdrag och senare avled. Valet av konstnär gjordes av Danius familj och fick också Akademiens samtycke.

Från 30 september till 30 oktober visas porträttet på galleriet Cfhill i Stockholm. Därefter flyttas det till Börshuset där den nuvarande ständige sekreteraren Mats Malm valt målningen av Svenska Akademiens enda kvinnliga ständiga sekreterare som ett av de porträtt som ska pryda hans arbetsrum.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Kultur och nöje

Svenska artister gör Black lives matter-låt

Jireel och flera andra artister har gjort låten 'Tillsammans'. Pressbild.
Foto: Art by Esse
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En rad svenska artister har gått samman och spelat in en Black lives matter-låt.

Låten heter "Tillsammans" och samlar Jireel, Seedy, Oliviah, Winita, Gee Dixon, Denz, Rez, Chelsea Muco och Jamkid. Producenter är Castro och CB Banger.

"Vi har jobbat med det här projektet länge, kul att vi äntligen kan dela med oss av det här. Hoppas på att det här kommer nå så många som möjligt och få folk att öppna ögonen och inse vad som händer. Vi vill med det här projektet visa verkligheten", säger Ibbi Chune, som är en av initiativtagarna bakom Black lives Stockholm, i ett pressmeddelande.

Alla intäkter från låten går oavkortat till Black lives matter-rörelsen i USA, enligt upphovsmännen.

Kultur och nöje

Armando Iannucci: Dickens är väldigt modern

Armando Iannucci. Arkivbild.
Foto: Per Wahlberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Armando Iannucci gick från vass politisk satir till fysisk humor och optimism när han tog sig an en av tidernas största litterära klassiker.
– Dickens är väldigt, väldigt, rolig, säger den hyllade regissören.
PREMIUM

Charles Dickens delvis självbiografiska "David Copperfield" gavs ut 1850 och är en av det engelska språkets mest omhuldade romaner. Att just Armando Iannucci skulle göra en filmatisering 170 år senare hade nog få räknat med.

Den skotske komikern är främst känd för sin blixtrande snabba politiska satir i "The thick of it" ("Trist, herr minister") och i den amerikanska varianten "Veep". Och för den mörka galghumorn i "The death of Stalin".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Historisk etta för Taylor Swift

Taylor Swifts senaste album 'Folklore' har legat på förstaplatsen på Billbordlistans topp 200 i sju veckor. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Taylor Swift är nu den kvinnliga artist som legat längst på Billboards albumlista.

När hennes "Folklore" i veckan åter klättrar upp till förstaplatsen blir det Swifts 47:e vecka på albumtoppen, en mer än Whitney Houston, rapporterar Billboard.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL