Lagfarter Nsk

60-talshus på 89 kvadratmeter sålt i Vittsjö

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Niels och Marianne Arbirk från Hilleröd, Danmark har köpt huset på Snärshult 5121 i Vittsjö av säljaren Leif Brygmann. Köpesumman blev 1 158 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i september 2020. Huset byggdes 1962 och har en boyta på 89 kvadratmeter.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skärpta råd för Uppsala län

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog och Svante Werger, rådgivare på MSB under torsdagen pressträff.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har, i samråd med bland annat smittskyddsläkaren i region Uppsala, fattat beslut om skärpta allmänna råd.

Beslutet gäller till och med den 3 november, men kan förlängas.

Från och med den 20 oktober uppmanas alla som vistas i Uppsala län att undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel och undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Beslutet har fattats efter att smittspridningen i Uppsala ökat och även börjat märkas i belastning på sjukvården. 33 personer vårdas i dag i slutenvård för covid i regionen och åtta personer på iva.

Fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 922 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 106 380 personer bekräftats smittade av covid-19.

Kultur och nöje

Horace Engdahl kan göra comeback i kommittén

2018 och 2019 års Nobelpristagare bereddes av en Nobelkommitté där Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen var tre av då fem externa medlemmar. I den nya kommittén sitter endast ledamöter från Svenska Akademien. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Svenska Akademien återgår till en Nobelkommitté med enbart egna ledamöter.
I stället för externa medlemmar ska kommittén anlita experter på de språkområden som ledamöterna inte själva behärskar.

Enligt ordförande Anders Olsson har arbetet med de externa ledamöterna fungerat "väldigt väl". Ändå vill Akademien återgå till samma modell som tidigare.

– Det viktiga är att vi har en fulltalig akademi nu och kan bygga upp en ny Nobelkommitté inifrån på ett annat sätt än tidigare, säger han till TT.

Utan externa ledamöter blir det också lättare att skydda sekretessen, framhåller han.

– Det har fungerat bra också under den här tvåårsperioden men på sikt tror jag att det är klokast att ha det internt inom Akademien.

TT: Kristoffer Leandoer uttryckte kritik mot bruket av externa ledamöter och menade att de bara blev till brickor i ett internt maktspel. Hade han fel i det?

– Jag kan bara säga att jag inte delar hans bild och jag tror inte heller att någon annan gör det i kommittéarbetet, men mer vill jag inte säga. Det har gått väldigt, väldigt smidigt, i alla fall i år i vårt arbete. Det har varit väldigt fina diskussioner.

Ny rotation

Anders Olsson sitter kvar som ordförande i den nya kommittén. Övriga ledamöter blir Ellen Mattson, Jesper Svenbro, Anne Swärd och Per Wästberg. Mats Malm blir adjungerad ledamot. De har alla valts på tre år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre.

– Tidigare kunde man sitta mycket, mycket lång tid i kommittén, men så kommer det inte att bli framöver, säger Anders Olsson.

Lars Heikensten, Nobelstiftelsens ordförande, meddelar i en skriftlig kommentar till TT att Svenska Akademiens Nobelkommitté nu närmar sig övriga Nobelkommittéers arbetssätt. Enligt Anders Olsson har Akademien också diskuterat den nya kommitténs upplägg med Nobelstiftelsen.

TT: En stötesten tidigare var Horace Engdahls medverkan i Nobelkommittén. Hade det varit möjligt att ha honom med den här treårsperioden som kommer?

– Jag vill inte kommentera det. Jag tror vi hade väldigt stort behov av att ha den rätta blandningen av nya och äldre. Det har vi fått nu. Det är väldigt viktigt med vår kontinuitet, att vi har några som har varit med tidigare och är inlästa på våra författarskap, och sedan två nya, Ellen Mattson och Anne Swärd, säger Anders Olsson.

– Det är inte omöjligt att Horace Engdahl kommer tillbaka. Vi har en rörlighet i den nya kommittén så det utesluter jag inte att han kan komma in igen i arbetet.

Externa experter

För att stärka den globala överblicken ska Akademien mer systematiskt än tidigare ta hjälp av expertis på andra språkområden. Cirka tio personer ska tillfrågas, och kan förbli anonyma om de själva önskar det.

Aktuella språkområden är: De afrikanska länderna, de spanskspråkiga, det arabiska och persiska språkområdet, det östasiatiska, slaviska och indiska. Experternas uppdrag blir att varje år i januari sända in en egen översikt men också att svara på Nobelkommitténs frågor.

TT: Tror du att kritiken om att Akademien har varit för inriktad på västerländska författarskap kommer att minska?

– Det är möjligt. Akademien får alltid kritik för Nobelprisen och det får man ju finna sig i att så är fallet, men vi känner själva att det här är en brist och den försöker vi avhjälpa på det här sättet, säger Anders Olsson.

Sara Ullberg/TT

Elin Swedenmark/TT

Erika Josefsson/TT

FAKTA

Fakta: Nobelkommittén

Efter turbulensen i Svenska Akademien krävde Nobelstiftelsen sommaren 2018 att en ny självständig Nobelkommitté skulle skapas med ledamöter som inte var "direkt komprometterade" av händelserna. För att få dela ut Nobelpriset i litteratur krävde stiftelsen att Akademien vidtog åtgärder för att återupprätta sin trovärdighet.

Efter fem månaders diskussioner enades man om en kommitté med fem akademiledamöter och fem externa ledamöter. De fem utifrån var Gun-Britt Sundström, Kristoffer Leandoer, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen.

Akademiledamöterna blev Per Wästberg, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och förre ständige sekreteraren Anders Olsson. Från början skulle även Horace Engdahl ha suttit i kommittén, men han tvingades bort sedan Nobelstiftelsen krävt att ingen som "varit förknippad med det gångna årets händelser" skulle ingå i den.

I december 2019 lämnade Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström kommittén. Båda menade efteråt att de inte kunde påverka valet av pristagare för 2018 och 2019 som de hade önskat.

FAKTA

Fler frågor till Anders Olsson

TT: Har ni lagt det mesta av den väldigt röriga perioden bakom er nu?

– Ja, det tycker jag. Samtidigt ser jag inte den perioden som enbart rörig utan vi har ju arbetat metodiskt framåt hela tiden – det har varit svårt att förutse den kritik vi har fått och det motstånd vi har fått till exempel förra året med Handke. Men nu tycker jag att det känns väldigt stabilt.

– Vi kan arbeta lugnare och jag tror också på ett mycket mer långsiktigt sätt i Akademien än tidigare.

TT: Vad säger Nobelstiftelsen om den här lösningen. De har varit väldigt angelägna om att det skulle finnas just externa ledamöter.

– Jo, men, jag tror att de är helt införstådda med det här och vi har hela tiden kommunicerat med dem. Det viktiga i det här sammanhanget är – och det är något nytt i Nobelkommitténs arbetsform – att vi nu ska inrätta expertis, olika ämnesexperter för språk och litteratur runt om i världen. Det kommer att bredda också vår orientering i världslitteraturen på ett väldigt viktigt sätt.

TT: Kommer det att innebära att författare som inte är översatta till svenska kan tilldelas Nobelpriset i framtiden?

– Jag vet inte riktigt, men det ger oss möjlighet att ändå ta reda på författarskap som är mycket i skymundan i Sverige och i Europa, men som är på gång i andra delar av världen. Det är mycket, mycket värdefullt.

Ekonomi

Swedbank vill dela ut efter vinstlyftet

Ekonomi
Ekonomi Storbanken Swedbank redovisar en oväntat stor vinstökning för årets tredje kvartal och sänker sin kostnadsprognos för helåret.
Kreditförlusterna faller markant jämfört med när coronakrisen härjade som värst i våras. Och styrelsen överväger utdelning.

– I dag levererar Swedbank ytterligare ett starkt kvartal i osäkra tider, säger Swedbanks vd Jens Henriksson på en telefonkonferens med journalister.

– Styrelsen överväger fortsatt frågan om utdelning för 2019. Swedbank vill ge utdelning, men vi följer utvecklingen och tar hänsyn till myndigheternas bedömningar och vi är också vaksamma på hur pandemin utvecklas, tillägger han.

Swedbankaktien stiger med cirka en procent efter rapporten, vilket innebär ett kurslyft på nästan åtta procent sedan årsskiftet.

Stabila buffertar

Jens Henriksson beskriver bankens kärnaffär som stark, med stabila kapital- och likviditetsbuffertar. Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, är också stabilt och provisionsnettot får draghjälp av den starka börsutvecklingen och är nu tillbaka på normala nivåer efter fallet i andra kvartalet.

Kortverksamheten återhämtade sig också. Och de underliggande kostnaderna utvecklas enligt plan, medan kostnaderna för åtgärder kring utredningar och juridisk rådgivning i anslutning till penningtvättsfrågorna fortsätter att vara låga jämfört med prognos.

– Vi justerar därför våra utgifter för året till att vi tror att de hamna strax under 21 miljarder kronor, säger Jens Henriksson.

Tidigare låg Swedbanks helårsprognos för kostnader på 21,5 miljarder.

Utredningskostnader kan öka

Swedbank har för 2020 satt av 1,55 miljarder kronor för att täcka de så kallade utredningskostnaderna, jämfört med 1,1 miljarder 2019. Men efter det att den så kallade Clifford Chance-utredningen blev klar tidigare i år har utredningskostnaderna fallit markant.

– Vi tror det beror en del på covid. Men det kan också vara att det material vi har tagit fram är så bra att man inte behöver göra ytterligare utredningar, säger Henriksson.

Han tillägger dock att om det kommer komplicerade frågor från amerikanska myndigheter kan kostnaderna gå upp.

Bankledningen utgår från Swedbankekonomernas bedömning att botten i coronakrisen har passerats och att konjunkturen nu är på väg uppåt.

– Samtidigt vågar vi inte fullt ut ta höjd för detta eftersom vi ser den ökade osäkerhet som just nu präglar världen, säger Henriksson.

Tar höjd för sämre utveckling

Det osäkra läget i pandemin gör att Swedbank sätter av ytterligare 425 miljoner kronor för att täcka befarade kreditförluster. Det hamnar ovanpå de avsättningar på 3,3 miljarder kronor för kreditförluster som banken har gjort under första halvåret.

Enligt Henriksson handlar det om att ta höjd för om utvecklingen skulle bli sämre än vad banken ser framför sig.

– Hade vi följt den prognos som vi gjort hade vi kunnat föra tillbaka runt 700–800 miljoner kronor i minskade kreditförluster, säger han.

– Vi ser en oro. Vi är vaksamma. Men vi står väldigt väl förberedda och väldigt starka, tillägger han.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta Vinstökning för Swedbank

För tredje kvartalet redovisar Swedbank en vinst före kreditförluster och nedskrivningar på 6 843 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6 062 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 6 714 miljoner kronor, mot 6 553 miljoner ett år tidigare.

Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 6 900 miljoner kronor i räntenetto, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Provisionsnettot sjönk marginellt till 3 246 miljoner, från 3 297 miljoner kronor. Analytiker hade räknat med ett provisionsnetto på cirka 3 200 miljoner kronor.

Under kvartalet tar banken kreditförluster på 425 miljoner kronor, mot 154 miljoner ett år tidigare och en snittprognos bland analytiker på drygt 730 miljoner.

feature

Skördar krokus i Saffranstorp

Delar av familjen Adamov med ett hav av blommor som kanske blir ett gram saffran.
Foto: Claes Hall
feature
Staffanstorp
STAFFANSTORP Går det att odla saffran på friland i Sverige? Svaret är ja. Det har familjen Adamov i Staffanstorp bevisat. Deras odling är unik i Nordeuropa och på gården Saffranstorp är man i full gång med att skörda krokusen som blommar nu på hösten - och skörden den är i princip redan såld.

Direkt när vi stiger ur bilen känner man doften av saffran. Den har letat sig ut genom den öppna ytterdörren där Petia Adamova tar emot oss. Hon och hennes man Miladin bor på gården och dottern Silvia som är högst delaktig i saffransodlandet är också ”hemma”. För det är ett riktigt familjeföretag där alla, inklusive Silvias barn hjälper till. Men hur föddes den udda idén?

– Gården köptes 2012 för att mamma och pappa skulle bo där och ha vinodling. Men så blev pappa svårt sjuk och allting stannade av. En natt när mamma vakade över honom, såg hon ett program på turkisk tv om saffransodling. Det skulle inte kräva så mycket jobb och kunde vara ett bra hobbyprojekt till pappa. Nu är han helt frisk, kanske tack vare odlingen.

Morgonen därpå berättade mamma Petia om idén för sina barn och samma dag beställde Silvias bror Mladen 8000 lökar från Holland.

– Efter några veckor kom en halv pall lök. Vi visste ingenting om hur man skulle göra. Vad är upp och vad är ner? Vilket avstånd skulle man ha? Saffranet kommer mest från Afghanistan och Iran så det blev mycket google translate, skrattar Silvia och tar oss till odlingen.

Lökarna får nya lökar varje år. Efter fem år tar man upp dem, delar på dem och planterar dem igen.

Och där står de rad i rad. Blomningen har inte kommit igång än men några är plockfärdiga.

– Det blir mer de kommande veckorna, säger Silvia.

Vi visste ingenting om hur man skulle göra. Vad är upp och vad är ner?

När de började 2014 satte de alltså 8000 lökar. Nu har de 500 000. Varje lök delar sig nämligen i flera, och vart femte år måste man gräva upp dem, sära på dem och sätta ner dem igen. Under de fyra åren har löken fått mellan tjugofem och fyrtio blommor.

Petia och Miladin går ute på fältet och plockar. När man tänker på att 150 - 200 blommor ger ett gram saffran förstår man att det är dyrare än guld. Familjen får ihop max två kilo på en säsong och det innefattar en hel del jobb.

– Periodvis är det mycket. Det ska rensas ogräs, och skördas flera gånger per dag. Men det är rensningen som tar mest tid. Det tar en timma att skörda och sex timmar att rensa, förklarar Silvia.

Vid rensningen går samtalen lätt mellan generationerna. Här pratar vi om allt och barnen är med, säger Silvia.

Inne i huset förstår man var saffransdoften kom ifrån. I en liten ugn torkas pistillerna och på köksbordet ligger blommor i drivor. Rensandet börjar. Petia visar att man tar ett nätt nyp om de tre pistillerna, och knipsar av.

Sorterandet skapar ett stilla lugn. Vi börjar prata om allt möjligt, om att de 1989 fick fly från Bulgarien eftersom de var av en turkisk, muslimsk minoritet som blivit kvar sedan det Osmanska riket.

– Det här var när kommunismen fallit. Över en natt förändrades allt, säger Silvia. Alla fick byta till kristna namn och vi började behandlas som en andra klassens medborgare. Till slut fick vi fly.

Samtalet flödar hit och dit. Det är något nästan hypnotiserande över knipsandet och dofterna. Silvia berättar att hennes barn gärna hjälper till och att man alltid pratar mycket och berättar historier från förr.

– Det var förresten min dotter som kom på namnet Saffranstorp, ler hon. Det här håller ihop familjen och det är viktigt för oss alla.

Det torkade saffranet säljs i burkar om 0.5 gram.

När det gäller marknadsföringen har den skött sig själv.

– I början var det mun till mun. Sedan har vi en granne som jobbar på Tv 4 som ordnade att vi fick vara med i nyhetsmorgon. Det har varit folk från Norge och Tyskland här och privatpersoner är väldigt intresserade. Vi blev också utsedda till månadens hjälte av Radisson Blue. Kocken där sa att det var den bästa saffran han använt.

Numera är skörden i princip såld innan den skördats. Små matproducenter har börjat höra av sig.

– En företagare har det i honung och en i tonic water. Det ska också bli en julöl och combucha är på gång. Vi fattar inte att det har blivit så stort. Men det är ju unikt i Nordeuropa.

Blommorna som i sig luktar fresia, börjar öppna sig i värmen inomhus. På fältet får de däremot inte ha slagit ut när de plockas, eller blivit blöta av regn, då försämras kvalitén.

– Jag lägger mig med SMHI och vaknar med SMHI, skrattar Silvia.

FAKTA

Saffran

Odlas mest i Afghanistan och Iran.

Det behövs 150 - 200 blommor för att få 1 gram saffran.

Saffranskrokusen sätts på våren och blommar på hösten.

Familjen har ca 500 000 saffranskrokusar. Alla hjälper till, även om Silvia och hennes bror har heltidsarbeten utanför saffransodlandet.

Familjen säljer de hela pistillerna i 0,5- grams burkar.

I stor dos är saffran giftigt. 5 gram på ett dygn är dödlig dos.

Saffran används i te och är smärtstillande, lugnande och sömngivande.

Familjen säljer sitt saffran i rekoringar, grossister och till matföretag som använder den i sina produkter.

Inrikes

Döms till skadestånd efter trädskövling

Runt 300 träd vid Tylösand i Halmstad fick ge vika, enligt det tidigare åtalet. Enligt tingsrättens dom finns bevis för att drygt 250 träd tagits bort. Arkivbild.
Foto: Axel Öberg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Nybygget fick havsutsikt när en hel strandskog skövlades och hundratals träd vid Tylösand i Halmstad fick ge vika. Den huvudmisstänkte , en tomtägare, döms nu för anstiftan av grov skadegörelse och ska betala skadestånd till Halmstads kommun på en halv miljon kronor, rapporterar lokala medier.

Ytterligare en person döms till böter för att ha hjälpt till med avverkningen.

Avverkningen omfattade enligt åtalet drygt 300 träd, och inledningsvis åtalades fyra personer – dels den huvudåtalade som äger en tomt i området, dels ytterligare tre personer som åtalas för medverkan.

Halmstad kommun begärde ett skadestånd på runt 20 miljoner kronor för skövlingen. De åtalade har nekat till brott.

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Utegångsförbud dygnet runt i Lagos

Demonstranter i Lagos. Bilden är från i lördags.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den nigerianska delstaten Lagos inför ett utegångsförbud dygnet runt för att stoppa de protester mot polisvåld som vuxit sig stora den senaste veckan.

Enligt guvernören Babajide Sanwo-Olu omfattar beslutet alla områden i delstaten, däribland Afrikas största stad med samma namn.

– Jag har med bestörtning sett hur det som började som en fredlig #EndSARS-protest har spårat ur och blivit ett monster som hotar hela samhällets välmående, säger han, syftande på demonstrationerna mot polisstyrkan SARS (Specialstyrkan mot rån).

Tusentals nigerianer har de senaste dagarna gått ut på gatorna för att kräva ett slut på polisbrutalitet i det västafrikanska landet. Beslutet att upplösa den övergreppsanklagade specialstyrkan SARS den 11 oktober har inte stillat demonstranternas missnöje.

Utrikes

Madsen fångad efter flyktförsök – tog gisslan

Livstidsdömde Peter Madsen försökte under tisdagen rymma, men flyktförsöket blev kortvarigt.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Den livstidsdömde Peter Madsen har försökt fly.
Enligt källor till Ekstra Bladet tog han sig ut ur fängelset genom att ta en kvinnlig psykolog som gisslan och hota henne med ett pistolliknande föremål.

Efter en stor polisinsats i Albertslund omringades den morddömde Peter Madsen på tisdag eftermiddag. Han hade då lyckats ta sig ut ur fängelset Herstedvester som är specialiserat på behandling av sexualförbrytare och personer som anses farliga.

Madsen ska enligt Ekstra Bladet ha hävdat att han bar på en bomb. Han har tidigare suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplaner.

Madsen ska ha försökt fly vid 10-tiden på tisdag morgon och tre timmar senare meddelade Københavns Vestegns Politi via Twitter att insatsen var över och att en person har körts från platsen. Polisen bekräftade sedan för DR att det rör sig om Peter Madsen. Pådraget efter rymningsförsöket var massivt. På bilder från platsen sågs rymlingen vid lunchtid sitta på marken vid ett staket omgiven av beväpnade poliser som siktar på honom med sina vapen.

Polisen kommer att hålla en pressträff under tisdagseftermiddagen.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. I samband med en intervju följde hon med ubåtsbyggaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus. Han åtalades senare för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

Anna Hansson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Därför dömdes Madsen för mord

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

•Madsens skiftande förklaringar.

•Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

•Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

•Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

•Olycksförklaringen bedöms som icke trovärdig.

•Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

•Kim Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Kim Walls föräldrar blev utan skadestånd när byretten dömde Peter Madsen, men landsretten ändrar skadeståndsdelen vilket innebär att föräldrarna och pojkvännen får 150 000 danska kronor i skadestånd var för sig. Även begravningskostnader döms Madsen att betala, vilket han också gått med på.

Opinion

Lås fängelsedörren

Peter Madsen sitter på marken omringad av polis.
Foto: Nils Meilvang
Opinion
Opinion

Sverige ska normalt sett inte ha åsikter om hur Danmark sköter sina fängelser, eller gärningsmännen som sitter däri. Men att dörren ska hållas låst kan ses som ett minimikrav som man även från svenskt håll bör kunna ställa.

Många lär ha förbluffats av nyheten om Peter Madsens flykt från fängelset. Danska nyhetsmedier har rapporterat rykten om att Madsen hotat att spränga en bomb och militära sprängämnestekniker fanns på plats under jakten. Kanske har fångvårdare och polis verkligen tänkt sig att uppfinnaren på något sätt lyckats tillverka en bomb inne i fängelset. Bombhot från en man som är smart nog att bygga sina egna ubåtar skrämmer säkert. Å andra sidan är det väl just därför Peter Madsen sitter i högsäkerhetsfängelse: han är en farlig person och bör övervakas med den vetskapen.

Vad som motiverade Madsen att försöka sig på ett nästan garanterat misslyckat flyktförsök är i skrivande stund inte gott att veta: sannolikt var det inget självmordsförsök, eftersom dansk polis inte är snabba på avtryckaren. Även om flykten hade liten chans att lyckas är det allvarligt att han lyckades lämna fängelset: Fängelseförvar av Madsen handlar lika mycket om att han inte kan få vistas på fri fot ute i samhället som om vedergällning. Det rör sig om en synnerligen blodtörstig mördare utan empati. Extra profilstarka gärningsmän som Peter Madsen är av naturen högriskfångar eftersom det beteende som gjort att de hamnat i förvar från början visar på en gränslöshet och ett ointresse för att följa regler, så fångvården av dem måste ske med det i åtanke. Fängelseledningen måste förklara hur och varför detta kunde ske och hur de ska se till att han aldrig mer ges möjligheten till ett flyktförsök.

Av respekt för Kim Walls anhöriga och hennes minne bör dörren till friheten åtminstone vara låst för Madsen: det är det minsta man kan begära för en mördare dömd till ett för Danmark ovanligt livstidsstraff.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL