Hässleholm

Dömd för dubbelt amfetaminbruk

Hässleholm
VINSLÖV

Två gånger under våren ska den knappt 40-årige mannen ha blivit påkommen efter att ha brukat amfetamin. Vid det ena tillfället hade han också cannabis i blodet. Nu döms han av Hässleholms tingsrätt till 45 dagsböter à 50 kronor, totalt 2 250 kronor. Dessutom ska han betala drygt 1 200 kronor för de båda provtagningarna som påvisat de olagliga substanserna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Skånejul ställer om och blir digital

Skånejul på Hässleholmsgården får i år en annan utformning än tidigare år.
Hässleholm
Hässleholm/Sjöbo Från marknadsstånd till Facebook. Den klassiska julmarknaden Skånejul anordnas i coronaanpassad tappning i år.

Arrangören gör bedömningen att det mitt i viruskrisen är olämpligt att hålla en marknad som ett ”vanligt” år lockar tusentals besökare. Men att ställa in evenemanget helt ser man inte heller som ett alternativ.

– Flera av våra utställare har haft en tuff vår/sommar när de ordinarie försäljningskanalerna stängts ner. Vi vill skapa ett alternativ till den arena som Skånejul normalt sett är för utställarna, säger mässgeneral Annika Jönsson i ett pressmeddelande på onsdagen.

Istället kör Skånejul på med ett annorlunda upplägg. Det blir ingen försäljning på plats i Hässleholmsgården utan marknaden sker digitalt. Utställarna lägger ut sina produkter på Skånejuls Facebook-sida där kunderna sedan lägger bokningar på vad de vill köpa.

Det lokala hantverket ska fortfarande gå att köpa på Hässleholmsgården, men nu måste det beställas på förhand.

Produkterna lämnas över fysiskt till köparen på Hässleholmsgården den 21 november. Överlämnandet sker utomhus och med hjälp av bokningssystemet undviker arrangörerna folksamlingar.

Senare i november kommer samma möjlighet att boka och hämta varor finnas på Bjärsjölagård Slott i Sjöbo.

– Vi följer myndigheternas rekommendationer. Samtidigt har vi flera försäljningslagar att förhålla oss till. Men vi är ganska övertygade om att vi har hittat en lösning som fungerar ganska bra både för kunder och producenter. Förhoppningsvis ska vi kunna bjuda på lite julstämning också även om allt är lite annorlunda i år, säger Annika Jönsson.

Hässleholm

Skärper straff för kastad burk

Hovrätten anser inte att den kastade burken är att betrakta som ett ringa brott.
Foto: Maja Suslin / TT
Hässleholm
HÄSTVEDA En ciderburk kastad mot en ordningsvakt är inte att räkna som ett ringa brott, fastslår hovrätten, och skärper domen mot en hässleholmare.

Händelsen som skulle bedömas inträffade vid Hästveda marknad 2019. I anslutning till marknaden blev några män så stökiga på ett uteställe att vakter ingrep. När en ordningsvakt och en entrévärd eskorterade bort en man kastades en öppnad ciderburk från ett fönster på lägenhetshuset intill. Burken träffade entrévärden på handen.

Hässleholms tingsrätt dömdes den burkkastande mannen till 40 dagsböter à 50 kronor för ringa misshandel, men nu skärper hovrätten straffet. Enligt hovrättens bedömning är det inte det faktiska utfallet av kastet som ska avgöra straffet.

”[Entrévärden] har vid tidpunkten för kastet haft ryggen vänd mot [den åtalade] och således varit helt oförberedd på att bli angripen på det sätt som skett. Träffen har varit kraftig nog att ge upphov till ett blåmärke som uppkommit nästa dag och suttit kvar i åtminstone en dag. Risk har förelegat för en betydligt allvarligare skada”, skriver hovrätten i sin dom.

Domen skärps till misshandel av normalgraden, och gärningen bedöms motsvara en månads fängelse. Straffet blir dock villkorlig dom förenat med 120 dagsböter à 70 kronor, totalt 8 400 kronor.

Hässleholm

Hemtjänst besökte coronasjuk

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Personal i hemtjänstgruppen fick några timmar efter besök kunskap om att brukaren hade covid-19. Nu anmäls ärendet till arbetsmiljöverket.

Personalen hade fått i uppdrag av sjuksköterska att besöka en brukare för tillsyn. Besöket skedde på förmiddagen, och då fanns ingen kännedom om coronasmitta hos brukaren. Under eftermiddagen fick ansvarig sjuksköterska dock besked från Falckläkare, som står för akuta hembesök, att brukaren testat positivt, varpå hemtjänstpersonal omgående informerades.

Händelsen ägde rum för knappt två veckor sedan, och anmäldes några dagar senare till arbetsmiljöverket.

Hässleholm

Satsar på senap, sött och surdeg

Jonas Rosenkvist står utanför den lilla butiken medan två kunder går ut.
Foto: Kristina Höjendal
Hässleholm
HÄSTVEDA När coronapandemin kom och slog undan benen för alla marknader fick Lisa och Jonas Rosenkvist ställa om. De driver fortfarande världens minsta gårdsbutik – men planerar att utöka med eget surdegsbageri samt ett par miljoner nya bin.

– Med marknaderna försvann 90 procent av omsättningen, men å andra sidan slapp vi mycket av de fasta kostnaderna och vi fick lite fler besökare här hemma och något fler internetbeställningar, konstaterar Lisa.

Företaget startade för många år sedan med egenproducerad senap, gjord efter ett gammalt släktrecept. Den tillverkningen följdes av honung och därefter har det experimenterats och skapats nya produkter som chokladkräm, chokladfudge och bivaxdukar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Halloween-tema på stan

Kommunen har lagt ut pumpor i halm framför Våren på Stortorget.
Foto: Teodor Dimblad
Hässleholm
Hässleholm Häxor har landat i Vankivarondellen och Våren har blivit med pumpor. Trots att årets Halloweenfester uteblir syns det att högtiden är här på olika håll i Hässleholm.
Häxor på flygtur över Hässleholm har tillfälligt slagit rot i Vankivarondellen.
Foto: Teodor Dimblad
En läbbig spindel har tagit över Grönängsplan.
Foto: Teodor Dimblad
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Hässleholm

Halloween-tema på stan

Den läbbiga spindeln på Grönängsplan har satt upp Halloween-pumpor för att skrämma bort potentiella inkräktare.
Foto: Teodor Dimblad
Hässleholm
Hässleholm Häxor har landat i Vankivarondellen och Våren har blivit med pumpor. Trots att årets Halloweenfester uteblir syns det att högtiden är här på olika håll i Hässleholm.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Coronaviruset

Norra Skåne tar pulsen på stan

Eva-Lena Lindén kommer att hålla sig hemma från och med i dag.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Hur resonerar hässleholmarna när coronasmittan nu tar fart på nytt?

Regnet duggar ner över centrum när Norra Skåne på onsdagsförmiddagen ger sig ut för att prata med besökare och butiksinnehavare om det rådande smittläget.

På parkeringen utanför stadshuset står Eva-Lena Lindén i kö till biljettautomaten. På sig har hon såväl munskydd som handskar. Det har hon haft när hon varit ute för att handla ända sedan viruset utbröt i våras, berättar hon. Men nu är det sluthandlat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Coronalarm stänger verksamheter i Hässleholm

Nu införs skärpta restriktioner inom kommunens verksamheter. Tillfälligt besöksförbud införs i omsorgen.
Foto: TT
Hässleholm
Hässleholm Hässleholms kommun stänger flera av sina verksamheter och inför hårdare restriktioner för sammankomster och besök i omsorgen från den 29 oktober. Detta efter Folkhälsomyndighetens besked om hårdare restriktioner i Skåne för att minska smittspridningen av covid-19.

– Vi är nu i ett läge där smittspridningen ökar kraftigt. Folkhälsomyndigheten är tydlig om det allvarliga läget i länet. Därför tar vi till alla åtgärder som är möjliga nu, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson, M.

De skärpta restriktionerna gäller till och med den 17 november.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL