Annons

Testutrustning saknas – hotar med bojkott

Skidskyttet har förbjudit fluorvalla redan från den kommande säsongen. Trots att någon testutrustning ännu inte finns på plats.
"Vi kan inte acceptera situationen. En yttersta konsekvens kan bli att vi inte ställer upp i tävlingar", menar tyske vallachefen Andreas Emslander.
Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skidskyttet har förbjudit fluorvalla, men ännu finns ingen testutrustning. Arkivbild.
Skidskyttet har förbjudit fluorvalla, men ännu finns ingen testutrustning. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

I en skriftlig intervju med norska TV2 skriver Emslander att så länge det inte klargjorts vem som har det juridiska ansvaret för en röd skida – en skida som inte godkänts i fluorvallatestet – kommer det tyska vallateamet inte att valla några skidor till tävlingar.

I helgen skulle skidskyttenationerna få prova testutrustningen, men träffen är inställd eftersom utrustningen ännu inte är klar. Apparaten måste kunna skilja ut gamla fluorrester från nylagd valla så att inte rengjorda skidor leder till bestraffningar.

Annons

Emslander tror inte att testapparaten hinner bli klar till säsongen, som startar i slutet av november.

"Vi tror att det är omöjligt att fixa problemet på så kort tid. Teknologin som de vill använda är inte lämplig för att upptäcka fluor med. Vi kommer inte att lita på metoden, det finns för många frågetecken", menar han.

Vallachefen hoppas att fluorförbudet tas bort för den här säsongen för att inte skapa kaos inom skidskyttet och skidåkningen.

"Pressar man igenom det här slutar det med kaos. Fusk kommer att vara möjligt och fluor under skidorna betyder mer för åkarnas prestation än dopning. Jag hoppas att de är förnuftiga nog att ta bort fluorförbudet denna säsong och ta sig tid att lösa problemen. Det vi behöver är en 100 procent säker testmetod."

Inom längdåkningen ska fluorvalla fasas ut med en nollgräns först säsongen 2022–2023. Fluorvallan tas bort av miljöskäl.

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons