Sport

Hamdan – hungrigaste hyenan

Mohammed Hamdan är snabb, stark och har hög arbetskapacitet.
Foto: Marika Höghäll
Sport
FOTBOLL En hungrig hyena som gjort det till en vana att avgöra matcher sent. En i grunden ”klen kille” som jobbat hårt och nu har fysiken som en av sina främsta egenskaper.
Norra Skåne fick en pratstund med IFK Hässleholms formstarka fartfenomen Mohammed Hamdan inför lördagens match mot Älmeboda/Linneryd.

Han satte segermålet mot Bromölla i 84:e minuten.

Han satte segermålet mot Kristianstad i 80:e minuten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Jacobsen inte med i EM-truppen

Försvarsgeneralen Sabina Jacobsen och målvakten Johanna Bundsen är båda petade ur EM-truppen. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud
Sport
Sport Två av Sveriges mest rutinerade handbollsspelare finns inte med i truppen till EM i Danmark och Norge. Både målvakten Johanna Bundsen och försvarsgeneralen Sabina Jacobsen är petade.

Bundsen, som blev mamma i våras, petas och i stället tar Jessica Ryde och debutanten Evelina Eriksson målvaktsplatserna i truppen tillsammans med givna Filippa Idéhn.

– Johannas högstanivå är skyhög. Men hon fick ingen riktig försäsong när hon kom tillbaka efter att ha blivit mamma. Om hon kan få några månader på sig att träna och hitta tillbaka är hon absolut aktuell för OS, säger förbundskapten Tomas Axnér på en presskonferens.

– Det är bra konkurrens, det finns ytterligare några bra målvakter.

Skadeförföljda försvararen Sabina Jacobsen, som vanligtvis är lagkapten i landslaget, saknas också i den uttagna truppen.

– Men hon är absolut med och konkurrerar i framtiden, säger Axnér.

På grund av det osäkra coronaläget finns en risk att EM utvecklas till rena kaoset. Stränga restriktioner i Norge gör nämligen att hela lag kan uteslutas ur turneringen, om en spelare testar positivt för covid-19. Även lag som mött eventuellt coronasmittade spelare riskerar att skickas hem. Detta gäller just nu endast i Norge, eftersom det råder andra regler i Danmark där Sverige spelar sina gruppspelsmatcher.

– Jag tycker att ett mästerskap ska genomföras med lika regler för alla lag, säger Stefan Löfgren, vd för handbollslandslagen, till TT.

EM inleds den 3 december. Sverige ställs mot Tjeckien, Spanien och Ryssland i gruppspelet.

– En tuff lottning, men det är EM och då är det ofta så, säger Tomas Axnér.

FAKTA

Fakta: Truppen

Målvakter: Filippa Idéhn, CS Minaur Baia Mare, Jessica Ryde, Herning-Ikast, Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand

Vänstersex: Emma Rask, H65 Höör

Mittsex: Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare, Anna Lagerquist, Rostov-Don, Johanna Forsberg, Nykøbing Falster

Högersex: Nathalie Hagman, Nantes Atlantique, Matilda Lundström Sävehof

Vänsternio: Johanna Westberg, Nykøbing Falster, Jamina Roberts, Sävehof, Isabelle Andersson, H65 Höör, Kristin Thorleifsdóttir, Randers

Mittnio: Isabelle Gulldén, Brest, Carin Strömberg, Viborg, Melissa Petrén, Horsens

Högernio: Hanna Blomstrand, Köpenhamn, Nina Dano, Sävehof, Emma Lindqvist, H65 Höör

FAKTA

Fakta: Handbolls-EM

Datum: 3–20 december.

Spelas i: Danmark och Norge

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien

Grupp B (Fredrikshamn): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien

Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien

Grupp D (Trondheim): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop i Herning och C och D i Trondheim. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien

5 december: Spanien

7 december: Ryssland

Sport

Snapphanecupen pausas

Det blir ingen fotbollsfest i Hästveda Sporthall i år på grund av corona.
Sport
FOTBOLL Anrika Snapphanecupen pausas på grund av rådande coronapandemi. Det blir ingen inomhuscup i Hästveda Sporthall i år.

”Naturligtvis kan vi inte genomföra en turnering med de förutsättningar som nu finns. Snapphanecupen skall vara en upplevelse för spelare, ledare och publik och då skall sporthallen vara knökfull med entusiastiska lag och publik,” skriver Hästevda IF:s Jan Olof Olsson på klubbens hemsida.

Efter 32 år med Snapphanecupen tvingar corona arrangörerna att ställa in årets upplaga. Men målet är att vara tillbaka nästa år.

”Vi måste ha ett hopp och tro att år 2021 kommer vi tillbaka och att Hästveda IF åter kan öppna upp för en ny fantastisk Snapphanecup för er alla fotbollsälskare,” skriver Olsson.

Sport

Ny tränare klar för Röke IF

Röke IF har klart med ny tränare.
Foto: FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Sport
FOTBOLL Nu har Röke IF klart med ny tränare. Det blir Nawid Rahmanzai, 32, som tar över efter Julius Sjödahl.

Rahmanzai kommer närmast från Hyllie och har tidigare varit verksam inom bland annat LB07:s organisation och jobbat med AIK:s tipselitverksamhet.

Nu ska han leda Röke IF:s damlag i division två och det är en nöjd David Lundin, ordförande i Röke, som kommenterar det nya tränarnamnet.

– Vi ville gärna ha in någon utifrån, få in något nytt. Tänka lite utanför boxen. Vi tog kontakt med Nawid och han tyckte det vi har på gång här lät intressant, säger Lundin.

– Han har en gedigen bakgrund och har många verktyg i sin tränarlåda, så det ska bli intressant. Kul med ett helt nytt namn.

Att göra klart med ny tränare efter Sjödahl, som lämnat för Markaryd, har stått överst på prioriteringslistan.

– Absolut är det så, det är jätteviktigt att ha tränaren på plats så vi kan börja bygga laget. Så det känns skönt att det är klart, säger Lundin.

Hur ser du ut på spelarfronten?

– Vi kommer nog att tappa någon. Samtidigt får vi tillbaka några som varit mammalediga, säger David Lundin.

Bland annat kommer Emma Sjödahl-Lundin, med meriter från allsvenskan, att göra comeback.

– Sen kan vi förhoppningsvis locka några nya spelare nu när vi har klart med ett intressant tränarnamn. Vi har några som är och provtränar, så vi får se vad det leder till, säger Lundin.

Är målsättningen att gå upp i division ett?

– Hässleholms kommun hade behövt ett lag i division ett, så att gapet till Vittsjö inte är så stort. Som det är nu är det för långt upp till Vittsjö, det hade varit bra för fotbollen i kommunen och det funnits ett lag i division ett som kunde haft lite större utbyte med Vittsjö. Sen om det är vi eller något annat lag ... det är klart att det hade varit kul om vi kan ta oss upp, men vi får se, säger Lundin.

Sport

Göteborgstalang klar för belgisk klubb

IFK Göteborgs Jesper Tolinsson, till höger, flyttar till Lommel i den belgiska ligan i sommar. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Mittbacken Jesper Tolinsson lämnar IFK Göteborg för den belgiska klubben Lommel SK - men först till sommaren.

Tolinsson, 17, blir spelklar för Lommel den 1 juli nästa år.

"Det är ett stort steg för mig och det känns väldigt bra, Jag är glad att allt är klart nu. Samtidigt är det skönt att fortsätta fram till i sommar här i Blåvitt", säger Tolinsson till IFK Göteborgs webbplats.

Försvararen lyftes upp i A-truppen inför den här säsongen och skrev A-lagskontrakt i somras.

"Jesper har påbörjat den resa som många före honom har lyckats med i Blåvitt, att först utvecklas i vår akademi och genom A-laget nå ut i proffslivet på kontinenten. IFK Göteborg är stolta när våra egna spelare går den vägen och det är ytterligare ett bevis på att vi har en väldigt bra akademi. Vi såg tidigt en stor potential i Jesper vilket gjorde att vi under våren flyttade upp honom i A-truppen och gav honom speltid. En viktig del i avtalet är att han är kvar hos oss fram till sommaren och att vi fortsatt kan hjälpa honom i hans utveckling", säger IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.

Sport

Succé för Martina och Dupicor

Martina Andersson och Dupicor imponerade i Gärds internationella fälttävlan.
Foto: Bo-Göran Andersson
Sport
RIDSPORT Förra året var hennes häst Dupicor skadad och opererades två gånger. Det fanns alltså en hel del frågetecken inför den här (coronakorta) säsongen. Frågetecken som efter Gärds internationella fälttävlan rätats ut till utropstecken.

– Det är det absolut största vi har gjort tillsammans. Otroligt bra, säger Hässleholm Hästsportförenings fälttävlansryttare Martina Andersson.

Martina Andersson och Dupicor kom på en imponerande tredjeplats i trestjärnig klass. En fullträff som ekipaget jobbat hårt och målmedvetet för efter skadeproblemen i fjol.

– Det har växt fram. Det var en ganska omfattande skada, säger Martina.

Det är svårt att inte tänka på 2015 när Martina berättar om Dupicors resa från skada till succén i Norra Åsum den gångna helgen. Då – för fem år sedan – bröt Martina både foten och vadbenet i februari, men tog sig tillbaka och tog guld i lag-SM i fälttävlan samma år.

Sådan ryttare, sådan häst...?

– Ja, lite så, säger Martina med ett skratt.

– Han är en kämpe och vi har väldigt bra kemi.

Varför gick det så bra i helgen?

– Han har aldrig gått så snabbt i terrängen. Vi har tränat mycket intervaller och det har funkat. Sen ska ju allt stämma på samma tävling i fälttävlan och det är inte alltid det gör det. Men så lite fel som vi hade, det har vi aldrig haft. Det känns jättehärligt.

Var det något som du inte är helt nöjd med?

– Jag glömde dressyrprogrammet och fick stanna. Det händer aldrig normalt. Så det är väl det, men annars gick det jättebra.

Martina Andersson och Dupicor.
Foto: Bo-Göran Andersson

Säsongen har på grund av pandemin blivit rumphuggen och tävlingen i Gärds regi var den sista för Martina Andersson/Dupicor.

– Det är gött att gå på vintervila med det här i bagaget, säger Martina.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

Norskt OS-brons - efter sex års väntan

Emil Hegle Svendsen. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Sport
Sport

Norge har säkrat ett OS-brons i skidskytte - efter över sex års väntan.

Det står klart sedan Idrottens skiljedomstol (Cas) avslagit Jevgenij Ustjugovs överklagan mot att hans resultat från vinterspelen i Sotji 2014 strukits på grund av dopning.

I februari i år diskades Ustjugov av Internationella skidskytteförbundets antidopningspanal. Ryssens samtliga resultat mellan 2010 och 2014 ströks.

Det innebar att Norges fjärdeplats i herrstafetten 2014 blev till ett brons - och att Norge gick förbi Ryssland som bästa OS-nation med elva guld, fem silver och elva brons.

Men Emil Hegle Svendsen, som körde sista sträckan i stafetten, jublar inte direkt över tisdagens besked:

– Det är härligt att putsa statistiken lite, men det är inte det lopp jag kommer att minnas mest från karriären.

– En medalj är självklart bättre än en fjärdeplats, men vi gick för guld. Och det var jag som vek ned mig, säger Hegle Svendsen till norska TV2.

Tyskland är ny guldmedaljör och Österrike får silvret.

Sport

Fotbollssupporter stängs av i 60 matcher

Sandefjords Brice Wembangomo utsattes för rasism i helgens match mot Start i den norska högstaligan. Nu stängs supportern av i 60 matcher. Arkivbild.
Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Sport
Sport Den norska fotbollen har skakats av flera fall av rasism den senaste tiden. Nu stängs en supporter av i 60 matcher - motsvarande nästan två år.
PREMIUM

Under Sandefjords ligamatch borta mot Start i norska elitserien utsattes gästernas ytterback Brice Wembangomo för rasistiska tillrop från hemmasupportrar.

Nu stängs en supporter av - i 60 matcher. Det är Start som stänger av sin egen supporter. Christopher MacConnacher, sportchef hos klubben, kommenterar beslutet:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Shiffrin gör comeback efter pappans död

En skadedrabbad Shiffrin siktar på comeback i november. Arkivbild.
Foto: Pier Marco Tacca/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Tvåfaldiga OS-guldmedaljören Mikaela Shiffrin har haft ett jobbigt år - men nu siktar hon på comeback i början av november i slalompremiären i finska Levi.

– Jag känner ingen smärta, så jag tror det kommer att fungera, säger Shiffrin, som varit ryggskadad och missade storslalompremiären i Sölden för en dryg vecka sedan, i en intervju på Instagram.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL