Annons

Misstänkt krigsförbrytare åtalas i Frankrike

Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

En tidigare milisman från Centralafrikanska republiken har gripits i Frankrike anklagad för delaktighet i brott mot mänskligheten, meddelar franska åklagare.

41-åriga Eric Danboy Bagale greps i östra Frankrike i tisdags och en rättslig utredning mot honom inleddes i Paris på fredagen.

Annons

Bagale tjänade i den avsatte centralafrikanske presidenten François Bozizés särskilda vaktstyrka och senare som ledare för milisgruppen Anti-balaka. Anklagelserna mot honom gäller även tortyr och delaktighet i förberedelse till krigsbrott för handlingar som ska ha begåtts mellan 2007 och 2014, meddelar åklagarna.

Som medlem i Bozizés styrka var han med om att föra sin chef till makten 2003 genom att störta den dåvarande presidenten Ange-Félix Patassé.

Anti-balakamilisen bildades senare för att strida mot Sélékarörelsen som tvingade bort Bozizé 2013.

Enligt FN, som anklagat båda sidor för krigsbrott, dödades mellan 3 000 och 4 000 människor, mestadels civila, under striderna 2013–2015.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons