Annons

Riksrättsprocess mot Perus president inledd

Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Perus president Martín Vizcarra.
Perus president Martín Vizcarra.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Riksrättsprocessen mot Perus president Martín Vizcarra har inletts. Han anklagas bland annat för att ha försökt hindra en utredning av kritiserade regeringskontrakt med en sångare.

Kongressens sammanträde öppnades på fredagen av talmannen Manuel Marino, som i fall av Vizcarras avsättande tar över presidentposten. Vizcarra har tidigare anklagat talmannen för att ligga bakom en konspiration för att få honom avsatt.

Annons

Vid sammanträdet, där runt 130 ledamöter medverkar, kommer Vizcarra att ges möjlighet att försvara sig innan ledamöterna diskuterar frågan och eventuellt fattar beslut om att avsätta presidenten.

Analytiker tror att hans politiska motståndare kan få det svårt att få bort Vizcarra då 87 röster krävs i kongressen med totalt 130 ledamöter. Perus oppositionsledare Keiko Fujimori har medgett att hon inte tror att det finns tillräckliga grunder för att avsätta Vizcarra.

De fyra senaste presidenterna före Vizcarra har alla utretts för korruption. Vizcarra tillträdde presidentposten 2018, då efter att Pedro Pablo Kuczynski kopplats till illegala utbetalningar från den brasilianska byggjätten Odebrecht.

Det folkliga stödet för Vizcarra tycks vara fortsatt högt. I en opinionsundersökning från Ipsos svarar åtta av tio att de vill att han fortsätter mandatperioden ut.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons