Annons

Varnar: Kvävefyllda majsbollar livsfarligt

Giftinformationscentralen varnar för att stoppa kvävefyllda majsbollar i munnen – en produkt som är avsedd att skapa rökmoln ur munnen, men som också kan ge svåra skador.
–  En tidsfråga innan någon dör, säger överläkare Christin Edmark.
Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Giftinformationscentralen, som ger råd till allmänheten om akuta förgiftningar, varnar för majsbollar med flytande kväve. Arkivbild.
Giftinformationscentralen, som ger råd till allmänheten om akuta förgiftningar, varnar för majsbollar med flytande kväve. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Majsbollarna fylls med flytande kväve som förångas när bollarna stoppas i munnen. Fenomenet kallas för "Dragon's Breath", på svenska "drakandedräkt", och sprids framför allt via sociala medier.

Christin Edmark, överläkare på Giftinformationscentralen, säger att majsbollarna säljs i Sverige på glassbarer och i pop up-butiker, och att användandet är mest utbrett bland unga människor.

Annons

– Vi har inte fått in så många samtal, men när riskerna är extremt stora vill vi gå ut och varna ändå, säger hon till TT.

Giftinformationscentralen känner inte till om någon har dött i samband med konsumtion av majsbollarna, men konstaterar att de har lett till svåra skador i andra länder.

–  Den vanligaste skadebilden är att man får frostskador i andningsvägar och i mag-tarmkanalen, säger Edmark.

– Sväljer man flytande kväve expanderar det något enormt mycket, och kan leda till att magsäcken sprängs. Får man en rad sådana skador är det bara en tidsfråga innan någon dör, det är väldigt allvarligt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons