Inrikes

Brand rasar i jättehögar med flis

Det brinner mycket kraftig vid ett värmeverk i Norrköping. Räddningstjänsten har påbörjat vattenbombning med helikoptrar för att förhindra ytterligare spridning.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes En mycket kraftig brand rasar i Norrköpings hamn. Branden har spridit sig från stora flishögar till en hög med timmer.
Räddningstjänsten vattenbombar med helikoptrar och skyfflar runt flisen med bandmaskiner för att få branden under kontroll.
PREMIUM

Under söndagseftermiddagen började det av oklar anledning brinna i flishögarna vid värmeverket i Norrköpings hamn.

– Högarna är väldigt stora och väldigt många. Det brinner för fullt, säger Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stopp för publikevenemang hejdar smittan bäst

Brittiska forskare har analyserat effekten av olika smittskyddsåtgärder i 131 olika länder. Arkivbild från Kungliga Operan i Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Förbud mot publika evenemang är den enskilda åtgärd som minskar spridningen av det nya coronaviruset allra mest. Det framgår av en ny internationell studie, som presenteras dagen efter regeringens beslut att tillåta större publik vid sport- och kulturevenemang.

Genom att analysera hur smittspridningen har påverkats i 131 länder efter olika former av åtgärder, har en internationell forskargrupp lyckats bena ut vilken effekt åtgärderna har – både enskilt och i olika kombinationer. Bland de åtgärder som studerades fanns skolstängningar, stängda arbetsplatser, reserestriktioner, påbud att stanna hemma och stopp för publika evenemang.

Den enskilda åtgärd som leder till störst minskning av smittspridningen är att förbjuda publika evenemang. I genomsnitt minskar det R-talet – alltså det antal nya personer som smittas av en infekterad person – med 24 procent, enligt studien som publiceras i tidskriften The Lancet.

Bred definition

"Vår definition av publika evenemang är ganska bred och inkluderar till exempel sportevenemang, festivaler och religiösa ceremonier. Egentligen har vi inte haft någon exakt definition när det gäller antalet personer, men det handlar om större evenemang för åtminstone 100 personer," skriver studiens försteförfattare You Li, forskare vid University of Edinburgh, i ett mejl till TT.

Forskarna har även studerat hur R-talet påverkas när restriktioner lättas. När det återigen blev tillåtet med publika evenemang i de studerade länderna ökade R-talet med i genomsnitt 21 procent.

Större risk inomhus

TT: Hur kommenterar du Sveriges beslut att höja gränsen för sittande publik vid allmänna sammankomster från 50 till 300 personer?

"I en av våra analyser visar vi att R-talet ökar mer och snabbare när gränsen höjs till över 100 personer, jämfört med en höjning från högst 10 till 100 personer. Ju större folksamlingar som tillåts, desto mer sannolikt är det att R-talet ökar. Det är också större risk för smittspridning inomhus än utomhus", svarar You Li.

Under torsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) regeringens beslut att göra ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer. För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser ska publik på upp till 300 personer tillåtas, med visst avstånd mellan dem. Undantaget träder i kraft den 1 november.

Jörn Spolander/TT

Inrikes

Tiden inte ute för sommar- och vintertid

Ett stopp för sommar- och vintertid kommer inte att hända närmaste åren, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Erik Johansen/NTB/TT
Inrikes
Inrikes De har dömts ut gång på gång. Men sommar- och vintertiden är här för att stanna – i alla fall de kommande åren.
– Min bedömning är att avskaffandet av tidsomställningen får vänta, säger ansvarig minister Tomas Eneroth (S).

Hurra för en timmes sovmorgon eller bu för mörkare kvällar? Oavsett om man gillar det eller inte så är det under natten till söndag åter dags att vrida tillbaka uret en timme.

Men EU vill att det eviga fram- och tillbakaskjutandet ska upphöra. Enligt ett förslag skulle det genomföras i medlemsländerna senast 2021, men bland annat på grund av coronapandemin har beslutet fastnat i EU:s maskineri.

Och innan besked kommer från EU borde inte Sverige agera, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som ansvarar för tidsfrågan.

– Vi har viktigare saker att arbeta med nu under en pandemi.

"Åtminstone ett antal år"

De som hoppats på att söndag skulle vara sista gången de vaknar med förvirring över vad klockan egentligen är och en lätt undran om de är försenade eller för tidiga lär alltså bli besvikna.

– Det är inte nära förestående att vi avskaffar tidsomställningen, säger Eneroth.

Och vad innebär "inte nära förestående"?

– Jag skulle tro att det tar åtminstone ett antal år, säger Eneroth.

"Dags att sätta ner foten"

Riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M), som lämnat in flera motioner där hon propagerat för att tidsomställningen ska upphöra, tycker inte att Sverige ska invänta något EU-beslut.

Omställningen saknar samhällsekonom­iska vinster och bör slopas, anser hon. Om det blir sommartid eller vintertid är mindre viktigt.

– Jag är öppen för allt, bara vi slipper hålla på. Vi har gjort så här i 40 år nu och det är dags att sätta ner foten och förändra, säger hon.

– Det är svårt att säga vad som blir bäst. Men eftersom EU:s standardtid är vintertid så blir det nog enklast om vi väljer det, säger hon.

"Den förlorade timmens fest"

Eneroth å andra sidan säger att det krävs tid och utrymme för medlemsländerna att samordna sig om tidszonerna. I dag har runt 75 procent av EU:s medlemsländer samma tidszon och han vill inte se ett "lapptäcke med olika tider i Europa".

– Det ger oss också ett utrymme att förbättra beslutsunderlaget, om exempelvis en permanentning av sommartiden, med gedigen forskning, säger han.

TT: Personligen då? Är du en av dem som ändå tycker att det är lite mysigt med sommar- och vintertid eller skulle du föredra att slippa ställa om tiden?

– Om jag tillåts ha någon personlig åsikt skulle jag gärna se en permanentning av sommartiden. Men visst, det finns tillfällen när jag själv ordnat den förlorade timmens fest, säger Eneroth.

Anna Hansson/TT

Natten mellan lördag och söndag införs vintertid och klockan ska vridas tillbaka en timme.
Natten mellan lördag och söndag införs vintertid och klockan ska vridas tillbaka en timme.
Foto: Mikael Andersson/TT
Lotta Finstorp, riksdagsledamot för Moderaterna. Arkivbild.
Lotta Finstorp, riksdagsledamot för Moderaterna. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

FAKTA

Fakta: Politiken bakom tidsomställningen

EU-kommissionen har lagt ett förslag om att avskaffa tidsomställningen. Europaparlamentet delar den uppfattningen, och vill se att det genomförs 2021.

Ministerrådet har ännu inte tagit ställning till förslaget. Rådet behöver nå en överenskommelse innan en eventuell förhandling med Europaparlamentet kan inledas. Det är därför oklart när förändringen blir av.

Tanken är att länderna i EU ska bestämma vilken tid de vill ha: sommartid eller normaltid. Den svenska regeringen har ännu inte tagit ställning i frågan.

Inrikes

Facket: Vården orkar inte skala upp

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro uppmanar alla att fortsätta att följa restriktionerna för att minimera smittan. Arkivbild.
Foto: Dan Lepp/Vårdförbundet
Inrikes
Inrikes Vården kommer inte att orka skala upp på samma sätt som i våras, säger Vårdförbundet, om beskedet att särskilda rekommendationer för riskgrupper slopas.
– Det är viktigt att alla följer restriktionerna och det handlar om att våra medlemmar ska orka, säger ordförande Sineva Ribeiro.

Beskedet att de särskilda rekommendationerna för personer över 70 år och de i riskgrupp slopas motiveras bland annat med att trycket på vården har minskat i landet och att färre läggs in för vård.

Men det kan vända fort, varnar Vårdförbundet.

– Det såg vi i helgen, både i Uppsala, där smitta tog sin in på två äldreboenden, och i Stockholm där intensivvårdsavdelningen för covid-patienter återigen öppnade, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

I Uppsala blev det en oro för medlemmar som arbetar i kommunal hälso- och sjukvård och från Stockholm fick Sineva Ribeiro direkt en medlemsberättelse om den panik en av medlemmarna fick när hon skulle ta på sig full mundering igen.

"Handlar om att vi ska orka"

Om smittspridningen bland personer i riskgrupper börjar öka befarar Vårförbundet att det blir en belastning för vården.

– Blir de sjuka så ska det göras en individuell bedömning om de behöver sjukvård och det ska vi orka med. Det är viktigt att alla följer restriktionerna och det handlar om att våra medlemmar ska orka, säger Sineva Ribeiro.

Hon uppmanar särskilt föräldrar att prata med sina barn om restriktionerna. Det är bland ungdomarna, 70-plussarnas barnbarn, vi ser en ökad smittspridning, säger hon.

– Vi måste prata med ungdomarna om vikten av att de håller i restriktionerna. Det handlar inte bara om deras liv och hälsa utan om att de måste ta samhällsansvar för riskgrupperna.

Uttröttad sjukvårdspersonal

Sineva Ribeiro påpekar att en andra våg kommer slå hårt mot vården.

– Ser vi att smittan och vårdberoendet ökar så kommer vi ha ett problem att skala upp på samma sätt som vi gjorde i våras.

Vårdpersonalen har redan jobbat mycket övertid och är sliten, enligt henne.

– Vi har många medlemmar som visar stressymtom. Vi har 1 700 arbetsskador på grund av covid-19 bland våra medlemmar. Vi har fortfarande medlemmar som inte har fått sina fyra veckors semester. Det är en uttröttad sjukvårdspersonal. Utifrån det blir det viktigt att alla tar sitt ansvar och håller i restriktionerna.

Ellinor Knoxborn/TT

Inrikes

Hovrättsdom i dag om 17-åriga Wilma

Tända ljus på kyrkogårdsmuren vid minnesgudstjänster för Wilma i Herrestads kyrka förra fredagen. Idag ger hovrätten sin dom mot hennes pojkvän.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Nu tar rättsprocessen om 17-åriga Wilmas död i Uddevalla ytterligare ett steg framåt. Hovrätten i Göteborg ska ge sin dom mot Wilmas pojkvän, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord och brott mot griftefrid.

Den 23-årige pojkvännen har hela tiden nekat till att han haft något med Wilmas död att göra, trots att en av flickans kroppsdelar hittades gömd i en garderob i hans lägenhet.

Pojkvännen greps några dagar efter att Wilma försvunnit för snart ett år sedan.

Vad som orsakade flickans död, i november förra året, har inte kunnat fastställas. Men Uddevalla tingsrätt kom enhälligt fram till att det inte kan ha gått till på något annat sätt än att hon mördades av pojkvännen.

Indicierna som pekar mot honom är många, bland annat blodspår i lägenheten och bland sopor, och mannens fingeravtryck på emballaget till den gömda kroppsdelen.

Idag får vi veta om hovrätten, med tre juristdomare och två nämndemän, gör samma bedömning som tingsrätten, där nämndemännen är i majoritet.

Om hovrättens dom överklagas, återstår att se om Högsta domstolen tar upp målet. HD prövar bara rättsfall som bedöms kunna bli vägledande som prejudikat.

Större delen av Wilmas kropp har inte kunnat hittas, trots att sökanden med frivilliga fortfarande görs. Förra fredagen hölls gudstjänster till flickans minne i Herrestads kyrka, strax utanför Uddevalla.

Micke Larsson/TT

Inrikes

FHM vill kunna isolera sjuka på äldreboende

​Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Demenssjuka med covid-19 ska kunna isoleras på äldreboende och kommuner ska tillåtas anställa läkare, anser Folkhälsomyndigheten som därför förslår att lagen ses över.
Men regeringen är försiktigt skeptisk.

Det har varit svårt för många äldreboenden att hantera demenssjuka personer med covid-19 eftersom personerna inte inser risken med att närma sig andra.

– De förstår inte att de smittar andra, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Rapporter har kommit om äldreboenden som stängt in smittade i sina lägenheter, ibland genom att ställa möbler framför dörren. Men enligt smittskyddslagen får denna isolering endast göras på regionernas vårdinrättningar, till exempel på sjukhus, medan äldreboenden drivs av kommunerna.

Mer patientsäkert

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tidigare velat ändra detta, och i ett svar på ett regeringsuppdrag drar nu också Folkhälsomyndigheten samma slutsats.

– Det är bättre att bli isolerad i sitt eget hem än att bli förflyttad till ett sjukhus när man är gammal och skör, säger Bitte Bråstad.

Om isolering på äldreboende skulle tillåtas är det bra för patientsäkerheten, eftersom det som i praktiken redan görs blir reglerat.

– Många särskilda boenden har i princip isolerat äldre i sina bostäder trots att det egentligen inte är lagligt möjligt, säger chefsjuristen.

I samma rapport till regeringen föreslår Folkhälsomyndigheten också att regeringen gör det möjligt för kommuner att anställa läkare, vilket i dag är förbjudet då de anställs av regionerna.

– Vi anser att det även behöver finnas möjlighet att anställa läkare utifrån att det är så många personer som är svårt sjuka inom äldreomsorgen. Det hade kanske underlättat om läkare på ledningsnivå i kommunen kan vara med och planera verksamheten, säger Bitte Bråstad.

Hallengren: "Inte att föredra"

Båda förslagen analyseras av regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) utesluter inget, men uttalar sig ändå kritiskt mot förslaget om kommunalt anställda läkare.

– Att kommunen skulle vara arbetsgivare åt läkare tror jag inte är att föredra, säger hon.

Enligt ministern kan det bli särskilt svårt för mindre kommuner att rekrytera läkare.

– Regionerna har det ansvaret och man kan inte bara lämpa över det på kommunerna.

Erik Nilsson/TT

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: Anders Wiklund/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Attackerad kvinna avled

En kvinna har avlidit, sedan hon stuckits med ett vasst föremål. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den kvinna som stacks med ett vasst föremål i Järna söder om Södertälje under torsdagskvällen har avlidit av sina skador, uppger polisen.

Larmet kom sedan det förekommit uppgifter om att en beväpnad man betett sig hotfullt. Polisen grep mannen på platsen, och den skadade kvinnan fördes till sjukhus.

Polisen uppger att personerna haft någon form av relation till varandra. Mannen är anhållen, misstänkt för dådet.

Gustav Sjöholm/TT

Inrikes

Mördad kvinnas barndomsvän inför rätta i dag

December förra året: Ett område utmed Vramsån i Tollarp spärras av. Strax därpå hittas den 20-åriga kvinnan död i ån. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den unga kvinnan knivhuggs svårt och lämnas att dö vid ån. Hemma hos en barndomsvän hittas senare hennes svarta peruk – fortfarande blöt efter mordet.
Nu startar rättegången mot en 21-årig man som vuxit upp sida vid sida med offret.

Många frivilliga blir involverade i sökandet när en 20-årig kvinna i Tollarp anmäls försvunnen. Den 22 november förra året syns hon för sista gången. Elva dagar senare hittas hon död i Vramsån som rinner genom det skånska lilla samhället. Det står snart klart att skadorna på hennes kropp visar tecken på att ett mord begåtts.

Skurits och huggits ihjäl

Misstankarna pekar snart mot en 21-årig barndomsvän som vuxit upp i samma by. Han är en av de sista som träffar henne i livet. Bara timmar efter mordet hittas han dessutom av offrets mor som är ute och kör. Då irrar 21-åringen omkring, förvirrad och genomblöt, ett stenkast från vattendraget där offret senare påträffas.

Enligt åtalet har den misstänkte mannen upprepade gånger skurit och huggit kvinnan med ett skarpkantat föremål. Offret dog av en yttre förblödning, men även drunkning kan ha bidragit till dödsfallet. Mordet ska ha skett i nära anslutning till ån.

En undangömd blöt peruk

21-åringen nekar till brott, men i förundersökningen, som omfattar flera tusentals sidor, finns vittnen som säger sig ha sett kvinnan och mannen gående längs med E22 under mordkvällen. Flera fynd har även gjorts hemma i 21-åringens pojkrum.

Ett av de främsta bevisen rör en undangömd blöt peruk, tillverkad av äkta människohår, som offret tidigare samma höst fått i gåva av en släkting. En analys av peruken har konstaterat att de växtspår som fastnat i dess hår utgörs av samma växtlighet som växer på platsen där kvinnan mördats. Åklagaren har tidigare inte velat gå in på några detaljer kring den åtalades motiv, men i förundersökningen framkommer det att den döda kvinnan dessutom var skyldig mannen pengar.

Rättegången vid Kristianstads tingsrätt startar i dag och pågår fram till den sista november.

Anna Karolina Eriksson/TT

Bilder ur fupen på offrets peruk som hittades i den misstänktes pojkrum. Foto: Polisens förundersökning/TT
Bilder ur fupen på offrets peruk som hittades i den misstänktes pojkrum. Foto: Polisens förundersökning/TT
Foto: Polisens förundersökning/TT
Bilder ur fupen (förundersökningsprotokollet) på offrets peruk som hittades i den misstänktes pojkrum.
Bilder ur fupen (förundersökningsprotokollet) på offrets peruk som hittades i den misstänktes pojkrum.
Foto: Polisens förundersökning/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

Den 22 november 2019 gjordes den senast kända observationen av den 20-åriga kvinnan. Hon anmäldes försvunnen av anhöriga dagen efter.

Först efter en vecka började polisens aktiva sökinsats.

Kvinnan var försvunnen i elva dagar innan hon hittades avliden i Vramsån i skånska Tollarp.

Kroppen har skador som pekar på att ett mord begåtts.

En 21-årig man har åtalats för mordet. Han anhölls i sin frånvaro kort efter att kroppen hittats och greps därefter.

Hemma hos 21-åringen har kvinnans peruk hittats undangömd vid en husrannsakan. Den var fortfarande blöt när den upptäcktes.

Det finns även vittnen som har sett kvinnan och mannen gående längs med E22, som går igenom det lilla samhället Tollarp, samma kväll som kvinnan försvann.

Även vittnen som har sett mannen vandra själv längs med E22 senare under dagen har kallats som vittnen till rättegången, som startar i Kristianstads tingsrätt fredag 23 oktober.

Inrikes

Idrottsledare anmäls för ofredande av barn

En ledare i en idrottsförening i Gävle anmäls för övergrepp mot barn. Arkivbild.
Foto: Henrik Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes

En ledare vid en idrottsförening i Gävle har polisanmälts, anklagad för att ha utsatt ett antal flickor för sexuellt ofredande, uppger Gefle Dagblad.

Personen har förhörts, men inte frihetsberövats, uppger polisen.

Övergreppen ska ha begåtts mellan 2015 och 2018. Medlemmarna har informerats.

– Från första dagen vi fick höra talas om det här har den här personen inte varit verksam i vår förening mer, och kommer inte att vara det heller, säger en person i föreningens vice ordförande till tidningen.

Gustav Sjöholm/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL