Annons

Seger om Islands psykningar: "Regn och vind"

Sverige har greppet om förstaplatsen. Men inför tisdagens gruppfinal i EM-kvalet kommer psykningar från norra Atlanten.
Väderprognosen talar för Island, hälsar Rosengårds Glódís Perla Viggósdóttir.
– Jag får hela tiden höra från Glódis att det är regn och vind och sådant, säger svenska klubbkompisen Caroline Seger.
Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Caroline Seger och Glódís Perla Viggósdóttir spelar tillsammans i Rosengård till vardags. På tisdag möts dem när Island tar emot Sverige i EM-kvalet. Arkivbild.
Caroline Seger och Glódís Perla Viggósdóttir spelar tillsammans i Rosengård till vardags. På tisdag möts dem när Island tar emot Sverige i EM-kvalet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När Sverige och Island ska mötas för första gången i det pågående EM-kvalet i fotboll är förutsättningarna de förväntade. Båda lagen har fyra raka segrar, och det är nu kampen om gruppsegern – och en direktplats till EM 2022 – går in i ett avgörande skede.

Torsdagens 8–0-seger mot Ungern säger ingenting om hur Sverige står sig mot ett betydligt starkare Island, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Självförtroendeboost

Annons

– Den riktiga värdemätaren blir på tisdag. Det här (matchen mot Ungern) var en bra match för oss, vi har inte setts på länge och det är mycket som ska sättas på plats på kort tid och vi ska hitta relationerna till varandra igen. Det var en liten självförtroendeboost såklart, men det som kommer på tisdag blir en helt annan match, säger Seger.

Sverige leder gruppen tack vare bättre målskillnad. Men inbördes möten räknas först, så det gäller att inte åka ifrån Reykjavik med en förlust. Och då vill det till att man kan hantera det ökända isländska vädret.

"De älskar rusk"

– Jag tror att vi kommer att möta ett fysiskt starkt Island. De har många spelare som man känner till så jag vet vad de går för. Jag vet vilka karaktärsspelare det är. Och de älskar att spela i regn och rusk och vind och sådant som islänningar gillar, så det kommer att bli tufft, säger Seger.

En spelare i det isländska laget känner hon till extra väl. Glódís Perla Viggósdóttir spelar med Caroline Seger i allsvenska Rosengård. Och psykningarna inför gruppfinalen har börjat.

– Jag får hela tiden höra från Glódis att det är regn och vind och sådant. Jag tror att hon håller på och psykar mig.

Lasse Mannheimer/TT

Jens Bornemann/TT

Fakta: Ställningen i Sveriges grupp

Fakta: Ställningen i Sveriges grupp

Så här är tabelläget i Sveriges EM-kvalgrupp inför matchen mot Island i Reykjavik på tisdag:

1) Sverige, 4 matcher, 12 poäng, +23 i målskillnad.

2) Island, 4, 12, +19

3) Slovakien, 4, 4, –7

4) Ungern, 5, 4, –12

5) Lettland, 5, 0, –23

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons