Annons

Tusentals sjuka efter labbläcka i Kina

Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lanzhou, Kina.
Lanzhou, Kina.Foto: TT

Flera tusen personer har smittats av en infektionssjukdom till följd av en läcka från en läkemedelsfabrik i den kinesiska staden Lanzhou.

Åtminstone 3 245 personer har testat positivt för brucellos, också kallat Bangs sjukdom, enligt miljonstadens vårdmyndigheter. Ytterligare drygt 1 400 personer har preliminärt testat positivt.

Annons

Bakterien brucella sprids vanligtvis genom närkontakt med djur eller genom animaliska produkter och orsakar bland annat feber, ledsmärtor, huvudvärk och kronisk trötthet.

Kinesiska myndigheter upptäckte förra året att den statliga bioläkemedelsfabriken hade använt ett för gammalt desinfektionsmedel, vilket innebar att bakterier följde med i dess utsläpp. Sedan spreds bakterierna med gaser i luften. Redan i december förra året insjuknade omkring 200 personer vid ett närliggande universitet.

Det är väldigt sällsynt att brucellabakterien sprids från människa till människa, men infektionssymtomen kan bli återkommande eller permanenta.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons