Annons

Potent gift skickades per post till Trump

En försändelse med det dödliga giftet ricin skickades under veckan till USA:s president Donald Trump. Paketet upptäcktes och stoppades av myndigheterna, rapporterar amerikanska medier.
Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett paket innehållandes det dödliga giftet ricin har skickats till USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Ett paket innehållandes det dödliga giftet ricin har skickats till USA:s president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

All post till Vita huset genomgår undersökningar på annan adress innan de når sina adressater, och det var under en sådan undersökning som innehållet i paketet upptäcktes.

Två tester utfördes och detta bekräftade att försändelsen innehöll ricin. Det giftiga proteinet kan orsaka kräkningar, inre blödningar, andningssvårigheter och leda till döden.

Annons

Underrättelsetjänsten utreder nu vem som kan ligga bakom försändelsen, rapporterar CNN.

"För närvarande föreligger ingen känd fara för allmänheten", säger en taleskvinna för den federala polisen FBI till The Wall Street Journal.

rapporterar att utredare har misstankar om att paketet kan ha skickats från Kanada. Det finns ännu inga misstänkta.

Misstänkta paket har vid flera tidigare tillfällen skickats till Vita husets personal.

2013 skickades ett paket med giftet till USA:s dåvarande president Barack Obama, även då upptäcktes giftet i en rutinundersökning. En skådespelerska från Texas dömdes senare till 18 års fängelse efter att ha erkänt att hon skickat paketet.

Ricin finns i fröna hos växten med samma namn och är ett av världens giftigaste ämnen.

Fakta: Ricin

Fakta: Ricin

Ricin är ett av världens giftigaste ämnen. Det giftiga proteinet finns i bönlika frön i växten ricin.

Tidiga symtom vid intag är diarré och kräkningar. Senare symtom är hallucinationer samt förstörd lever- och njurfunktion.

Flera länder, däribland USA, experimenterade med ricin under de båda världskrigen.

Ett exempel på användning av ricin som vapen är då Bulgariens regering beordrade ett mord på exilbulgaren Georgi Markov i London 1978: han dödades med ett stick med ett paraply preparerat med ricin.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons