Annons

Skellefteås tapp nyttigt och frustrerande

Skellefteå tappade en tremålsledning under matchens sista sex minuter mot Leksand, men vann med 5–4 efter förlängning.
– Det tappet är en bra läropeng för oss, säger Skellefteås Philip Broberg – en av lagets nyckelspelare i powerplay.
Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Niclas Burström hittar rätt för Skellefteå när han överlistar Leksands Axel Brage. Skellefteå tappade en tremålsledning, men vann i förlängning.
Niclas Burström hittar rätt för Skellefteå när han överlistar Leksands Axel Brage. Skellefteå tappade en tremålsledning, men vann i förlängning.Foto: Ulf Palm/TT

Efter två perioder såg Skellefteå ut att gå mot en säker seger i SHL-premiären. Laget ledde med 4–1 efter fyra mål i samband med powerplay. Spelarna verkade då förbereda sig för en bekväm bussresa hem till Norrland.

Men i tredje perioden vände allt. Skellefteås spel rasade samman och under matchens sista 5 minuter och 39 sekunder gick Leksand från 1–4 till 4–4. Organisatören vara Peter Cehlarik som gjorde 2–4 och kvitteringen när det bara återstod nio sekunder.

Annons

– Synd att man inte fick höra något hemmajubel, Längtar efter att få möta publiken. Har bara sett dem på video, säger Peter Cehlarik.

Läropeng

Skellefteå fick en kalldusch, men lyckades rädda självrespekten när Andreas Wingerli gjorde segermålet i slutet av en mycket dramatisk förlängning. Ett poängtapp, som Philip Broberg i Skellefteå tyckte var nyttigt:

– Visst är det frustrerade för oss. Vi måste kunna spela på en ledning. Men nu ser vi detta som en bra läropeng för oss, som kommer att bli mycket nyttigt under resten av säsongen. Speciellt nu när ni åtminstone fick med oss två poäng.

Det märktes på flera Skellefteåspelare att detta var ett poängtapp som sved, speciellt när laget var så effektivt i två perioder.

– Nu vet vi i alla fall en sak. När vi kommer i liknande läge igen kommer inte detta att hända, säger Philip Broberg.

Han får medhåll av matchvinnaren Andreas Wingerli:

– Detta kommer alltid att finnas med oss i bakhuvudet resten av säsongen. Vi får inte tappa spelet som vi gjorde i dag.

Bra PP

Faktum är att Skellefteås ras i slutdelen av matchen fördunklar den stora snackisen efter två perioder: Lagets oerhörda powerplay som resulterade i fyra mål. En av motorerna i det spelmomentet var Philip Broberg som noterades för ett mål och två assist.

– Ja, det spelsättet fungerade mycket bra i dag och det var viktigt. Kul att vi kunde sätta dit några puckar, säger Broberg, som kan bli mycket viktig för Skellefteå.

Det visar bland annat lagets skridskotester där han slagit personligt hastighetsrekord.

Annons

– Jag har lagt på mig mycket muskler och därmed blivit snabbare, säger han.

Kluvna leksingar

I Leksand var det flera spelare som hade problem att sortera känslorna efter matchen. Glädje över kvitteringen och en poäng, men besvikelse för förlusten.

Tränaren Björn Hellkvist sammanfattade vad många leksingar kände:

– Jag har en jättekluven känsla. Är givetvis jätteglad att vi tog en poäng, men det är mentalt skit att vi förlorade.

Han pekade också på lagets mörker i boxplay:

– Där är det inte godkänt. Där måste vi upp.

Anders Hansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons