Annons

På väg mot historia: "En av de bästa"

Tampas svenske superback Victor Hedman, 29, har dominerat stort i Stanley Cup-slutspelet.
Snart kan han både vara mästare och historisk målskytt.
– Han har bevisat att han är en av de bästa svenska backarna någonsin, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.
Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Med mål i sikte. Victor Hedman kan bli historisk som tidernas bäste backmålskytt under Stanley Cup-finalserien. Arkivbild.
Med mål i sikte. Victor Hedman kan bli historisk som tidernas bäste backmålskytt under Stanley Cup-finalserien. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I natt, svensk tid, börjar finalserien i Stanley Cup mellan Hedmans Tampa Bay och Dallas med John Klingberg och Mattias Janmark.

För Victor Hedman skulle en Stanley Cup-seger, hans första i så fall, vara kulmen på ett slutspel där han varit glödhet. Så till den milda grad att han kan bli historisk.

Annons

Med nio gjorda mål är han den målfarligaste backen på 26 år i ett Stanley Cup-slutspel.

Bara två backar har gjort fler mål i ett och samma slutspel – legendarerna Paul Coffey som gjorde tolv mål för Edmonton 1985 och Brian Leetch som gjorde elva 1994.

Just nu delar han tredjeplatsen med namn som Bobby Orr och Brad Park, båda Boston.

Slut på superlativer

När TT når förbundskaptenen Johan Garpenlöv och frågar om Hedman, frågar han retoriskt med ett skratt:

– Vilka superlativer har inte använts ännu?

TT: Vad tycker du sticker ut hos honom?

– Hans fysiska egenskaper, att vara så stor som han är men ändå ha ett rörelsemönster som en liten spelare, det är få förunnat. Sedan är det hans attityd till det han håller på med, att alltid bli bättre. Han har ställt in sig både individuellt och som assisterande kapten på att leda laget och få vinna Stanley Cup. Från dag ett i år tycker jag mig ha sett en bestämdhet, att "nu ska vi vinna det här och jag ska leda vägen", säger Garpenlöv om den 198 centimeter långe och 103 kilo tunge Modoprodukten.

Han lyfter också fram Hedmans ambition att hela tiden utvecklas och hans självförtroende med pucken.

Tung projektil

Något som utmärker Hedman i hans målskytte är hans tunga och precisa projektil till slagskott. När spelet och spelarna bara blir snabbare och snabbare är det många som övergett slagskottet för att det tar för lång tid att få i väg.

– Jag tror att det har med hans explosivitet att göra, han tänker slagskott och sedan spelar han med spelare som sätter upp honom i lägen där han får tiden. (Nikita) Kutjerov är en mästare på att dra på sig motståndare och sedan slå passningar, säger Garpenlöv.

Annons

Nicklas Lidström är Sveriges bäste back genom tiderna med fyra Stanley Cup-segrar och sju Norris Trophy, priset som går till NHL:s bäste back.

De två andra svenskarna som vunnit Norris Trophy är Erik Karlsson (två gånger) och Victor Hedman (en gång).

TT: Var skulle du ranka Hedman?

– Jag tycker man ska vara försiktig fram tills att en spelare har satt punkt för karriären, man ska inte ranka dem, men så här långt har han ju bevisat att han är en av de bästa svenska backarna någonsin, säger Garpenlöv som tror att Tampa vinner finalserien om stjärnorna håller sig skadefria.

Göran Sundberg/TT

Fakta: Svenskarna i Stanley Cup-finalen

Fakta: Svenskarna i Stanley Cup-finalen

Victor Hedman, back, Tampa Bay.

Ålder: 29.

Moderklubb: Modo.

Antal NHL-säsonger: 11.

Främsta meriter: VM-guld 2017, VM-brons 2010, Stanley Cup-finalist 2015, Norris Trophy 2018 (i år nominerad för fjärde året i rad), Guldpucken 2015, årets rookie i elitserien 2009.

John Klingberg, back, Dallas.

Ålder: 28.

Moderklubb: Lerum.

Antal NHL-säsonger: 6.

Främsta meriter: VM-guld 2017 och 2018, SM-guld med Skellefteå 2013.

Mattias Janmark, forward, Dallas.

Ålder: 27.

Moderklubb: Stocksund.

NHL-säsonger: 5.

Främsta meriter: VM-guld 2018.

Fakta: Så spelas finalserien

Fakta: Så spelas finalserien

Final 1, (natt mot) söndag 20 september (01.30).

Final 2, tisdag 22 september (02.00).

Final 3, torsdag 24 september (02.00).

Final 4, lördag 26 september (02.00).

Ev final 5, söndag 27 september (02.00).

Ev final 6, tisdag 29 september (02.00).

Ev final 7, torsdag 1 oktober (02.00).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons