Utrikes

Stormen Aila ställer in Finlandsfärjor

Stormen Aila har dragit in över Finlands västra kust. Arkivbild.
Foto: Markku Ulander/AP/TT
Utrikes
Utrikes Stormen Aila ställer till besvär i Finland. Runt 20 000 hushåll, varav runt 5 000 i Vasa, saknade vid midnatt ström, och Meteorologiska institutet i Finland uppmanar till försiktighet och att man bör hålla sig inomhus.
PREMIUM

Några större skador är ännu inte rapporterade, men Aila väntas storma över Österbottens kust under hela torsdagen. Även Åland och områden runt Åbo kan drabbas. Meteorologiska institutet varnar även för höga vågor i Östersjön, från Åland och norrut.

"Stormen är exceptionellt stark och långvarig för säsongen. Även om vi inte kommer att uppmäta vindrekord finns det många faktorer som kan orsaka skador som exempelvis stormens långvaraktighet, säger meteorologen Ari-Juhani Punkka i ett pressmeddelande, enligt Hufvudstadsbladet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Flera virusfall upptäckta på kryssningsfartyg

Tuis fartyg Mein Schiff 6 ligger utanför den grekiska ön Milos i väntan på vidare instruktioner. Arkivbild.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Besättning ombord på det första stora kryssningsfartyg som har dockat i Grekland sedan i våras har testat positivt för covid-19. Det handlar om resejätten Tuis fartyg Mein Schiff 6, som för tillfället ligger för ankar utanför ön Milos med 922 passagerare ombord.

Tester har gjorts på 150 av de 666 besättningsmedlemmarna, enligt en talesperson för den grekiska kustbevakningen. Av dem har ett tiotal testat positivt för covid-19.

– De har isolerats ombord och vi väntar på instruktioner från folkhälsomyndigheten om vart fartyget ska ta vägen, säger hon.

Fartyget lämnade Heraklion på Kreta i söndags och var på väg mot Pireus nära Aten. Det är det första större kryssningsfartyget som har återvänt till de grekiska vattnen efter en nedstängning på grund av pandemin i mars.

Utrikes

Dags för debattbatalj mellan Trump och Biden

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och den sittande presidenten och republikanen Donald Trump möts under natten till onsdagen för debatt.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Högsta domstolen. Upploppen. Den andres mentala hälsa.
Drabbningen står i Ohio och förväntningarna har byggts upp i månader. Natten till onsdag möts USA:s president Donald Trump och utmanaren Joe Biden för den första av tre valdebatter.
Trump har krävt att hans motståndare ska drogtestas inför mötet – men även strukit Biden medhårs.

– Det kommer att gå jättebra för Joe Biden. Han är ett proffs, sade Trump häromdagen – något förvånande – om sin demokratiske motståndare.

Kommentaren fälldes till nyhetskanalen Fox News och var ovanligt beskedlig för att komma från en man som gjort sin känd för hårda öknamn. Men det är en välkänd strategi att sänka förväntningarna på den egna prestationen inför en debatt. Och strax därpå var Trump på offensiven igen.

– Jag har gjort mer på 47 månader än han gjort på 47 år och det är absolut sant, sade han och lade till att "sömnige Joe" (Biden) inte verkar kunna svara på frågor.

Biden verkar också taggad. I en tv-intervju i helgen sade han att presidentens återkommande ifrågasättande av hans mentala hälsa påminde honom om Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels. Biden har understrukit att han ser fram emot debatten och att "ställa Trump till svars".

– Jag vet hur man hanterar mobbare. . . Jag hoppas jag inte sväljer betet och börjar bråka med den här killen, sade han nyligen enligt CNN.

HD-domare och corona

De båda herrarna träffas inför tv-kamerorna och en mycket liten, covidsäkrad, publik i Cleveland i vågmästarstaten Ohio, under ledning av Fox News-ankaret Chris Wallace. För att minska risken för smittspridning kommer de inte att skaka hand.

Det lär inte råda brist på samtalsämnen: Den 90 minuter långa sändningen innefattar frågor om Högsta domstolen (aktuell då Trump i helgen nominerade den konservativa domaren Amy Coney Barrett som ersättare för den liberala HD-domaren Ruth Bader Ginsburg), covid-19, ekonomin, protesterna mot rasism och de upplopp som skakat vissa städer samt valsäkerhet, meddelar debattkommissionen.

Valsäkerhet och presidentens omtalade antydning om att han kanske inte garanterar ett fredligt maktskifte efter valet lär också diskuteras. Och om moderatorn inte tar upp tidningen The New York Times uppmärksammade rapportering om att presidenten de senaste åren knappt betalat federal inkomstskatt lär Biden göra det.

Kollar egenheter

I det hårt coviddrabbade USA, där mycket av kampanjandet har flyttat online, spås de tre tv-debatterna i år spela ovanligt stor roll. För fyra år sedan lockade den första debatten mellan Trump och Demokraternas dåvarande kandidat Hillary Clinton över 84 miljoner tittare, en siffra som tisdagens batalj spås överskrida.

Till skillnad från 2016, då Trump inte övade särskilt mycket inför debatterna, rapporteras han nu ha läst på och studerat Joe Bidens egenheter. Presidenten har exempelvis siktat in sig på att hans motståndare ofta säger "C’mon, man” (ungefär "kom igen, killen") när han är frustrerad, rapporterar webbtidningen Politico.

Biden själv har också tränat. I torsdags avstod han helt från att kampanja för att förbereda sig för tvekampen.

En stor fråga är hur 77-åringen kommer att bemöta de attacker om hans mentala hälsa som 74-årige president Trump lär avfyra. De senaste månaderna har Trump upprepade gånger ifrågasatt Bidens skärpa och påstått att han inte är kompetent nog att vara president – något Biden och hans team med kraft avfärdat.

Tagit test?

Dock gör Joe Biden emellanåt förvirrande uttalanden och grodor – något som skapat viss oro bland hans partikamrater. Bakgrunden till att Trump i helgen sade att han ville att han och Biden skulle drogtestas inför debatten är sannolikt en kritiserad intervju med CBS som Biden gjorde i augusti. Då fick han frågan om han genomgått ett kognitivt test.

– Nej, varför i helvete skulle jag göra det. . . Det vore som att säga (till dig): tog du ett kokaintest innan du var med i programmet, dundrade Biden mot reportern.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

FAKTA

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 43 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 49,5 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater. Så här ser opinionsläget ut i dessa:

Delstat Trumps stöd i procent Bidens stöd i procent

Florida 47,4 48,7

Pennsylvania 44,5 48,8

Ohio 45,7 49

Wisconsin 43,7 50,3

North Carolina 45,9 46,7

Michigan 43,3 48,5

Arizona 45,1 48,3

Valet hålls tisdagen den 3 november.

Källa: Real Clear Politics

FAKTA

Bakgrund: Joe Biden

Joe Biden, 77 år, är Demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund – han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania. Den frispråkige Biden har dock gjort förhållandevis lama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben: Han har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan och som han åren därpå i princip varje kväll åkte hem till Wilmington för att natta. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Om Biden vinner presidentvalet i november är han 78 år när han flyttar in i Vita huset. Det skulle göra honom till den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia.

FAKTA

Bakgrund: USA:s president Donald Trump

Den republikanske affärsmannen Donald Trump besegrade demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

74-årige Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i tidigare presidentval.

Utrikes

Minskad smittspridning i Oslo

Rikshospitalet i Oslo. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Trettiotre personer har bekräftats coronasmittade i Oslo det senaste dygnet. Det innebär att antalet rapporterade fall sjunker för tredje dagen i rad.

Antalet smittade i den norska huvudstaden de senaste fjorton dagarna är 619 personer, enligt siffror från sjukvården i Oslo. Mest utsatt är åldersgruppen 20–29 år, med 233 fall. Fler män än kvinnor har rapporterats smittade.

I tisdags förra veckan skärpte Oslo kommun sina coronarestriktioner. Sedan dess är det förbjudet att träffas fler än tio personer samtidigt, även i privata bostäder. Barer och restauranger måste också registrera alla gäster för att vid behov kunna bistå i smittspårningen.

På måndagseftermiddagen har Norges statsminister Erna Solberg en videokonferens med sin svenske kollega Stefan Löfven, där bland annat covid-19 och relationerna mellan Oslo och Stockholm ska avhandlas.

Utrikes

Ny dag av dödliga strider i Nagorno-Karabach

Armenisk beskjutning mot azeriska stridsvagnar. Bilden är från en film distribuerad av Armeniens försvarsdepartement.
Foto: Armeniska försvarsdepartementet/AP/TT
Utrikes
Utrikes Striderna i utbrytarregionen Nagorno-Karabach är de värsta på flera år. Dödssiffran stiger sedan armeniska och azeriska styrkor har fortsatt att skjuta på varandra för andra dagen i rad. Flera av offren är civila.

Striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan fortsätter och de anklagar varandra för tung artilleribeskjutning.

Minst 39 personer har dödats sedan striderna i Nagorno-Karabach blossade upp i söndags, enligt uppgifter från båda sidor som nyhetsbyrån AFP hänvisar till. Av dem ska minst sju vara civila, fem medlemmar i samma azeriska familj och en armenisk kvinna och ett barn. Hundratals personer uppges dessutom vara skadade.

Nagorno-Karabach ligger i Azerbajdzjan men har armenisk befolkningsmajoritet. Azerbajdzjans president har förklarat partiell militär mobilisering.

Relationerna mellan länderna har varit ansträngda sedan de blev självständiga i samband med Sovjetunionens fall.

Under åren runt 1990 utkämpades ett krig och efter ett eldupphör 1994 har armeniskstödda separatister i praktiken haft kontroll över området. Frankrike, Ryssland och USA inrättade den så kallade "Minsk-gruppen" och försökte medla i konflikten, men de senaste samtalen kollapsade 2010.

Armenien och Azerbajdzjan beskyller varandra för upptrappningen medan omvärlden vädjar om vapenvila. Ryssland och Kina manar båda sidor till återhållsamhet.

Utrikes

Tidning: Trump undvek skatt i åratal

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Trump har undvikit att betala skatt i åratal, enligt ett nytt avslöjande. Under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president betalade han inte en krona i federal inkomstskatt, skriver tidningen The New York Times.

750 dollar, eller knappt 7 000 kronor. Så mycket betalade mångmiljonären Donald Trump i federal inkomstskatt per år 2016, då han valdes till president, och 2017, då han tillträdde.

Det skriver The New York Times med uppgifter från Trumps deklarationer. Tidningen har inte några uppgifter om presidentens deklarationer för åren 2018 och 2019.

Tjugo års deklarationer

Tidningen, som har granskat över 20 års deklarationer, rapporterar också att presidenten inte har betalat någon federal inkomstskatt alls under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president 2016. Trump har motiverat detta med att han förlorade mer pengar än vad han tjänade under de åren. I ett uttalande säger Trumps advokat Alan Garten att presidenten har betalat flera miljoner dollar i skatt de senaste tio åren.

The New York Times rapporterar också om en långdragen granskning av Trump som USA:s skattemyndighet genomför. Det handlar om en skatteåterbetalning på 72,9 miljoner dollar för flera år sedan som Trump krävde med hänvisning till ekonomiska förluster. Om Trump fälls i den granskningen kan han bli skyldig att betala över 100 miljoner dollar, skriver tidningen.

"Räck upp handen"

Ledande demokrater var inte sena med att kritisera presidenten med anledning av tidningsuppgifterna. Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att det visar på "Trumps förakt för arbetande familjer i USA" och partikollegan Chuck Schumer, minoritetsledare i senaten, uppmanar i ett Twitterinlägg alla som betalat mer i federal inkomstskatt än Trump att räcka upp handen.

Twitterkontot för demokraten Joe Bidens presidentkampanj har ett inlägg publicerats som anger hur mycket olika yrkesgrupper i snitt betalar i federal inkomstskatt per år – lärare 7 239 dollar, brandmän 5 283 dollar och sjuksköterskor 10 216 dollar. På tisdag ska de två presidentkandidaterna mötas i en första presidentvalsdebatt, och just Trumps deklarationer spås bli ett hett ämne då.

Tradition att offentliggöra

I USA har det varit tradition, dock inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som vägrat offentliggöra sina deklarationer, vilket har eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter.

Trump kallar avslöjandet för "fake news".

– Först och främst, jag har betalat massor, och jag har även betalat massor av inkomstskatt till delstaten… Ni ska få se, säger Trump under en presskonferens.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande tidsangivelse samt en felaktig formulering. Rätt är att avslöjandet gäller tio av de femton åren som föregick presidentvalet 2016, samt federal inkomstskatt och inte inkomstskatt i största allmänhet.

FAKTA

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 43 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 50 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater.

Valet hålls den 3 november.

Källa: Real Clear Politics

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Navalnyj: Jag fick besök av Merkel

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är utskriven från sjukhuset i Berlin.
Foto: Navalnyjs Instagram/TT
Utrikes
Utrikes

Aleksej Navalnyj fick besök av Tysklands förbundskansler Angela Merkel när han låg på sjukhus i Berlin. Den ryske oppositionspolitikern blev förgiftad med novitjok den 20 augusti och fördes till Tyskland för vård. Nu är han utskriven.

"Jag är väldigt tacksam mot förbundskansler Merkel som besökte mig på sjukhuset" skriver Navalnyj på Twitter sedan tyska medier rapporterat om uppgifter om mötet.

Kremlkritikern skriver vidare att det handlade om ett möte av privat karaktär.

Tre västeuropeiska laboratorier – ett tyskt, ett franskt och ett svenskt – har slagit fast att Navalnyj förgiftades med det Sovjettillverkade nervgiftet novitjok. Kreml har förnekat all inblandning och krävt att få delta i den tyska utredningen. Nyheterna om mötet mellan Navalnyj och Merkel kan reta Moskva, som kritiserar Tyskland för att inte dela med sig av uppgifter om fallet.

Utrikes

USA vill kyla ner läget i östra Medelhavet

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Greklands dito Nikos Dendias.
Foto: Giannis Papanikos/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s utrikesminister Mike Pompeo är i Grekland i hopp om att kunna bidra till avspänning i östra Medelhavet. Den senaste tiden har spänningarna mellan Natoländerna Grekland och Turkiet trappats upp på grund av oenighet kring gränsdragningar och gasfyndigheter i havet.

Pompeo inledde sitt tvådagarsbesök med att träffa sin grekiske motpart Nikos Dendias i Thessaloniki. Ingen av dem har gjort något uttalande efter mötet. På tisdag ska Pompeo till ön Kreta.

Inför resan sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman att Washington DC är angeläget om att minska spänningarna, minska sannolikheten för "olyckor eller incidenter" och att Grekland och Turkiet ska nå ett avtal.

"Ser fram emot ett produktivt besök" skriver Pompeo på Twitter.

Europeiska länder har uttryckt oro över att det spända läget ska eskalera ytterligare. Men förra veckan sade Aten och Ankara att de var redo att inleda samtal.

Utrikes

Finland inför nya restriktioner för svenskar

Gränsövergången mellan Sverige och Finland i Haparanda. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Finland återinför inreserestriktioner för svenskar och resenärer från en rad andra länder, rapporterar Svenska Yle. Orsaken är att gränsvärdet på 25 nya coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna har passerats.

Bara en dryg vecka har gått sedan restriktionerna slopades för bland annat Sverige och Estland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL