Bokrecensioner

Nervkittlande loppisletande i lovande deckardebut

Kerstin Bergman debuterar med Oskuld och oleander.
Foto: Pernilla Ekdahl
Kultur och nöje
Bok/recension Sophie Lossing har läst Kerstin Bergmans debutdeckare Oskuld och oleander.

Det kan tyckas som ett självmordsuppdrag att skriva en spänningsroman när man är recensent av deckare och ledamot i Deckarakademin - en deckarexpert helt enkelt. Men det är i alla fall vad litteraturvetaren Kerstin Bergman gjort när hon i dagarna kommer ut med sin debutroman Oskuld och oleander.

Känsla av obehag

Det tar ett tag innan det känns att det faktiskt handlar om en spänningsroman. Tonen är nämligen småpratande och lågmäld, lite stream of consiousness. Men ett svagt obehag finns där från början.

En känsla som skulle kunna förklaras av att huvudpersonen Iris Bure flyttstädar i sin bortgångna fasters hem på Ekerö, i huset som också varit Iris barndomshem. Ett rotande i och slängande av en människas ägodelar är ju olustframkallande i sig. Att Iris just blivit avpolletterad av sin pojkvän gör inte saken bättre. Så när hon lägger sina semesterveckor på att rensa och städa förefaller det helt normalt ångestframkallande.

Men det är mer än så, för konstiga saker börjar hända. En granne beter sig underligt. På foton och i dokument hittar Iris tecken på att fastern inte var den lite argsinta men oförargliga dam hon känt som barn. I den välkända men ändå så förändrade miljön kommer minnen från barndomen fram, i synnerhet minnet av en barndomskamrat som oförklarligt försvann.

För att om möjligt bringa klarhet i det hela, söker Iris upp några av lekkamraterna från förr. En av dessa är mäklaren Jonas som anlitas för att sälja huset. Och trots att Jonas och hon genast tar upp tråden är det något som skaver även med honom.

Nervkittlande loppisletande

Bergman är en skicklig berättare. Hennes disposition av händelseförloppet är logisk och det mesta får en godtagbar förklaring. Dessutom är det redan från början inte bara spännande utan också läsvärt på ett mer litterärt plan. Språket är precist och snyggt, med undantag för några få banala passager, vilka syns desto mer i den annars stilistiskt eleganta prosan.

Att få ett trist rensande bland gamla saker att bli ett nervkittlande loppisletande och detektivarbete är bra gjort. Bergman radar upp allt som hittas, begrundar, rensar och sparar och det är oväntat fascinerande även med de mest triviala detaljerna. Tingen blir på så sätt också betydelsebärande element i intrigen.

Lovande debut

Kanske tar hon dock en runda för mycket av prylrensande, och kanske kunde hon åka och bada lite färre gånger. Men på det hela taget en riktigt lovande debut, där hon lyckas skriva om några riktigt otäcka händelser på ett sätt som inte blir snaskigt spekulativt, utan mer av psykologisk pusseldeckarkaraktär.

Men så är det bara en sak till, titeln. Den känns helt fel genremässigt. Bergmans roman har betydligt större litterära kvalitéer än de rolighetsdeckare som det vimlar av just nu. Så varför ge den ett rolighetsdeckarnamn?

FAKTA

Bokrecension

Bok

Oskuld och oleander

Författare: Kerstin Bergman

Förlag: Southside stories

Kultur och nöje

Emma Stone har gift sig i smyg

Emma Stone. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmstjärnan Emma Stone ("The Favourite", "La la land", "Zombieland") och komikern och regissören Dave McCary har gift sig, rapporterar flera medier.

Var och när bröllopet ägt rum är inte känt, men paret ska nyligen ha setts tillsammans i Los Angeles med likadana ringar, och en källa bekräftar för People att giftermålet ägt rum.

Stone och McCary blev ett par 2017. I december förra året visade Oscarsbelönade Stone upp en ring som antogs vara förlovningsringen.

Kultur och nöje

Tv-recension: Respektfullt om mordutredning

'Utredningen' skildrar polisarbetet i samband med journalisten Kim Walls försvinnande. Pressbild.
Foto: SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje För drygt tre år sedan mördades den svenska journalisten Kim Wall. Nu kommer en dansk tv-serie om den uppmärksammade mordutredningen. Är det för tätt inpå?

Snaskar tv-serien "Utredningen" i ett makabert mord? Nej, inte alls, eftersom serien är gjord med återhållsamhet och med stor respekt för den unga kvinna som blev mordoffret.

Tobias Lindholm, profilerad manusförfattare (”Jakten”, ”Follow the money”, ”Kollektivet”) och regissör (”Kapningen”, ”Kriget”) har skrivit och regisserat de sex avsnitten. Huvudpersoner är mordutredarna, främst Jens Möller (Søren Malling), en polis av den där sorten som försummar sin familj när han blir besatt av att lösa ett fall.

Man är tidigt på det klara med vad som har hänt, men hur bevisa det? Inte minst gäller det att hitta kroppsdelarna för att kunna fastställa en mordorsak, och Lindholm följer den många månader långa jakten med dykningar runtom i Kattegatt. Serien blir en hyllning till metodiskt och envetet polisarbete, och till poliser som inte ger sig förrän de har funnit en lösning.

Peter Madsen nämns aldrig vid namn, vi ser honom aldrig, han benämns bara som ”den misstänkte” eller ”förövaren”. Det påminner om Erik Poppes film om massakern på Utøya, där Breivik aldrig nämndes eller visades, man ville inte ge honom ett ansikte eller uppmärksamhet. Däremot uppmärksammas Kim Wall inte minst genom Rolf Lassgårds och Pernilla Augusts fina porträttering av hennes föräldrar. Känslosamt utan att bli sentimentalt.

Man kan tycka att berättelsen är långsam, men detta kompenserar Lindholm för genom en ständig framåtrörelse i bild. Han tycker om att med kameran följa rollfigurerna under långa promenader för att sedan nå fram samtidigt som de. Och även om vi så att säga ”vet hur det går”, är det spännande att följa denna utredning som gång på gång verkar gå i stå, men där utredarna inte ger upp. Den som förväntar sig ett rafflande kriminaldrama blir dock besviken. Men det har heller inte vara filmmakarnas avsikt att göra ett sådant.

Gunnar Rehlin/TT

Rolf Lassgård och Pernilla August spelar Kim Walls föräldrar i serien. Laura Christensen och Søren Malling agerar poliser. Pressbild.
Rolf Lassgård och Pernilla August spelar Kim Walls föräldrar i serien. Laura Christensen och Søren Malling agerar poliser. Pressbild.
Foto: SVT

FAKTA

Fakta: Utredningen

Genre: Drama

Visas på: SVT/SVT Play i sex avsnitt med premiär 28 september.

I rollerna: Sören Malling, Rolf Lassgård, Pernilla August, Pilou Asbaek med flera.

Regi: Tobias Lindholm.

Betyg: + + + +.

Kultur och nöje

"South Park"-figurer fyllde fotbollsläktare

Denver Broncos läktare fylldes av figurer från 'South Park'.
Foto: Jack Dempsey/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

När det amerikanska fotbollslaget Denver Broncos i Colorado tog emot Tampa Bay Buccaneers var supportrar som Cartman, Kenny, Kyle, Manbearpig, Mr Hankey och Satan på plats för att heja på hemmalaget.

1 800 pappfigurer hämtade från den animerade tv-serien "South Park" fyllde nämligen flera avstängda läktarsektioner på stadion, rapporterar ESPN.

"South Park" utspelas i en fiktiv stad i Colorado, och seriens skapare Trey Parker och Matt Stone är stora Denver Broncos-fans.

Trots läktarstödet förlorade hemmalaget matchen med 10–28.

Kultur och nöje

Drottningholmsteatern får ny chef

Karinsdotter blir ny chef för Drottningholmsteatern nästa år. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Anna Karinsdotter blir ny vd och konstnärlig ledare på Drottningholms Slottsteater. Hon kommer närmast från ett jobb på Kungliga Operan där hon varit konstnärlig chef för Unga på Operan.

"Vi är så glada att välkomna Anna Karinsdotter till Drottningholmsteatern. Hennes djupa passion för den här unika teatern och det kulturhistoriska arvet gör att hon kommer kunna fortsätta att utveckla och förädla verksamheten", säger Karin Forseke, ordförande i Drottningholms Slottsteaters nämnd, i ett pressmeddelande.

Anna Karinsdotter tillträder 1 maj. Hon ersätter den nuvarande chefen Sofi Lerström.

Kultur och nöje

Applebaum varnar för demokratins skymning

Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum varnar för de auktoritära krafterna. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/Svd/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Vad får människor som en gång var anhängare av den liberala demokratin att bli hantlangare åt auktoritära krafter?
Det är frågan som den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum brottas med i sin nya bok, "Demokratins skymning".

En nyårsfest vid millennieskiftet. Platsen ett halvrenoverat hus på den polska landsbygden. Värdparet är den biträdande utrikesministern Radek Sikorski i den polska center-högerregeringen och hans hustru Anne Applebaum.

Gästerna består av journalistkollegor, diplomater och politiker på den politiska högerkanten, den vinnande, som var i full färd med att på allvar ansluta Polen till det demokratiska, marknadsliberala Europa. Muren, kommunismen och Sovjetunionen var borta.

Natoanslutningen hade kommit samma år och EU-medlemskapet väntade runt hörnet. Stämningen på festen som varade till eftermiddagen därpå var euforiskt optimistisk, den påvra maten och kassettbandsmusiken till trots. En ny tid stundade.

Auktoritär riktning

“Två decennier senare skulle jag nu korsa gatan för att undvika några av de människor som var på min nyårsfest och de i sin tur skulle inte bara vägra komma in i mitt hus, de skulle skämmas över att erkänna att de någonsin hade varit där”, skriver Anne Applebaum.

Något hade hänt. Det blev inte riktigt som man trodde på nyårsfesten. I stället kom Polen, liksom Ungern, att gå i högerpopulistisk, auktoritär riktning med öppet förakt för den liberala demokratins grundprinciper om maktbalans, fria medier och oberoende domstolar.

Och flera av människorna på festen, och andra av hennes vänner och kollegor, bidrog starkt till detta, svek sina ideal och blev verktyg för en auktoritär samhällsutveckling, enligt Applebaum.

Försöker förstå

Det är de här människorna som hon på både ett personligt och ett politiskt plan försöker förstå i sin bok.

– Först och främst handlar det inte bara om Polen och Ungern, det händer på många andra ställen också. Det handlar om intellektuella och människor med utbildning, politiska strateger, journalister, bloggare, talskrivare och människor som producerar memes som sprids på internet. Den här typen av människor är viktiga i politiska förändringar, speciellt radikala förändringar och extremism, därför att de kan förbereda människor att se verkligheten och framtiden annorlunda. De skapar konspirationsteorier som får människor att tvivla på sina institutioner, säger Anne Applebaum på telefon från London.

Utan de här personerna går det inte att omvandla ett samhälle i auktoritär riktning, anser hon.

– Nej, det är inte möjligt. Det här är människor som har hjälpt auktoritära partier att ta och behålla makten. De är nyckelfigurer i det systemet.

Finns överallt

– En del av dem är väldigt cyniska, men en del av dem är väldigt uppriktiga. De tycker verkligen att demokratin har misslyckats och inte skapat det samhälle som de vill leva i. De är arga och pessimistiska över det samhälle de lever i och de vill att det ska bli radikalt annorlunda. Och i vissa fall har de här förändringarna gett dem personliga framgångar och nya karriärmöjligheter. Det kan vara mycket svårt att särskilja de personliga och de politiska motiven.

Samma typ av människor finns överallt. Hon beskriver några av dem, också de vänner och bekanta, i USA och Storbritannien, inklusive premiärminister Boris Johnson.

Den auktoritära utvecklingen förutsätter en grogrund bland vanliga människor. Men den står inte bara att finna i sociala, demografiska och ekonomiska förändringar, framhåller hon.

Den nya informationsteknologin som översköljer oss med ”information”, fake news och konspirationsteorier splittrar och undergräver möjligheterna till samförstånd. Människor har inte längre bara olika uppfattningar, de har olika fakta och verkligheter i sina egna bubblor.

Hotar demokratin

Tillsammans med lockelsen i det auktoritära, att slippa komplexiteten och den störande mångfalden i demokratin, ökar det splittringen och hotar i förlängningen demokratin som vi känner den, varnar Applebaum.

– Det här är en verkligt viktig intellektuell scenförändring som händer i stort sett i alla moderna demokratier, inklusive Sverige, säger hon.

Hon beskriver högerregeringar, men det är absolut ingen vänster-högerfråga, framhåller Applebaum, själv republikan ända fram till 2008, då John McCain valde Sarah Palin som parhäst i presidentvalet.

– Nej, självklart inte. Jag har skrivit tre böcker om vänsterdiktaturer, och strax före pandemin besökte jag Venezuela. Jag är inte omedveten om stora problem inom vänstern. Men just nu är jag mer bekymrad över högern, eftersom den nu har möjligheten att förändra regeringar, säger Anne Applebaum.

Owe Nilsson/TT

Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum aktuell med sin nya bok 'Demokratins skymning'. Arkivbild.
Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum aktuell med sin nya bok "Demokratins skymning". Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Anne Applebaum.

Amerikansk-polsk författare och journalist.

Har skrivit tre uppmärksammade böcker om Sovjetunionen. "Gulag", som belönades med Pulitzerpriset, "Järnridån" och "Röd hungersnöd".

Tidigare kolumnist i Washington Post och medarbetare i den konservativa brittiska tidskriften The Spectator. Numera medarbetare i amerikanska The Atlantic.

Polsk medborgare och gift med Radek Sikorski, tidigare försvars- och utrikesminister i polska regeringar.

Aktuell med boken "Demokratins skymning" (Bonniers).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Kultur och nöje

”Självklart skulle jag in och stångas igen”

Sandra Mastio.
Foto: Karolina Henke
Kultur och nöje
TV I premiäravsnittet av Decenniets mästerkock förra veckan fick de laga sin signaturrätt. Självklart blev det pizza för 2015 års vinnare: Sandra Mastio. I kväll kämpar hon vidare bland övriga mästerkockar, och kanske kan hon ha en fördel i kvällens program av att hon gillar och kan laga mat av i princip allt.

Som den Masterchef-nörd hon är anade Sandra Mastio redan innan frågan ställdes att det i samband med tioårsjubileet av Sveriges mästerkock skulle bli en säsong där alla vinnarna möttes. Så hade nämligen många av andra länders motsvarigheter till programmet gjort. Men skulle hon orka att gå in i tävlingen en gång till?

– ”Snälla ställ inte frågan, jag kan inte säga nej!”, tänkte jag. Jag vet ju hur galen jag var i tävlingen sist, jag gick all in på gott och ont. Men nu när jag har eget företag och restaurang, skulle jag fixa en tävling också? Men så kom frågan. Och självklart skulle jag in och stångas igen, skrattar Sandra Mastio.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Premiär för Amy Diamonds dramakomedi

Amy Deasismont. Pressbild.
Foto: Eveline Eliasson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I vår är det premiär för dramakomediserien "Thunder in my heart" på Viaplay. Serien är skapad av Amy Deasismont, även är känd under artistnamnet Amy Diamond.

Deasismont har skrivit manus och hon spelar huvudrollen i serien, som följer ett kompisgäng i 20-årsåldern.

"Jag vill porträttera de höga topparna och det som gör väldigt ont i det unga, vuxna livet. Jag vill att det både ska pirra och smärta", säger hon i ett pressmeddelande.

Bland övriga skådespelare finns både nya stjärnskott och etablerade namn som Alexander Abdallah, Julia Lyskova, Max Ulveson, Malin Persson, Gustaf Hammarsten och Helen Sjöholm.

Kultur och nöje

Göteborgs Romanfestival tillbaka i höst

Författaren Nina Wähä är en av gästerna på Göteborgs Romanfestival. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Göteborgs Romanfestival äger rum under fyra kvällar den 14, 15, 20 och 21 oktober, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Gästande författare är bland andra Nina Wähä, Cilla Naumann, Agustin Erba, Andrzej Tichý, Alexander Motturi och Jessica Schiefauer och årets tema är familjen i litteraturen.

Festivalen blir en i huvudsak digital historia och alla samtal sänds via nätet. Men det blir även en mindre publik på plats i Göteborgs litteraturhus.

NÄSTA ARTIKEL