Annons

Iran lovar riktad hämnd för toppgenerals död

Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Hossein Salami, generalmajor för Irans revolutionsgarde. Arkivbild.
Hossein Salami, generalmajor för Irans revolutionsgarde. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Ledaren för Irans revolutionsgarde säger att man kommer att hämnas toppgeneralen Qassem Soleimanis död genom att attackera de direkt inblandade.

Soleimani, som ledde revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades i ett amerikanskt drönaranfall i närheten av flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad i januari.

Annons

Enligt källor till amerikanska medier har Iran planerat att som hämnd döda den amerikanska ambassadören i Sydafrika någon gång före presidentvalet i USA i november. Uppgifterna fick president Donald Trump att hota med ett "tusen gånger kraftfullare" svar.

– Vi är rättsinniga, replikerar generalmajor Hossein Salami, enligt revolutionsgardets hemsida.

– Tror ni att vi skulle attackera en kvinnlig ambassadör i Sydafrika för vår broders martyrskap? Vi kommer att rikta in oss på de som var direkt eller indirekt ansvariga för denna store mans martyrdöd, tillägger Salami.

Några dagar efter Soleimanis död svarade Iran genom att beskjuta militärbaser i Irak där bland andra amerikanska soldater var stationerade.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons