Annons

Gerhardsson står bakom spelarnas protest

Tiden i BK Häcken gav Peter Gerhardsson viktiga lärdomar om mångfaldens positiva kraft.
Därför är det självklart för damlandslagets förbundskapten att stå bakom sina spelare när de tar ställning mot rasism.
– Det var underbart att vara i en miljö där man behandlar alla lika, säger han.
Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Förbundskapten Peter Gerhardsson trivs på Häckens träningsanläggning. Där lärde han sig mycket om mångfaldens positiva effekter, säger han.
Förbundskapten Peter Gerhardsson trivs på Häckens träningsanläggning. Där lärde han sig mycket om mångfaldens positiva effekter, säger han.Foto: Adam Ihse/TT

Regnbågsflaggan vajar över Gothia Park Academy när Peter Gerhardsson möter pressen dagen efter 8–0-segern mot Ungern. Här, på BK Häckens träningsanläggning, känner han sig hemma. Han tränade det herrallsvenska laget i åtta år, och tog med sig mycket från tiden i en klubb som blivit känd för att ha mångfald och samhällsengagemang som viktiga ledstjärnor.

Han tänker också direkt på tiden i Häcken när han får frågan vad han tycker om de negativa reaktioner som damlandslaget fått ta emot på sociala medier, efter att spelarna gick ner på knä inför matchen mot Ungern, i en manifestation mot rasism.

Annons

– Jag har inte sett några reaktioner. Men jag stöttar naturligtvis spelarna till hundra procent i allt sådant här som gäller mänskliga rättigheter, säger Peter Gerhardsson.

– Jag backar till mig själv ibland. Jag står här på Gothia Park och njuter av att vara tillbaka i den miljö som jag var i under åtta år. Med alla de spelare av olika nationalitet som jag hade då, så var det en fantastisk miljö.

Fotbollen som föredöme

Under sina år som tränare i Häcken förfogade han över spelare från en rad olika länder, alla med olika bakgrund och förutsättningar. Det har format Gerhardsson.

– Jag lärde mig väldigt mycket när det gällde var man kommer ifrån, vilken bakgrund man har och hur man har haft det. Det var allting ifrån att man hade spelare från samma afrikanska länder som kom hit men där man trodde på olika saker. Den ena var kristen, den andra var muslim, den ena hade rika föräldrar och den andra var fattig. Det har varit underbart att vara i sådana miljöer, där man behandlar alla lika. Det är en värld som man egentligen skulle vilja se utanför en fotbollsgrupp också.

"Inte politik"

Det är framför allt på Twitter som landslaget fått en del kritik, bland annat anklagas spelarna för att ta ställning politiskt. Men Chelseabacken Magdalena Eriksson slår ifrån sig. På Instagram skriver hon:

"Att knäböja var inte ens nära att vara ett svårt beslut att ta för oss. Det här var från första början rätt sak att göra. Vi vet vad vi står för och tror på. I går gick vi ner på knä för att visa att vi är emot rasism och alla sorters diskriminering. Det här är inte politik eller en politisk manifestation. Det här handlar om medmänsklighet".

Peter Gerhardsson kunde inte ha sagt det bättre själv.

– Magdalenas uttalande är jättebra, det är bara att skriva under på det.

– Det är lätt att uttrycka sig på sociala medier nuförtiden, det var inte lika lätt förr. Det gör tyvärr att det kan bli så här. Jag vet inte vilka människor det är, eller vilka som ligger bakom det, men ibland är det en så konstig värld.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons