Annons

Djurrättslag vållar politisk strid i Polen

Polens underhus röstade tidigt på fredagen igenom en djurrättslag som har splittrat regeringskoalitionen.
Nu hotas de pågående samtalen av en minsterrockad.
Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski i sejmen tidigare i år.
PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski i sejmen tidigare i år.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Efter en maratonsittning i det polska parlamentets underhus sejmen kunde oppositionen och djurrättsaktivister för en gångs skull gemensamt fira tillsammans med det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS).

En lag som bland annat förbjuder uppfödning av pälsdjur och export av kosher- och halalslaktat kött hade med bred marginal röstats igenom, men PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski var ändå inte nöjd.

Annons

Det nationalkonservativa partiet fick nämligen inte stöd av något av sina koalitionspartier och lagen ses som ett sätt för PIS att nå yngre och urbana väljare, vilket har visat sig så split i koalitionen.

De högerextrema partierna Konfederationen och SP vägrade liksom PIS jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski, som aktivt opponerat sig mot lagen, rösta ja, trots hot om att slängas ut ur koalitonen.

Minoritetsregering?

Omröstningen kommer nämligen samtidigt som koalitionen diskuterar en rockad av ministerposter och en eventuell minskning av antalet ministrar, åtgärder som skulle kunna göra PIS till ensamt regeringsparti i minoritetsställning. Något Jaroslaw Kaczynski har hotat med efter stödpartiernas nej till hans nya lagförslag.

– Förhandlingarna har skjutits upp tills vidare, på grund av den rådande situationen i sejmen, sade vice talmannen och PIS-ledamoten Ryszard Terlecki på torsdagen.

Han slog då bort tanken på en egen minoritetsregering.

– Om det skulle hända får vi gå till val på nytt. Med egen plattform så klart, sade han.

Stor industri

Men det kan alltså ske, nu när den omstridda lagen har passerat det första hindret och ska tas upp av senaten.

Polen är världens tredje största producent av päls, efter Kina och Danmark, och industrin anställer runt 50 000 personer. Enligt djurrättsgruppen Otwarte Klatki (Öppna burar) finns det omkring 550 pälsfarmar i Polen, där sammanlagt 5,2 miljoner djur föds upp. Landet är även en stor exportör av kosher- och halalslaktat kött, runt 70 000 ton kött exporteras varje år till såväl Israel som övriga Europa. Men industrin har fått kritik för sin djurskötsel.

– Polens standard för djur borde varken vara sämre eller bättre än de i de västeuropeiska länderna, sade Kaczynski förra veckan, och premiärminister Mateusz Morawiecki (PIS) fyllde på Twitter i helgen på med: "I det 21:a århundradet är det fullt möjligt att se riktigt fin ut utan att sätta på sig en päls".

Nobelprisat stöd

Lagen har även fått stöd av såväl Nobelpristagaren Olga Tokarczuk som amerikanska djurrättsgruppen Peta.

Annons

Men på landsbygden är den inte populär. Och det är utanför storstäderna som både PIS och dess koalitionspartier har sitt allra starkaste stöd.

Ett stort antal bönder demonstrerade på onsdagen utanför PIS huvudkontor i Warzsawa och skanderade enligt nyhetsbyrån AFP "Kaczynski, landsbygdens förrädare".

Det polska förbundet för köttproducenter är som väntat skarpt kritiskt till lagen och säger att den kommer få stora konsekvenser. Lagen sägs av oberoende utredare kosta industrin 1,6 miljarder euro.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons