Annons

Notiser Hem v 38

Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Elin Lannsjö.
Elin Lannsjö.Foto: Elin Lannsjö

Citatet

"Dahliorna blommar för fullt och det är en otrolig prakt. Är du i stan? Vill du gå ut på promenad? Nu vet du vart du ska gå."

Keramikern och stajlisten Elin Lannsjö bloggar på Elle Decoration om en anledning att besöka Botaniska trädgården i Göteborg.

Håll igång de gröna fingrarna

Annons

Det börjar bli dags att summera trädgårdssäsongen – och planera inför nästa. Växtföretaget Weibulls ger några tips för att hålla igång de gröna fingrarna under hösten:

+ Se över jordgubbsplantorna inför nästa år. Plantera nya sorter eller använd revor för att byta ut äldre plantor.

+ Förbättra gräsmattan och så nytt när sommartorkan har upphört och fuktigare höstväder är här.

+ September är en bra tid för att beskära känsliga träd och buskar.

+ Förbättra din jords egenskaper genom att så gröngödsling i slutet av säsongen. Då kommer du att ha en näringsrik jord när odlingen påbörjas nästa år.

Vissa träd och buskar må bra av att beskäras före september månads slut.
Vissa träd och buskar må bra av att beskäras före september månads slut.Foto: Janerik Henriksson/TT

Myran och Sjuan i nytt stuk

Designstolarna Sjuan, Myran och Grand Prix formgavs av den danske funktionalisten Arne Jacobsen (1902–1971). I dag har möblerna kultstatus och ett högt värde på andrahandsmarknaden. Nyligen släpptes stolarna i 16 nya färger och vad producenten Fritz Hansen kallar för sju nya basalternativ, som kan kombineras på en rad olika sätt. Serien A sense of colour har tagits fram av den italienska galleristen och entreprenören Carla Sozzani, som i ett pressmeddelande säger: "I framtagandet av de nya färgerna för Arne Jacobsens ikoniska Sjuan, en stol jag beundrat och samlat på mig i många år, frågade jag mig själv hur skapandet av hans första palett från 1955 kan ha gått till."

Stolarna Myran (bilden), Sjuan och Grand Prix finns i 16 nya färger.
Stolarna Myran (bilden), Sjuan och Grand Prix finns i 16 nya färger.Foto: Fritz Hansen
Stolen Sjuan lanseras i en ny serie.
Stolen Sjuan lanseras i en ny serie.Foto: Fritz Hansen

Gör plats för vitlöken

Beroende på i vilken växtzon du odlar kan det vara nära till frosten. Då är det dags att sätta vitlök. Plocka av klyfta för klyfta på lökarna och sätt dem i välgödslad jord mellan fyra och fem centimeter djupt, tipsar Allt om trädgård. Ha mellan tio och femton centimeter mellan varje klyfta. En upphöjd bädd ger perfekta förhållanden. Köp helst utsädeslök i plantbutiken. Då får du friskt utsäde av sorter lämpliga för nordiskt klimat.

Lämpligt radavstånd för vitlök är 30–35 centimeter. I pallkrage kan man sätta dem tätare.
Lämpligt radavstånd för vitlök är 30–35 centimeter. I pallkrage kan man sätta dem tätare.Foto: Jessica Gow/TT

Citatet

"Vissa delar har renoverats i huset, medan jag låtit behålla mycket av 80-talsprägeln. Jag kan tycka att det finns en viss charm med en del bitar i huset, trots att det är aningen omodernt. För mig är det viktigt med känslan i ett hem, det får inte kännas kallt."

Dansaren Ann Wilson, känd som domare i tv-programmet "Let's dance", berättar för Sköna hem om sitt hus i skånska Råå.

Ann Wilson.
Ann Wilson.Foto: Johan Nilsson/TT

Lös problemen med sotiga skorstenar

Eldstäderna runt om i landet börjar nu användas allt flitigare. Men hur mår din skorsten? Har den lagringar med mycket tjära? Sot blir ofta synligt i oanvända svala vindsutrymmen. Tjärpartiklar hopar sig särskilt i skorstenstoppen för att sedan spridas till golv, tak och väggar. Låt då en sotare besiktiga dina kaminer och kakelugnar och rengöra dem, tipsar tidskriften Vi i villa. Då minskar du också risken för framtida skorstensbränder.

När det blir kallare ute är det många som tänder sin eldstad.
När det blir kallare ute är det många som tänder sin eldstad.Foto: Pontus Lundahl/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons