Annons

Toivonens okända peppning inför ödesmatchen i VM

Det var bara minuter kvar till Sveriges ödesmatch mot Mexiko i fotbolls-VM 2018.
Då reste sig Ola Toivonen, inför det som kunde vara hans sista landskamp, och höjde rösten i omklädningsrummet.
"För mig var hans peptalk i klass med Winston Churchills tal till nationen under andra världskriget", skriver Janne Andersson i sin nya bok "Att bygga ett lag."
Publicerad 17 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Förbundskaptenen Janne Andersson fotograferad på Bosön.
Förbundskaptenen Janne Andersson fotograferad på Bosön.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mycket är skrivet och sagt om VM-succén i Ryssland 2018, då Sverige gick ända till kvartsfinal innan det blev förlust mot England.

Men i sin nya bok "Att bygga ett lag", som handlar om ledarskap, delar nu förbundskaptenen Janne Andersson med sig av tidigare okända detaljer.

Annons

Efter förlusten i den andra gruppspelsmatchen mot Tyskland (1–2) krävdes seger mot Mexiko för att nå åttondelsfinal.

Uppladdningen präglades av tumultet kring Jimmy Durmaz, utpekad som syndbock i Tysklandsmatchen.

Durmaz mottog hat och hot på sociala medier, landslaget svarade med en gemensam manifestation som blev en världsnyhet.

"Fantastiskt"

Kort före avspark mot Mexiko, när spelarna förberedde sig på att gå ut på planen i Jekaterinburg, blev Janne Andersson avbruten av anfallsstjärnan Ola Toivonen.

"Jag ångrar att jag inte spelade in vad han sa. Det var fantastiskt. Glasklart. Med respekt för att vi bara håller på med fotboll – för mig var hans peptalk i klass med Winston Churchills tal till nationen under andra världskriget (som jag bara sett på youtube). Alla förstod vad Toivonen menade. Om vi förlorade skulle detta kanske bli hans livs sista landskamp", skriver förbundskaptenen i boken.

Blågult gick sedan ut och gjorde 3–0 på Mexiko.

"Sammantaget blev matchen mot Mexiko en övernaturlig upplevelse för mig. Det är en av mina absoluta höjdpunkter som ledare, sett till laginsatsen", slår Andersson fast.

TT träffar förbundskaptenen inför hans allra första boksläpp. När Mexikomatchen kommer på tal spricker 57-åringen från Halmstad direkt upp i ett leende.

– Kunde man ta den som en formel och använda allting hade man fått en idealisk gruppdynamik. Det var något så fantastiskt med känslan kring hela gruppen. Det var enormt häftigt. Vi har haft många bra stunder med landslaget, men det här är väldigt speciellt. Framför allt att det var några grejer som bröt från det vanliga. Just den där grejen med Jimmy. Vi stod upp tillsammans. Sen Tysklandsförlusten och revanschen på det. Skulle du fråga Ola i dag vet jag inte om han kommer ihåg det. Men för mig var det oerhört häftigt, det var väldigt speciellt.

Pekar inte ut någon

TT: Var han en som normalt tog till orda eller var det just för att det kunde vara hans sista landskamp?

Annons

– Jag vet inte. Han tog generellt väldigt stort ansvar, men var kanske inte den som pratade mest på träningsplanen eller i olika situationer. Det är en väldigt klok fotbollsspelare. Det var inte förvånande att han gjorde det här, men det var inte självklart heller. Det gör det ännu häftigare än någon som alltid pratar mycket.

Förbundskaptenen berättar vidare om processen kring att ha skrivit en bok om ledarskap. Tillsammans med programledaren Henrik Johnsson började de konkret i julas. När coronapandemin slog till fick de än mer tid för sitt projekt.

– Det är ingen bok om fotboll, det är en bok om människor. De som jobbat med mig eller haft mig som tränare ska känna igen sig, men hur det tas emot vet man inte. Det här är mitt sätt, utan att det är det rätta. Jag har ingen glädje av att peka ut massa människor och hålla på och krångla. Jag har stött på mycket som jag skulle kunna skriva som jag inte tycker har varit så bra, men det har jag ingen glädje av att göra.

Simon Norberg/TT

Ola Toivonen, Janne Andersson och Viktor Claesson efter segern i VM-åttondelsfinalen mot Schweiz 2018. Arkivbild.
Ola Toivonen, Janne Andersson och Viktor Claesson efter segern i VM-åttondelsfinalen mot Schweiz 2018. Arkivbild.Foto: Svein Ove Ekornesvåg
Fakta: Janne Andersson

Fakta: Janne Andersson

Janne Andersson, 57 år, är sedan augusti 2016 förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

Tidigare har han bland annat tränat IFK Norrköping, Örgryte och Halmstad.

Han har lett landslaget till VM-kvartsfinal 2018, seger i Nations Leagues andradivision och till EM-slutspelet 2021.

2018 blev han utsedd till årets ledare på Idrottsgalan.

Den 18 september utkommer Janne Anderssons första bok, ”Att bygga ett lag”, på bokförlaget Max Ström. Boken är skriven tillsammans med tv-profilen Henrik Johnsson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons