Annons

Så söker du jobb under coronakrisen

Högre konkurrens, anställningsintervjuer via videosamtal och en annorlunda arbetsmarknad. Hur landar man egentligen ett nytt jobb mitt i coronakrisen? Här är experternas bästa tips.
Publicerad 17 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Videosamtal istället för en fysisk arbetsintervju är mer regel än undantag under pandemin – något som kan vara en svårighet för arbetssökande. Men det finns knep att ta till. Arkivbild.
Videosamtal istället för en fysisk arbetsintervju är mer regel än undantag under pandemin – något som kan vara en svårighet för arbetssökande. Men det finns knep att ta till. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

För dem som blivit av med jobbet under pandemin väntar inte bara högre konkurrens på arbetsmarknaden – utan dessutom en annorlunda rekryteringsprocess.

– Under pandemin har själva intervjutillfället blivit väldigt annorlunda än vad vi är vana vid. Det är mer regel än undantag att det sker via telefon eller ett videosamtal, vilket ställer höga krav på både den som intervjuar och den som söker jobbet, säger Markus Wiberg. Han är chef för region Uppland hos fackförbundet Unionen, och har lång erfarenhet av personalrekrytering.

Högre konkurrens

Annons

Redan när man skriver sitt cv bör man ha i den nya situationen i åtanke.

– Din ansökan kommer troligtvis att läsas av en chef eller rekryterare som jobbar hemifrån och sitter framför en liten laptop. Man läser direkt på skärmen och skriver sällan ut ett papper, säger Markus Wiberg.

Det är därför viktigt att inte ha för litet typsnitt eller för mycket text. Istället kan man med fördel länka vidare till en hemsida eller Linkedin-profil där arbetsgivaren kan få mer information.

Den ökade konkurrensen ställer dessutom högre krav på dig som arbetssökande generellt, säger Jonas Mauritzson, rådgivare på omställningsaktören TRR.

– Det ställs ytterligare krav på att man är tydlig med vad man har för kompetens och vad man kan erbjuda arbetsgivaren. Många kan bli obekväma när de ska lyfta fram sina egna styrkor vilket gör att man är för försiktig, men i de här tiderna finns det inte utrymme för det, säger han.

Bli kompis med tekniken

Jonas Mauritzson tipsar därför om att vända sig till tidigare kollegor och chefer och be dem att redogöra för vad man är bra på, och vad man kan bli bättre på. När även andra personer bekräftar att man besitter värdefull kompetens kan det vara lättare att övertyga en framtida arbetsgivare om just det.

– Man måste tro på sig själv, säger Jonas Mauritzson.

När det sedan kommer till anställningsintervjun är det viktigt att bli kompis med tekniken. När det väl är skarpt läge vill man fokusera på samtalet, och inte bli störd av krånglande ljud eller hackande video.

För även om tekniken funkar kan det vara svårare att nå fram över video, menar Markus Wiberg.

– Dina rörelser förstärks i en intervju på video så tänk på hur du rör dig. Den som normalt kommunicerar mycket med sitt kroppsspråk får svårare att visa vem du är, säger han och fortsätter:

Annons

– Tonfallet blir viktigt, både i video men framför allt på telefon. Uttryck dig tydligt och prata i en lagom hastighet med ord som du känner dig bekväm med. Tänk också på vad som syns i bakgrunden under ett videosamtal och se till att det inte finns störande ljud runt omkring, säger han.

Titta in i kameran

Jonas Mauritzson tipsar om att använda ett headset för att få bättre ljud, och att placera datorn lite högre upp så att arbetsgivaren inte ser dig i grodperspektiv.

– När man ser en person på skärmen vill man gärna titta på den, men då upplever de att man tittar ner. Titta istället rakt in i kameran, då upplever de att du har ögonkontakt och du känns mer närvarande, säger han.

Men framför allt gäller det att inte bli nedslagen, utan att hålla hoppet uppe. Just hösten är en bra tid att söka jobb, enligt Jonas Mauritzson.

– Då har man ofta funderat lite över sommaren och företagen tar ny kraft inför det kommande året, det brukar hända mycket under hösten. Kanske särskilt i år, eftersom vi hade en vår där allt var på paus, säger han.

Alice Nordevik/TT

Fakta: Experternas tips för jobbsökandet

Fakta: Experternas tips för jobbsökandet

– Håll koll på arbetsmarknaden som helhet: det är större konkurrens inom vissa branscher, medan andra skriker efter personal.

– Var påläst om företaget och den tjänst du söker, ta reda på så mycket du kan innan intervjutillfället och våga ställ kompletterande frågor.

– Reflektera över vilka spetskompetenser just du besitter, sätt dig ner och gå igenom din arbetslivserfarenhet. Ta gärna hjälp av kollegor och vänner.

– Anpassa alltid ditt cv och din ansökan efter den specifika tjänst du söker.

– Våga lyft fram dina styrkor, färdigheter och vad det är som driver dig. Var inte blyg i ansökan, det hjälper arbetsgivaren att förstå att du faktiskt har det de efterfrågar.

– Fokusera inte för mycket på enbart utannonserade tjänster utan våga använd dina kontakter, både professionella och privata, för att hitta ett nytt jobb. Våga berätta för folk att du är arbetssökande så att de kan hjälpa dig.

– Hitta någon annan som också är mellan jobb som kan bli din jobbsökarkompis. Det är bra att ha någon att bolla med och få stöttning av, och det minskar dessutom känslan av ensamhet.

– Ta inte jobbet till vilket pris som helst – säkerställ att du får schysta villkor. Kolla upp löneläget och om arbetsgivaren har kollektivavtal, annars behöver du ta med fler anställningsvillkor i ditt anställningsavtal.

Källa: Jonas Mauritzson, TRR och Markus Wiberg, Unionen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons