Annons

Ilsket svar från Syrien på domstolsprocess

Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Internationella domstolen i Haag. Arkivbild.
Internationella domstolen i Haag. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Syriens regim riktar skarp kritik mot Nederländerna efter beslutet att försöka dra diktaturen inför den internationella domstolen i Haag (ICJ).

Den nederländska regeringen "är fast besluten att använda internationella domstolen i Haag för att tjäna sin amerikanska herres politiska intressen", säger en källa vid det syriska utrikesdepartementet enligt den statliga nyhetsbyrån Sana. Källan anklagar vidare Nederländerna för att genom sitt agerande bryta mot "sina plikter och åtaganden som säte för denna internationella organisation".

Annons

Nederländerna hoppas att president Bashar al-Assads regim ska kunna ställas till svars för brott mot mänskligheten, däribland för tortyr och användande av kemiska stridsmedel under det nio år långa inbördeskriget.

Beskedet kommer sedan Ryssland och Kina lagt in sina veton mot en process i den internationella brottsmålsdomstolen ICC, som åtalar individer för krigsbrott och som också ligger i Haag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons