Annons

Hårdare tag från domarna: "Vi ligger efter"

Utvisningarna har haglat under försäsongen.
Anledningen?
Spelförstörande moment som slashing och interference ska slutligen bort i SHL.
– Hockey går ut på att erövra puck, inte slå på varandra, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.
Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Stopp där! Morgan Johansson och de andra SHL-domarna ska bli hårdare på att ta bort spelförstörande moment som slashing och interference. Arkivbild.
Stopp där! Morgan Johansson och de andra SHL-domarna ska bli hårdare på att ta bort spelförstörande moment som slashing och interference. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är spelarna själva som ligger bakom de hårdare bedömningarna till den här säsongen. När domarna utvärderade säsongen tillsammans med klubbarna var det ett problem som lyftes från spelarhåll.

– Lagen tyckte inte vi hade varit konsekventa med slashingar och tillåtit för mycket. Att slå ned mot puck är tillåtet så länge det inte är yxslag, men det som går upp mot klubban och handskar, som inte får ske, ska bort. Det andra är i spelet med att "boxa ut" i ytterzoner, interference. Det upplevs som väldigt svårt som forward att komma in på mål då en back gör sig större med hjälp av klubban, där har det tillåtits för mycket, förklarar Thorsbrink.

"Ligger efter"

Annons

NHL tog för flera år sedan krafttag mot dessa spelförstörande moment och svensk ishockey försökte också, men det rann ut i sanden. Det är inte ovanligt att transatlantiska importer reagerar över vad som är tillåtet.

– I NHL har man nästan fått bort alla såna här saker, så vi ligger efter i Sverige, säger Thorsbrink.

Det är inte heller ovanligt att skärpta regeltolkningar till en början efterlevs i svensk ishockey, men många upplever att det sedan släpps efter hand.

Tät dialog

Så hur ska det hålla den här gången?

– Det ligger också mycket i händerna på spelarna att anpassa sig till det här nya, eller egentligen till reglerna som finns. Det är viktigt att domarna håller i det och vi kommer att ha samtal med varje SHL-lag efter ungefär var tionde omgång. Jag tror också att eftersom det här är något lagen vill så ska domarna egentligen bara efterleva det regelverk som finns, säger Tomas Thorsbrink.

Utvisningarna har i vissa fall haglat under försäsongen, men Thorsbrink säger att responsen från spelare och ledare varit bra.

– Det har varit en hel del positiv feedback så jag skulle säga att det faktiskt är första gången som vi har en bra avvägning på positivt och negativt. Annars har det alltid varit negativt, säger han.

Göran Sundberg/TT

Fakta: Regeländringar

Fakta: Regeländringar

Inga stora regeländringar genomförs till denna säsong, här är dock några regler som ändrats:

+ Målvaktsinterference.

Tolkningen vid mål mjukas upp till viss del, om en anfallande forward som spelar på en lös puck kommer åt målvakten utan att denne störs ska mål utdömas. Däremot blir tolkningen hårdare vid allvarligare förseelser och där ska matchstraff kunna utdömas.

+ Icing.

Återgång till att blåsa av vid 50/50-situationer.

+ Straffslag.

Ska avvaktas till felande lag har kontroll på pucken.

+ Utrustning.

Regelverket ska justeras för spelare som saknar halsskydd/tandskydd. Spelarna ska rapporteras till ligan, dessutom diskuteras andra åtgärder som exempelvis böter. Det senare är dock inte klart ännu.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons