Annons

Poliser åtalas efter häktesdöd i Colombia

Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Anhöriga till Javier Ordóñez, som dog efter att ha gripits av polis, bär hans kista under en begravningsmässa i Bogotá den 16 september.
Anhöriga till Javier Ordóñez, som dog efter att ha gripits av polis, bär hans kista under en begravningsmässa i Bogotá den 16 september.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Två poliser i Colombia åtalas för misshandel och dråp i ett uppmärksammat fall som utlöst omfattande protester mot polisvåld i huvudstaden Bogotá och andra städer i landet.

Det gäller gripandet av en man vid namn Javier Ordóñez, som senare dog i häkte. På en video syns hur poliser upprepade gånger använder elchockpistol mot mannen, medan han kvidande ligger på marken.

Annons

Enligt en advokat som representerar Ordóñez anhöriga dog tvåbarnspappan senare på en polisstation efter att även ha blivit brutalt misshandlad.

Tretton människor har dött under de efterföljande upploppen – de flesta av skottskador, enligt Bogotás borgmästare Claudia López, som anklagat polisen för att ha öppnat eld mot demonstranterna.

Enligt myndigheterna har 95 polisstationer vandaliserats under protesterna, som även rasat i Medellín och Cali.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons