Inrikes

Dadgostar står fast vid hot mot Löfven

– Vi har tolererat den här statsministern med vi har gjort det med två väldigt tydliga löften, sade Nooshi Dadgostar i SVT:s Agenda. Arkivbild.
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Nooshi Dadgostar, sannolikt Vänsterns nya partiledare, står fast vid löftet att försöka fälla regeringen om marknadshyror och de aviserade förändringarna i arbetsrätten drivs igenom.

– Det är ingen nyhet för regeringen. Om de går fram med ett sådant förslag, då provocerar de fram ett misstroende riktat mot statsministern, sade Dadgostar i en intervju i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Höstlovsaktiviteter ställs in i Malmö

Presskonferens i Malmö med anledning av nya regionala coronarestriktioner i Skåne. Från vänster: Per-Erik Ebbeståhl, stadskontoret, Anne Mattsson, kulturförvaltningen, och Johan Hermansson, fritidsförvaltningen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Höstlovsaktiviteter på exempelvis museum kommer att ställas in i Malmö efter att coronaråden skärpts i Skåne på grund av en ökad smittspridning.
– Vi är i en situation som vi inte har varit i Skåne tidigare, säger kommunens ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Malmö stad agerar efter att att de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet skärpts.

– De flesta höstlovsaktiviteter kommer att ställas in, säger Anne Mattsson, tillförordnad förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen, på en presskonferens.

Verksamheter kommer att hållas öppet, men antalet besökare kommer att begränsas.

– Vi är i en situation som vi inte har varit i Skåne tidigare. Vi var förskonade till stor del i våras, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stad.

Kommunen framhåller att exempelvis biblioteken inte är någon mötesplats, men att det nu är ett för stort tryck vad gäller antalet besökare.

– Just nu och tre veckor fram är vi tacksamma om man inte tar oss till våra bibliotek, säger Anne Mattsson.

"Skarpt läge"

Ett antal andra kommuner i Skåne agerar också efter tisdagens besked om skärpta allmänna råd. Osby kommun återinför besöksförbud på äldreboenden från och med onsdagen. Även simhallar och bibliotek stänger, och uthyrning av kommunens lokaler stoppas, meddelar kommunen på sin hemsida .

"Utvecklingen av covid-19 i Skåne är mycket allvarlig. Nu är det skarpt läge och det kräver snabbt agerande från vår sida för att det ska ge någon effekt på smittspridningen. Vi måste alla hjälpas åt för att bryta den här oroväckande trenden nu", säger kommundirektör Petra Gummesson i ett uttalande.

Beslutet gäller till och med den 17 november.

I Åstorp går man inte riktigt lika långt, men vädjar till anhöriga att inte besöka närstående på de särskilda boendena. "Med hänsyn till den situation vi nu befinner oss i och för att skydda våra riskgrupper ser vi helst att det inte sker några besök på våra boenden", säger socialchef Monica Enberg på kommunens hemsida .

Stänger badhus

I Trelleborg stänger kommunen Trelleborgs museum, badhuset, tre bibliotek och fritidsgårdarna tills vidare. "Det är allvar nu. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen", säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) på kommunens sajt .

I Staffanstorp stängs idrottsanläggningar, badhus, fritidsgårdar, bibliotek och öppen verksamhet, och kommunanställda förbjuds att göra tjänsteresor. I Sjöbo stänger simanläggningen och i Svalöv, Burlöv samt Vellinge ställs alla planerade höstlovsaktiviteter in.

Daniel Kihlström/TT

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Källor: Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i Skåne

Inrikes

SD-topp frias från sexuellt ofredande

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren i Jönköpings tingsrätt i samband med rättegången mot honom om sexuellt ofredande. Arkivbild.
Foto: Anna Hållams/TT
Inrikes
Inrikes Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren frias från misstankar om sexuellt ofredande.
Uppgifterna från SD:s före detta EU-parlamentariker Kristina Winberg räcker inte för en fällande dom, enligt Jönköpings tingsrätt.
– Han är väldigt lättad, säger Lundgrens advokat.

Enligt åtalet hade Lundgren ofredat en kvinnlig partikamrat genom att dra ner henne i sitt knä, föra in sina händer under hennes tröja och bh och samtidigt klämma fast henne med sina ben och säga "ge mig en puss".

Lundgren har förnekat brott och den berörda kvinnan sade under förhandlingen i Jönköpings tingsrätt att åtalet sker mot hennes vilja.

– Jag känner mig inte ofredad eller kränkt. Jag tycker det är dumt att jag sitter här i dag, sade hon enligt Aftonbladet .

Nu frias han av Jönköpings tingsrätt.

"Det framstår för tingsrätten fortfarande som mycket oklart om, och i sådana fall på vilket sätt och under vilka förutsättningar Peter Lundgren har rört vid NN (målsägaren) kvällen den 17 mars 2018 och om omständigheterna har varit sådana att hans handlande skulle vara ett beteckna som ett ofredande", skriver rätten i sin dom.

Expressens avslöjande

Händelsen inträffade vid en fest på ett hotellrum i Nacka strand i samband med SD:s valkonferens 2018, och anklagelserna mot Lundgren avslöjades av Expressen bara en vecka före EU-valet.

Tidningen hade fått tag i ett inspelat telefonsamtal, där man enligt åklagaren hör målsägaren och Kristina Winberg, dåvarande EU-parlamentariker för SD, diskutera händelsen.

Lundgren erkände i en intervju med Expressen och senare i förhör med polisen att han hade tagit kvinnan på brösten, men backade sedan från erkännandet.

Winberg petades

I samband med detta petades Kristina Winberg, SD:s fjärdenamn på partiets EU-valslista, både från listan och från partiet. SD sade att hon vid flera tillfällen hade visat "klandervärt och omdömeslöst uppförande" mot kollegor och personal och i "förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen".

I en film som sedan publicerades på partiets Youtube-konto diskuterade Lundgren händelsen tillsammans med kvinnan. Han sade då att han hade betett sig "tölpigt" på festen och att han hade haft ångest över det. Kvinnan sade att det var "oturligt att det blev så dumt som det blev", men ansåg det hela utagerat.

Minns inte

Expressens filmklipp med det inspelade telefonsamtalet och Youtube-filmen användes i tingsrätten av åklagaren som bevis för Lundgrens skuld. I rätten backade dock flera personer från sina tidigare utsagor, bland annat målsägaren och Peter Lundgren, som båda sade att de inte mindes händelsen.

Lundgrens advokat Tor Åström säger att Youtube-filmen från SD handlade om "politisk skademinimering".

– Och ska man göra en pudel under brinnande valrörelse ska man nog göra en hel pudel och lägga sig platt. Att det sedan kom att utnyttjas juridiskt tror jag inte parterna tänkte på i det ögonblicket, säger Åström, apropå de förändrade vittnesmålen i rätten.

Det enda vittne som styrkte händelsen under rättegången var Kristina Winberg.

Egenintresse

Men enligt försvaret hade Winberg ett intresse av att smutskasta Lundgren, då hon enligt dem kunde hamna högre upp på partiets EU-valslista om Lundgren, som var högst upp på listan, petades.

Rätten skriver att det inte är möjligt att bortse från det, och bedömer därför hennes uppgifter med "försiktighet".

– Det är naturligtvis välkommet att tingsrätten lyssnade på vår beskrivning av den politiska kontexten i valrörelsen, säger Åström.

Rätten skriver även att Winbergs uppgifter saknar stöd från andra personer, och att hennes uppgifter tillsammans med filmklippet inte räcker för en fällande dom. Inte heller anses Youtube-klippet styrka att ett sexuellt ofredande ägde rum på hotellrummet.

"Åtalet ska därför i sin helhet lämnas utan bifall", skriver rätten.

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Vildsvin kan ha smittat tamgris med salmonella

Två skånska vildsvin har visat sig vara smittade av en allvarlig och ovanlig form av salmonella. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP-TT
Inrikes
Inrikes En allvarlig form av salmonella har hittats i skånska vildsvin. Kanske kan det förklara hur samma salmonellatyp kunnat sprida sig till en skånsk grisgård. LRF kräver bättre kontroll på vildsvinen.

– Det är en mycket större smittrisk när vi har en stor vildsvinsstam, säger Anna Forslid, veterinär hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Salmonellafyndet har gjorts i två vildsvin i Hässleholmstrakten i norra Skåne. Hur utbredd smittan är bland vildsvin är oklart och den eventuella kopplingen mellan vildsvin och de smittade skånska tamgrisarna är inte fastställd.

"Vi arbetar med flera spår. En teori har varit att vildsvin kan ha spelat en roll i smittspridningen, vilket de här senaste fynden kan indikera", säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog, enligt ett pressmeddelande .

Allvarliga hälsostörningar

Det handlar om Salmonella choleraesuis, en salmonellavariant som inte funnits inom svensk grisuppfödning på mer än 40 år. Den kan orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris, men att människor drabbas av just denna salmonellatyp är mycket ovanligt.

– Det är en tråkig nyhet att den här allvarliga typen av salmonella nu finns bland vildsvin. Det är väldigt svårt att skapa kontroll över den situationen och en väldigt stor risk att den salmonellan sprids vidare, bland annat till tama grisar, säger LRF:s vice ordförande Åsa Odell, som själv är grisbonde.

Att smittan fanns bland tamgris i Skåne konstaterades den 15 september. Senare upptäcktes att smittan därifrån spridits vidare till en annan gård, som ursprungsgården levererat djur till.

Kontroll över utfodring

Nu måste smittoläget i vildsvinsstammen undersökas vidare, anser LRF, som också kräver att myndigheterna tar kontrollen över utfodringen av vildsvin.

I dag finns ungefär 300 000 vildsvin i Sverige. När de samlas kring utfodringsplatserna ökar risken för smittspridning mellan dem. I takt med att de blir fler kommer de allt oftare nära grisgårdar och risken för överföring av smitta till tamgris ökar, varnar LRF.

En möjlig smittväg kan vara att halm som tagits in till tamgrisar har blivit förorenad av bajs från salmonellasmittade vildsvin, enligt Anna Forslid.

– Våra grisgårdar har en jättebra nivå på biosäkerheten, men ska de börja hägna in alla åkrar? Det funkar ju inte, säger hon.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Salmonella choleraesuis

Den 15 september upptäcktes det första fallet av Salmonella choleraesuis på mer än 40 år på en svensk grisgård.

Från denna gård i Skåne spreds smittan sedan vidare till ytterligare en gård.

Till skillnad från de flesta andra salmonellatyper kan Salmonella choleraesuis orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris. Graden av symptom kan variera, men den kan leda till ökad dödlighet.

Att människor får denna typ av salmonella är mycket ovanligt.

Källa: Jordbruksverket

Inrikes

Vildsvin kan ha smittat tamgris med salmonella

Två skånska vildsvin har visat sig vara smittade av en allvarlig och ovanlig form av salmonella. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP-TT
Inrikes
Inrikes En allvarlig form av salmonella har hittats i skånska vildsvin. Kanske kan det förklara hur samma salmonellatyp kunnat sprida sig till en skånsk grisgård. LRF kräver bättre kontroll på vildsvinen.

– Det är en mycket större smittrisk när vi har en stor vildsvinsstam, säger Anna Forslid, veterinär hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Salmonellafyndet har gjorts i två vildsvin i Hässleholmstrakten i norra Skåne. Hur utbredd smittan är bland vildsvin är oklart och den eventuella kopplingen mellan vildsvin och de smittade skånska tamgrisarna är inte fastställd.

"Vi arbetar med flera spår. En teori har varit att vildsvin kan ha spelat en roll i smittspridningen, vilket de här senaste fynden kan indikera", säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog, enligt ett pressmeddelande .

Allvarliga hälsostörningar

Det handlar om Salmonella choleraesuis, en salmonellavariant som inte funnits inom svensk grisuppfödning på mer än 40 år. Den kan orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris, men att människor drabbas av just denna salmonellatyp är mycket ovanligt.

– Det är en tråkig nyhet att den här allvarliga typen av salmonella nu finns bland vildsvin. Det är väldigt svårt att skapa kontroll över den situationen och en väldigt stor risk att den salmonellan sprids vidare, bland annat till tama grisar, säger LRF:s vice ordförande Åsa Odell, som själv är grisbonde.

Att smittan fanns bland tamgris i Skåne konstaterades den 15 september. Senare upptäcktes att smittan därifrån spridits vidare till en annan gård, som ursprungsgården levererat djur till.

Kontroll över utfodring

Nu måste smittoläget i vildsvinsstammen undersökas vidare, anser LRF, som också kräver att myndigheterna tar kontrollen över utfodringen av vildsvin.

I dag finns ungefär 300 000 vildsvin i Sverige. När de samlas kring utfodringsplatserna ökar risken för smittspridning mellan dem. I takt med att de blir fler kommer de allt oftare nära grisgårdar och risken för överföring av smitta till tamgris ökar, varnar LRF.

En möjlig smittväg kan vara att halm som tagits in till tamgrisar har blivit förorenad av bajs från salmonellasmittade vildsvin, enligt Anna Forslid.

– Våra grisgårdar har en jättebra nivå på biosäkerheten, men ska de börja hägna in alla åkrar? Det funkar ju inte, säger hon.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Salmonella choleraesuis

Den 15 september upptäcktes det första fallet av Salmonella choleraesuis på mer än 40 år på en svensk grisgård.

Från denna gård i Skåne spreds smittan sedan vidare till ytterligare en gård.

Till skillnad från de flesta andra salmonellatyper kan Salmonella choleraesuis orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris. Graden av symptom kan variera, men den kan leda till ökad dödlighet.

Att människor får denna typ av salmonella är mycket ovanligt.

Källa: Jordbruksverket

Inrikes

24-åring åtalas efter hot om skolskjutning

En ung man åtalas i Sundsvall för en rad brott, bland annat olaga hot och våldtäkt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En 24-årig man åtalas för att i april i år ha hotat att skjuta ihjäl flera elever på en skola på Alnön utanför Sundsvall, rapporterar SVT Västernorrland .

Skolan tvingades den 23 april i år att stänga direkt och hålla många elever inlåsta i väntan på att polisen grep mannen som misstänks ha uttalat hotet. Samtidigt kallades beväpnad polis till skolan för att förhindra ett angrepp.

Den 24-åring som greps samma dag har nu åtalats både för hotet mot skolan och för en rad andra brott mot en av de flickor på skolan som hotet riktades mot. Mannen misstänks för att i slutet av förra året ha misshandlat och våldtagit flickan, och att därefter ha hotat henne med våld om hon gick till polisen.

Han misstänks också ha skickat kränkande meddelanden till flickan och för att ha öppnat konton i sociala medier i hennes namn. Mannen åtalas nu bland annat för våldtäkt, misshandel, grovt olaga hot och olovlig identitetsanvändning.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Inrikes

Skolstatistik säkrad närmaste åren

Utbildningsminister Anna Ekström presenterar övergångslösning på problemet med skolsekretess. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Uppgifter på skolnivå om till exempel lärartäthet och elevernas betygssnitt kommer de närmaste åren att vara tillgängliga för alla. Regeringen har med stöd av samarbetspartierna funnit en tillfällig lösning på problemet med sekretess.

Regeringen har i dag skickat ett förslag till remiss om att tillfälligt bryta sekretessen för skolstatistik.

– Syftet är att säkerställa att bland annat kommuner, allmänhet och media får tillgång till statistiken, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Den tillfälliga lösningen som ska göra statistiken tillgänglig är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2021 och upphöra att gälla den 1 juli 2023, när en långsiktig lösning väntas vara på plats.

– Förslaget är mycket viktigt för att vi på kort sikt ska kunna säkerställa tillgången till uppgifterna, det behovet är stark, säger utbildningsministern.

Tidigare har det varit en självklarhet att alla som vill kan ta del av statistik om en viss skola. Detta har bland annat varit en hjälp för elever och föräldrar inför ett skolval.

Överraskande

Men förutsättningarna ändrades när Statistiska Centralbyrån (SCB), som samlar in uppgifter åt Skolverket, oväntat ändrade sin sekretesspolicy och ännu mer oväntat fick stöd för den i domstol.

Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas. Enligt resonemanget kan uppgifter om betygsresultat och annat på en viss skola användas av konkurrerande skolor.

Som en följd kan då heller inte uppgifter om en enskild kommunal skola publiceras, eftersom alla skolor ska hanteras lika, kom Skolverket fram till. Kontentan blev att endast uppgifter på riksnivå skulle finnas tillgängliga. Inte ens det stora skolenhetsregistret -- med adresser och kontaktuppgifter till varenda skola i landet -- skulle göras tillgänglig.

Ingen nöjd

Alla, friskoleföreträdare inkluderade, har varit missnöjda med det nya rättsläget — traditionen av öppenhet och insyn får sägas vara stark i Skolsverige. Utbildningsministern har varit tydlig med att problemet måste lösas så snart det går, men att det är juridiskt komplicerat.

Hittills har en ny förordning lett till att skolenhetsregistret åter är tillgängligt. Dessutom har Skolverket gjort en ny prövning av sitt tidigare beslut, vilket innebär att det går att ta del av äldre statistik om varje skola.

Anna Lena Wallström/TT

Inrikes

Ytterligare nio döda med covid-19

Totalt har 117 913 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Nio nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 927 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 117 913 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Inrikes

Ytterligare nio döda med covid-19

Totalt har 117 913 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Nio nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 927 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 117 913 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL