Annons

Kommunens svek

Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 29 november 2021

en förolämpning

Lillasjön i Hästveda binder samman byns olika bos

Hästvedaborna sviks om sjön.
Hästvedaborna sviks om sjön.Foto: Sofia Åström

tadsområden i en mycket välbesökt mötesplats för friskvård, motion och naturupplevelser. Tyvärr blir den vattenspegel som man kan njuta av i detta vackra strövområde, mindre och mindre för varje år som går och den södra delen av sjön är redan idag helt igenväxt till ett träskområde. Dessutom har sjön algblommat de senaste somrarna med betydande hälsofaror för lekande barn och husdjur.

Annons

Tekniska nämnden valde i juni att ta beslut om ett ställningstagande om att inte utreda frågan om muddring, vilket sannolikt är det enda sättet att få sjön i en sådan balans att den inte algblommar, eller på sikt växer igen. Nämnden valde att stänga dörren för de initiativ och det arbete som Lillasjöns naturvårdsförening utfört för att rädda sjön från att växa igen till ett kärr. Trots att föreningens styrelse hade återkommande möten i frågan med tekniska förvaltningen under hösten 2019 och våren 2020, så informerades föreningen inte om att frågan skulle upp för beslut. Man valde alltså att gå bakom ryggen på den naturvårdsförening som i flera decennier kämpat för sjöns överlevnad.

Underlaget till beslutet hade stora brister om innehöll flera felaktigheter. Dessutom baserade nämnd och förvaltning sina argument på en 20 år gammal plan och en lika gammal ”sjöanvändningsplan”. Innehållet i den två år gamla utredning om sjön som Lillasjöns naturvårdsförening, tillsammans med statliga LOVA tagit fram, valde man att bortse ifrån. Dessa felaktigheter och brister påpekade styrelsen i Lillasjöns naturvårdsförening i en skrivelse till nämnden innan beslutet klubbades. Tyvärr verkade det vara viktigare för Tekniska nämnden att klubba beslutet, och därmed bli av med ett problem innan semestern, än att ta reda på korrekta fakta. Ett beslut som riskerar att drabba alla de hästvedabor som idag nyttjar grönområdet runt Lillasjön för rekreation, friskvård och motion.

Den utredning som Lillasjöns naturvårdsförening själva finansierat om hur sjön kan räddas hade en prislapp på flera hundratusen kronor och Hässleholms kommun har inte belastas med en enda skattekrona till denna. Föreningen är väl medveten om rådande ekonomiskt läge i kommunen och har stor förståelse för att kommunen inte kan avsätta stora belopp till en muddring i dagsläget. Men att stänga dörren inför framtiden är en förolämpning mot hästvedaborna. Man har tidigare gjort omfattande och ofantligt mycket dyrare insatser för att försöka rädda andra sjöar i kommunen, däribland Finjasjön med dess läge nära Hässleholms tätort.

I den 20 år gamla sjöanvändningsplanen som refereras till i nämndens beslut tillhör tydligen inte Lillasjön de 25 mest prioriterade sjöarna i Hässleholms kommun. Man kan inte annat än att ifrågasätta en sådan plan när man ser till Lillasjöns placering och funktion mitt i en av kommunens fem kringorter. Lillasjöns naturvårdsförening kommer naturligtvis att studera denna planen närmare och verka för att den uppdateras utifrån dagens förutsättningar. Dessutom kommer vi att driva fråga att beslutet som togs i juni rivs upp och ett nya beslut kan fattas som bygger på uppdaterade fakta.

Styrelsen i Lillasjöns naturvårdsförening

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons