Utrikes

Kenya utreder misstänkt coronasvindleri

Folk passerar förbi en väggmålning med coronamotiv i slumområdet Mathare utanför huvudstaden Nairobi i Kenya. Arkivbild.
Foto: Brian Inganga/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kenyas riksåklagare Noordin Hajj har gett order om att inleda en utredning om misstänkt förskingring av summor på motsvarande 620 miljoner kronor som landets hälsomyndighet betalat ut under coronapandemin.

Pengarna skulle ha gått till att köpa medicinsk utrustning till landets sjukhus under pandemin men hela, eller delar av, summan tros istället ha förskingrats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Madsen fångad efter flyktförsök – tog gisslan

Livstidsdömde Peter Madsen försökte under tisdagen rymma, men flyktförsöket blev kortvarigt.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Den livstidsdömde Peter Madsen har försökt fly.
Enligt källor till Ekstra Bladet tog han sig ut ur fängelset genom att ta en kvinnlig psykolog som gisslan och hota henne med ett pistolliknande föremål.

– Vapnet var verklighetstroget så fängelsevakterna i porten vågade inte ta några risker i förhållande till gisslan, som de bedömde var i livsvara, och de valde att släppa ut honom genom porten, säger Fängelseförbundets ordförande Bo Yde Sørensen till tidningen.

Efter en stor polisinsats i Albertslund omringades den morddömde Peter Madsen på tisdag eftermiddag. Han hade då lyckats ta sig ut ur fängelset Herstedvester som är specialiserat på behandling av sexualförbrytare och personer som anses farliga.

Madsen ska enligt Ekstra Bladet ha hävdat att han bar på en bomb. Han har tidigare suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplaner.

Madsen ska ha försökt fly vid 10-tiden på tisdag morgon och tre timmar senare meddelade Københavns Vestegns Politi via Twitter att insatsen var över och att en person har körts från platsen. Polisen bekräftade sedan för DR att det rör sig om Peter Madsen. Pådraget efter rymningsförsöket var massivt. På bilder från platsen sågs rymlingen vid lunchtid sitta på marken vid ett staket omgiven av beväpnade poliser som siktar på honom med sina vapen.

Polisen kommer att hålla en pressträff under tisdagseftermiddagen.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. I samband med en intervju följde hon med ubåtsbyggaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus. Han åtalades senare för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

Anna Hansson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Därför dömdes Madsen för mord

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

•Madsens skiftande förklaringar.

•Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

•Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

•Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

•Olycksförklaringen bedöms som icke trovärdig.

•Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

•Kim Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Kim Walls föräldrar blev utan skadestånd när byretten dömde Peter Madsen, men landsretten ändrar skadeståndsdelen vilket innebär att föräldrarna och pojkvännen får 150 000 danska kronor i skadestånd var för sig. Även begravningskostnader döms Madsen att betala, vilket han också gått med på.

Utrikes

Utegångsförbud dygnet runt i Lagos

Demonstranter i Lagos. Bilden är från i lördags.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den nigerianska delstaten Lagos inför ett utegångsförbud dygnet runt för att stoppa de protester mot polisvåld som vuxit sig stora den senaste veckan.

Enligt guvernören Babajide Sanwo-Olu omfattar beslutet alla områden i delstaten, däribland Afrikas största stad med samma namn.

– Jag har med bestörtning sett hur det som började som en fredlig #EndSARS-protest har spårat ur och blivit ett monster som hotar hela samhällets välmående, säger han, syftande på demonstrationerna mot polisstyrkan SARS (Specialstyrkan mot rån).

Tusentals nigerianer har de senaste dagarna gått ut på gatorna för att kräva ett slut på polisbrutalitet i det västafrikanska landet. Beslutet att upplösa den övergreppsanklagade specialstyrkan SARS den 11 oktober har inte stillat demonstranternas missnöje.

Utrikes

HD tillåter längre rösträkning i Pennsylvania

En poströst från Pennsylvania. Arkivbild.
Foto: Matt Slocum/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s högsta domstol har godkänt att man i delstaten Pennsylvania förlänger tidsfristen för hur länge poströster ska räknas i det kommande presidentvalet.

En lägre instans har redan godkänt förslaget att räkna poströster som kommer in så sent som på fredagen i valveckan, så länge de är poststämplade på valdagen: tisdagen den 3 november. Republikanerna hade överklagat beslutet, men HD ställer sig bakom förslaget.

I HD röstade fem domare för att tillåta tidsfristen och tre emot.

"Med nästan en miljon röster som redan har lagts i Pennsylvania stöder vi domstolens beslut att inte blanda sig i vårt redan fungerande system," säger delstatens justitieminister, demokraten Josh Shapiro, i ett uttalande.

Pennsylvania är en av de delstater som kan bli avgörande i årets presidentval. President Donald Trump vann i Pennsylvania 2016 men i år lutar det åt att den demokratiska motståndaren Joe Biden tar hem delstaten, enligt opinionsundersökningar.

Rättad: I en tidigare version var det otydligt kring vad domstolsbeslutet faktiskt gäller.

Utrikes

Kanadensiska Asbestos andas ut efter namnbyte

Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om orten till 'Val-des-Sources'. Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild.
Foto: Rich Pedroncelli
Utrikes
Utrikes

Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om sin ort till "Val-des-Sources" i hopp om att slippa förknippas med den dödliga mineralen.

Den stora närliggande asbestgruvan som stängdes ner 2012, var länge en central del av ekonomin i det lilla samhället i Québec. Många av de 6 700 invånarna har släktingar som arbetat i gruvan, men ortsnamnet har haft en negativ klang ända sedan Världshälsoorganisationen på 1980-talet slog fast att asbest är cancerframkallande.

Namnet har setts som ett hinder när orten försökt locka till sig investeringar.

– Varje gång man nämner, särskilt i USA, att man kommer från Asbestos, eller folk läser Asbestos på en förpackning så blir de rädda för att där ska finnas gift, säger den tidigare borgmästaren Louise Moisan-Coulombe till CBC.

Invånarna fick välja mellan fem olika förslag till nytt namn som tagits fram utifrån kriterierna att de skulle spegla ortens historia – "men utan den direkta asbestkopplingen".

Utrikes

Peter Madsen fångad efter flyktförsök

Livstidsdömde Peter Madsen försökte under tisdagen rymma, men flyktförsöket blev kortvarigt.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Den livstidsdömde Peter Madsen har försökt fly.
Enligt källor till Ekstra Bladet bombhotade han sig ut ur fängelset.

En stor polisinsats pågår i Albertslund där morddömde Peter Madsen på tisdag eftermiddag tog sig ut ur fängelset. På bilder från platsen sågs rymlingen sitta på marken vid ett staket omgiven av beväpnade poliser som siktar på honom med sina vapen.

Madsen ska ha försökt fly vid 10-tiden på tisdag morgon, och tre timmar senare meddelade Københavns Vestegns Politi via Twitter att insatsen var över och att en person har körts från platsen.

Madsen ska enligt Ekstra Bladet ha hävdat att han bar på en bomb, och han har tidigare även suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplaner. Enligt tidningen BT ska han också ha hotat sig ut från fängelset Herstedvester med hjälp av ett pistolliknande föremål.

Pådraget efter rymningsförsöket var massivt. Flera polisstyrkor är fortfarande på plats och bombskyddet kallades in, enligt danska medier. En väg spärrades av och en gul buss är parkerad framför Peter Madsen och skymmer utsikten för honom – och sikten för de journalister som samlats vid platsen.

Københavns Vestegns Politi twittrade vid 12-tiden att en man som försökt fly i Albertslund gripits och polisen bekräftade sedan för DR att det rör sig om Peter Madsen.

Polisen kommer att hålla en pressträff under tisdagen.

Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

Anna Hansson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Därför dömdes Madsen för mord

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

•Madsens skiftande förklaringar.

•Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

•Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

•Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

•Olycksförklaringen bedömdes som icke trovärdig.

•Rätten konstaterade att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

•Kim Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverade påföljden med att det var fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Kim Walls föräldrar blev utan skadestånd när byretten dömde Peter Madsen, men landsretten ändrade skadeståndsdelen vilket innebär att föräldrarna och pojkvännen får 150 000 danska kronor i skadestånd var för sig. Även begravningskostnader dömdes Madsen att betala, vilket han också gått med på.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Leovegas.se

Om LeoVegas Casino online

Leocasino De flesta har hört talas om LeoVegas, Sveriges mobilcasino, och i Finland så känner de flesta till sajten uudet kasinot 2020 (nya casinon 2020, på finska) som samlat de bästa casino online på marknaden.

Att spela på casino online är idag något som många väljer att göra men när det blir populärt att spela på casinon så kan det också kännas svårt att veta vilket av alla nätcasinon det är som man borde spela på. Ett av de populäraste casinon online i Sverige är LeoVegas. Varför LeoVegas heter just LeoVegas är inte speciellt komplicerat alls. Leo på latin betyder nämligen lejon och Vegas är den ikoniska casino staden som nog de flesta först tänker på när casino kommer på tal. Det innebär med andra ord att LeoVegas vill erbjuda en riktigt häftig spelupplevelse där man verkligen får chansen att drömma sig bort i spelens värld även fast man inte är i Vegas utan kan istället spela vart man än må befinna sig som exempelvis hemma i soffan. Varför resa långt när man kan få det bästa av Vegas till ens egna hem?

Målet med LeoVegas var alltid att kunna erbjuda ett casino med riktigt hög kvalite där det gick att spela när som helst på dygnet. LeoVegas lanserades 2011 av inga mindre än entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson. Casinot erbjuder inte enbart att man kan spela olika casinospel utan även sportsbetting. Genom åren har många fina ord sagts om online casinot och de har också fått många fina titlar såsom ‘Online Casino Operator of the Year’ (2017) och ‘Online Casino of the Year’ (2019). Det går naturligtvis att spela casinospelen via datorn men många väljer också att ladda ner appen så att man man enkelt ska kunna spela vart man än befinner sig. Appen går att ladda ner på ett klick på app store.

Det är även möjligt att få tillgång till appen om man har en Android mobil trots att appen idag inte finns att ladda ner via Google play store. Det man behöver göra är bara att godkänna åtkomsten av appen utanför Google play store vilket kan låta komplicerat men det är enklare än vad man kan tro eftersom det enkelt går att göra i inställningarna på mobilen. Sedan är det bara att besöka android.leovegas.com för att få tillgång till appen och börja spela.

LeoVegas är ett casino online som man definitivt kan lita på för de lovar alltid hög kvalite och dessutom en riktigt proffsig kundservice. Behöver man komma i kontakt med kundservice är det hur smidigt som helst bara genom att man antingen ringer eller mejlar. Det går också att livechatta för att på så sätt få hjälp så fort som möjligt.

Tre populära och roliga slotspel på LeoVegas

LeoVegas MEGAWAYS är verkligen ett slotspel helt utöver det vanliga och antagligen är det därför spelet har blivit så pass populärt. Dessutom är chansen till vinst stor vilket både gör det roligt och spännande att spela. I LeoVegas MEGAWAYS så har man chansen att vinna när man snurrar på bonus hjulen. De symboler som är bäst att stanna på i hjulet om man är ute efter hög vinst är diamant samt röda, blåa och gröna ädelstenar.

24 Hour Grand Prix är ett annat slotspel på LeoVegas som man absolut inte får gå miste om att spela. Spelet går ut på att köra en bil riktigt snabbt. För att kunna köra så snabbt som möjligt gäller det att få minst tre Race Spin-symboler samtidigt som en publik jublar i hopp om att bilen ska lyckas köra riktigt snabbt.

Book of dead är ett populärt slotspel som sticker ut för att det utspelar sig i en spännande egyptisk miljö. Chansen till vinst är stor, mycket tack vare spelets free-spins funktion.

Utrikes

Strikt och dyr karantän för Irland

En kvinna passerar en nedstängd pub i Irlands huvudstad Dublin på måndagen.
Foto: Paul Faith/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Irland backar in i en nästan total karantän sedan smittspridningen tagit rejäl fart. Målet är att få ned siffrorna i tid till jul – och det blir dyrt.
PREMIUM

Den irländska regeringen har lagt restriktionerna på den allra högsta nivån, med vissa undantag. I sex veckor förväntas människor i landet hålla sig hemma i möjligaste mån och inte ta emot några besökare, men skolor kommer att ha verksamhet som vanligt.

Irland var i ett liknande karantänsläge under våren, men trappade sedan ned åtgärderna, steg för steg i maklig takt. Landets pubar hann till exempel inte få tillåtelse att servera gäster på plats innan antalet smittade började stiga på nytt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nytt utegångsförbud i Lombardiet

Milanobor i munskydd.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Lombardiet i norra Italien inför ett nattligt utegångsförbud, den mest långtgående restriktionen sedan landet avlyste vårens rikstäckande lockdown.

Med start på torsdag kväll förbjuds invånarna i den hårt drabbade regionen runt miljonstaden Milano att vistas utomhus mellan klockan 23 och 05, enligt beslutet, som godkänts av hälsominister Roberto Speranza. Regeln gäller inledningsvis till den 13 november och undantag medges enbart av ett fåtal skäl, som arbete och sjukdomsfall.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Exledarens allierade kläms åt av nya styret

Kirgizistans expresident Sooronbai Jeenbekov. Arkivbild.
Foto: Vladimir Voronin/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kirgiziska myndigheter har gripit en nära allierad till den förre presidenten Sooronbay Jeenbekov, samtidigt som landets nye ledare försöker befästa sin makt.

Rayimbek Matraimov, tidigare biträdande chef för tullmyndigheten, anses ha haft stort inflytande som finansiär av flera politiska partier och presidenter, däribland Jeenbekov.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL