Annons

USA: Hizbollah gömmer lager av ammoniumnitrat

Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Explosionen i Beiruts hamn orsakades av ämnet ammoniumnitrat – samma ämne som USA nu anklagar Hizbollah för att gömma. Arkivbild.
Explosionen i Beiruts hamn orsakades av ämnet ammoniumnitrat – samma ämne som USA nu anklagar Hizbollah för att gömma. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

USA anklagar den libanesiska shiarörelsen Hizbollah för att gömma stora mängder av det explosiva ämnet ammoniumnitrat i lager runt om i Europa.

"Ända sedan 2012 har Hizbollah gömt lager av ammoniumnitrat runt om i hela Europa genom att leverera första hjälpen-kit vars kylfack innehåller ämnet. Den typen av gömda lager har hittats i länder som Storbritannien, Grekland, Frankrike och Italien", säger USA:s kontraterrorismsamordnare Nathan Sales i ett skriftligt uttalande.

Annons

Explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti orsakades av 2 700 ton ammoniumnitrat som under flera år lagrats i stadens hamn. Mer än 190 personer miste livet i explosionen och över 6 000 skadades.

"Som vi alla såg under explosionen i Beiruts hamn så är ammoniumnitrat ett mycket farligt ämne. Det kan skapa enorm ödeläggelse när det används som sprängmedel. Det är därför som USA kräver en fullständig och transparent utredning av explosionen", fortsätter Nathan Sales.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons