Annons

Tambellini het i Rögles premiärseger

Det hade gått 190 dagar sedan förra säsongen avbröts och Rögle hade slutat på en historisk tredjeplats.
Kanske bidrog den placeringen till att man nu lyckats locka till sig den hockeyallsvenska skyttekungen Adam Tambellini – i premiärsegern med 6–4 hemma mot Linköping presenterade han sig för SHL-publiken.
– Det var en bra start, säger han.
Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Adam Tambellini efter sitt 3–2-mål.
Adam Tambellini efter sitt 3–2-mål.Foto: Anders Bjurö/TT

Försnacket handlade om de nya direktiven till seriens domare; striktare bedömning mot spelförstörande rackartyg och förseelser som exempelvis slashing. Det märktes av direkt. Efter sju minuter hade LHC fått två utvisningar och hemmalaget en.

Rögle hade inför säsongen lånat in Raphaël Lavoie från NHL-klubben Edmonton Oilers, men när det var dags för premiär i Catena arena fanns kanadensaren inte med i truppen. Senare kom besked om att han lämnat laget.

Annons

Lavoies plats i tredjekedjan togs av Adam Edström. Men det blev inte så mycket spel för Edström. Efter 8.52 delade han ut en tung tackling mot Jarno Kärkis huvud och fick matchstraff.

"Korrekt domslut"

Röglestjärnan Dennis Everberg såg smällen från sidan.

– Det är nog ett korrekt domslut. Linköpingsspelaren är i en väldigt sårbar situation och det kan ta väldigt illa. Det är skönt att det gick bra.

I och med matchstraffet landade det totala antalet utvisningsminuter i den första perioden på hela 33.

– Vi har lagt krut på att anpassa oss. Det finns många onödiga utvisningar man kan ta bort, säger Everberg och får medhåll av LHC:s tränare Bert Robertsson.

– De nya direktiven kommer i slutändan främja en bra och kreativ hockey där spelarna vågar bära pucken i stället för att bara chippa in den i offensiv zon. Sedan har de en del vanor som är svåra att bli av med.

I och med de många utvisningarna fick båda lagen en hel del tid i powerplay.

Efter första perioden var ställningen 1–1 och när Linköping inledde den andra med att ta två snabba utvisningar för interference passade Simon Ryfors på att göra 2–1, framspelad av Adam Tambellini.

2–2 kom kort senare – också det i fem mot fyra – och då var det Jarno Kärkis tur att utnyttja en Rögleutvisning.

Det dröjde sedan bara elva sekunder efter Linköpings kvittering innan Adam Tambellini själv gjorde 3–2.

"Bara en match"

Annons

Och han var inte färdig med det. Innan perioden var slut spelade han fram Eric Célinas till ytterligare ett powerplaymål.

– Vi har bara spelat en match. Vi tar med oss detta som något positivt och går vidare. Vi är bra i powerplay där vi flyttar runt pucken fint. Sedan har Célinas ett mäktigt skott så vi försöker ge pucken till honom. Det är en riktig raket, jag har aldrig sett någon skjuta så hårt. Han är ett fint vapen för oss, säger Tambellini som innan matchen var slut också spelat fram till Dennis Everbergs andra fullträff för kvällen.

Efter att Simon Ryfors gjort 6–2 och Linköping innan matchens slut reducerat två gånger om passade Everberg på att hylla Tambellini. Kanadensaren som inför säsongen hämtats från Modo hade noterats för tre assist och ett mål.

– Han var grym i hockeyallsvenskan förra året och hade anbud från många klubbar. För fem år sedan kanske han inte hade valt Rögle. Som spelare vill man vinna, säger Dennis Everberg och tillägger:

– I dag var han väldigt bra. De lägen han fick utförde han med perfektion.

Martin Hardenberger/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons