GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trend att banker stänger kontor

Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad torsdag 15:55
Ett nedlagt bankkontor i Kalix kommun i Norrbotten. Arkivbild.
Ett nedlagt bankkontor i Kalix kommun i Norrbotten. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt / TT

Handelsbankens besked tidigare i veckan om att stänga 180 kontor är del av en pågående trend. Nära en tredjedel av de fyra storbankernas kontor har försvunnit de senaste fyra åren, enligt statistik från Svensk Bankförening skriver tidningen Fastighetsvärlden.

Enligt Bo Becker, professor på Handelshögskolan i Stockholm, är det troligt att fler bankkontor försvinner framöver. Framför allt de som ligger centralt och som har höga hyror.

– Det som nästan inte kommer finnas framöver är kontor med dyra retail-lägen, som bankkontor traditionellt haft. Det antalet kommer nog fortsätta att krympa, säger Becker till Sveriges Radio Ekot.

I dag har storbankerna – Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank – tillsammans knappt 800 bankkontor enligt Fatighetsvärlden. Vid årsskiftet 2008-2009 fanns det nära 2 000 kontor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.